Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.01.01. 07:32 emmausz

Évváltáskor tűnődve

Olykor vissza-visszatérnek ifjúságom telei, a főiskolás sízések, a gyerekkori szánkózások. Nagy hidegek, jéggé fagyott „mackónadrágunk”, kivörösödött arcunk, kivörösödött lábunk, beázott cipőnk. S mi vidámak voltunk, természetesnek vettük ezeket a fagyos kísérőjelenségeket. Nadrágunkról otthon a hó leolvadt, kivörösödött bőrünket anyánk glicerinnel bedörzsölte, ami csípett, mintha paprikával kente volna be. Emlékszem, hogy a kezelés után ugráltunk vagy öt percig, amíg be nem szívódott ez a furcsa matéria bőrünkbe.
Voltak rendkívüli vállalkozásaink is. Nekem pl. a piktortégla barlangok felkeresése. Persze fogalmam se volt róla, hogy léteznek ilyenek, csak csatlakoztam azokhoz, akik a Regnum színeiben felkeresték ezeket az üregeket. Először buszra szálltunk. Az kitett a prérin. Hol voltak még akkor az üzletközpontok, s a panel-lakótelep Budaörsön. Nos, innen, a világ végéről indultunk hóban, kifelé a faluból, neki a hegynek. Talán a Frank-hegynek. Esett a hó. Mi vágtunk csapást a szűz hóban, bár előttünk korábban felmentek már mások előkészíteni az üregek valamelyikét, hogy ott emlékezzünk meg együtt a karácsonyról. Megérkezve egyesével bemásztunk a lyukakba. Egész vájatrendszerrel szembesültünk. Minden ruhánk tiszta fehér lett, merthogy a piktortégla a festők alapozó munkájához használt krétaszerű anyag, ún. budai föld volt. Utóbb felhagytak használatával, így bányászatával is. Nos, néhányan gitárt hoztak, s legalább két nótát elénekeltünk, melyekre máig emlékszem. Az egyik egy képes beszédű, szép zsoltárszakasz, mely így szól: „Lelkem eseng az Úr után, jobban, mint éji őr a virradat után.”
A másikat dec. 26-án megidéztem, itt most csak megismétlem, mert örömömre ezzel az énekkel zártuk tegnap a szilveszter-esti misét:
„Vigasságos, hangos, nagy örömünk támadt, 
megszületett Jézus a beteg világnak. 
Felragyog immáron fényességes napja 
Isten irgalmának!” 
Nagy ívű dallam tartozik hozzá, pattogós, élénk nóta ez, s kedvesen tálalja a karácsonyi történések közepét, lényegét.
De ha már templom, de ha már ének, ma hihetőleg el fogjuk énekelni az ilyenkor szokásos másik gyönyörűséget, anyám kedvencét, amelynek refrénje tetszik: „Új esztendőben, új szívekkel, imádjuk Jézust énekekkel.” Így legyen.
Vagy a másik számba jöhető dal: / Ó szép Jézus, ez újesztendőben légy híveidben. / Ó, Mária, esedezzél értünk, édes reményünk / (megint a záró sorokat szeretem jobban): Hogy ez újesztendőben minden ügyeinkben / lehessünk Jézus, drága kedvében. /
Tulajdonképpen elég programot ad a most induló egész évre.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr235719733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása