Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.10.05. 10:40 emmausz

Si tacuisses, philosophus mansisses

Valakinek a viselkedéséről beszélgettünk az este, amikor előjött, hogy még a gimnáziumban (Kb. 50 éve) elég sok latin közmondást, szállóigét tanultunk. Hosszú szövegű az, aminek értelme: Ha Rómába mész, viselkedj úgy, ahogy a rómaiak. Már csak az eleje rémlett, a többi kezdett homályba veszni. Ezért megkerestem A latin bölcsességek könyvében, s megtaláltam: „Si fueris Romae, romano vivito more. Cum fueris alibi, vivito sicut ibi.” (Bánk József így fordítja: Rómában római módon élj. Ha máshova kerülsz, ott a helyi szokás szerint élj.) Sok hasonlót fújtunk akkoriban. A legnépszerűbb kétségtelenül ez volt: Si tacuisses, philosophus mansisses. Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.
Emlékszem, apámék korában ugyanez járta görög eredetű mondásokkal tarkítva. Előbb a görög, majd a latin kopott ki a köztudatból, hogy átadja helyét mindenféle, főleg angol lötyögésnek, kivált az informatikában (SMS, DVD, RAM, Blue Ray és még ezerféle).
Jobbára konferenciák előadói villognak még idegen nyelvű bölcsességekkel, s frappáns versidézetekkel, ám a hallgatóság egy része nem érti az eredeti szövegkörnyezetükből kiragadott citátumokat.
A nem értik, „nem értjük”-ről két kis epizód ötlik eszembe. Az egyiket tán Móra írta: „Nyímötyű van? Akkor hát nem értyük”.
A másik értetlenkedést mi magunk követtük el. Ha a politikában történik mindez, akkor lobbizásnak hívják, de a mi kiscsoportunkban esett meg a nagy eset, hogy szópókereztünk. Ez nem túlságosan bonyolult játék. A körbe ülők sorra mondanak egy-egy hangzót, s ezekből végül össze kell állnia egy híres ember nevének. Híresnek az számít, akinek a nevét a társaságnak legalább a fele ismeri. Volt köztünk egy széles látókörű valaki, aki mindenről hallott, olvasott, mindenkit ismert. A játék elindult, eljutott egy bizonyos pontig, amikor is egyre egyértelműbbé vált, hogy ki az illető. Teszem azt, ott tartottunk a hangzókkal, hogy K-A-N-D-Ó – K-Á-L… és akkor a soron következő játékos megvétózta az „L” hangzót. Visszakérdezett (a visszakérdezési lehetőség „benne van a pakliban”.): Kire gondoltál, hogy L-hangzót mondtál? Ilyen esetben vagy megválaszol az illető, vagy nem tud értelmesen felelni, mert blöffölt, amikor újabb hangzót ragasztott a szókezdeményhez. Tehát a játékostárs visszakérdezett:
– Kire gondoltál?
– Kandó Kálmánra – hangzott a helyes válasz.
Mi összenéztünk: Ki az a Kandó Kálmán? – Mi nem ismerjük – jelentettük ki fapofával.
No, aztán érvelhetett emberünk, hogy hát hogyne ismernétek, hiszen a villanymozdonyt… híres tanár volt…
Semmi nem fogott rajtunk. Az értelem szikráját se mutattunk. Tudós társunk a szabályok értelmében megbukott, miközben mindnyájan tudtuk, hogy igaza van. Ő legyintett, és valamiféle kellemetlen megjegyzést tett elmeállapotunkat értékelve, mi meg befelé dőltünk a röhögéstől.
Ez egyszer elment, többé sose kísérleteztünk hasonlóval.
Mindenesetre jól példázza azt, hogy a megengedett lobbi-tevékenység mennyire torzítja a valóságot, és miféle aljasságokra képes. A cinkosság eltűrt eszköze; jelenléte főleg a politikában okoz zavart.                   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr925552332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása