Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2013.12.28. 09:56 emmausz

Karácsony nyolcadában

Már karácsony előtt is sok feldíszített fát láttunk. Aztán elérkezett az ünnep. Beszámoltam róla, hogy Tücsi egyedül öltöztette fel a fát, egyedül csavarta a helyére a karácsonyfatalpba. Végül is tündökletes lett a fa. Bár a programozható girlandot állandó fényűre tette, a fáról készült fotó a képet flash-üzemmódban is tudja mutatni a google, azaz villog, noha a képen természeténél fogva még nyugodt volt. Ilyen világot élünk.
25-én átmentünk a közelben élő fiatalokhoz. Az ő fájuk is tündökletes volt.
26-án nálunk gyűltünk össze több mint 40-en, s akik eljöttek láthatták, hogy milyen szép fánk van.
27-én mi mentünk a tesókhoz, s láttuk, hogy milyen szépen díszítették a karácsonyfát.
Mivel templomunk titulusa az országban egyedülállóként a Karácsonyi Kis Jézus, illő, hogy szép fát állítsanak az oltártól balra (ott fér el). Egyszerű, horgolt képecskékkel díszített szép fa az idei.
Az emlegetett helyeken jártunk biologice. De virtuálisan még sok helyütt, s megnéztük a FB-on mindazokat a fákat, amelyeket ismerőseink, és ismerőseink ismerősei felraktak a netre. Komolyan mondom, nagyon sok szép fát láttam. Mindenkinek kijár a dicséret. Ha másért nem, azért, mert az egyik magyarázat szerint a fa a kis Jézust jelképezi. Aki világosságot hozott az embernek. Illő, hogy a fán fény jelenjen meg, ha lehet, az ő fénye.
Ennyit a fákról.
Ahol mi megfordultunk, mindenütt énekeltünk. Ma már nem én kezdeményezem az éneklést, hangom, fülem nem a régi. Azért be-bekapcsolódom. Meglepő módon az egyik legsikeresebb karácsonyi ének körünkben a „Fel nagy örömre, ma született” kezdetű, amely Gárdonyi Géza alkotása, aki ugye kántortanító volt többek között. Nos, ennek a dalnak az egyik sorában ez áll: „Rá meleget a marha lehel.” Még gyermekkoromban mesélte a pap bácsi, hogy a marha szó régen kincs jelentésű volt, de a szarvasmarha is az, a maga valóságában; értékképző, mondanák a közgazdászok. Egy ilyen marháról mesél nekünk Gárdonyi szövege. Igen ám, de mára, mint olyan sok más szó is pejoratív értelemben használatos. Így vélhette ezt az eklézsia is, mert a közelmúltban néhány évig ezt láttuk kivetítve: Rá meleget a pára lehel. No, ezzel több baj is van. Az első, hogy nem igaz. A pára képződik, de semmiképpen se lehel. Ez leginkább képzavar, mégpedig eufemisztikus felhanggal. További baj vele, hogy Gárdonyit átírni, hogy ne mondjam, nem ildomos. Részben, mert hamisítás, részben pedig és adott esetben így van, rosszabbra sikerült, mint az eredeti. És ez „tök ciki”. Vissza is cserélték a párát marhára.
De ha már erről a nótáról írok, megemlítem, hogy a nagyobb családban alig várják a gyerekek, hogy sorra kerüljön Gárdonyi éneke, annak is a második versszaka. Cinkosan összekacsintanak, és teljes fortisszimóval zúgják a MARHA szót.  
Meglepő módon előkerült a nóta 27-én is, mégpedig annak okán, hogy QQ húgomnak (aki éppen egy éve hunyt el) kedvenc karácsonyi éneke ez volt. Rá emlékezve elénekeltük: csendesen megformálva a marha szót. Aztán énekeltünk még sokfélét. Olyanokat, amelyeket csak mi szoktunk otthon, ezért nincs más mód ébren tartani őket, minthogy évente elővezetjük őket.
Ám van egy, amire rajtam kívül nemigen akar visszaemlékezni senki, pedig a komáromi kislányként nevelkedő apai öreganyánk a közös karácsonyokon néhányadmagával elénekelte azt a Felvidéken ismert dalt, amelyet utóbb Cseh Tamás lemezre énekelt. Mivel megjelent a youtube-on is, így hát közkinccsé lett a feledésbe merülő ének. Akit érdekel, meghallgathatja itt: https://www.youtube.com/watch?v=DOiFjs1KHFQ

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr245714248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása