Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.01.03. 11:18 emmausz

Milyen kalappal köszönsz?

Napok óta próbálom elterelni arról a figyelmemet, hogy lefotózzam huszadszor is a ködöt. Mi a csodának fotózzam le. Idén ugyanúgy néz ki, mint tavaly, mint tavaly előtt, mint ezelőtt tíz évvel. Mégis-mégis odavonzza valami a kezembe a digitális kamerát, s kattogtatom. Arra gondolok: Az is bolond, aki olyan kalappal akar köszönni, amilyen nincs neki.
Nagyon szép lehet egy tigrist becserkészni kamerával és lencsevégre kapni, de itt nincsenek tigrisek.
Itt, kérem szépen, ködök vannak. Apró vízcseppekből és némi szennyből állnak, amit meg is kötnek szerencsére.
Joggal kérdezheti valaki: ezután húsz évvel kit érdekel, hogy 2014. január 3-án Aquincumban mekkora volt a köd? De ha volt, akkor mindent eltakart, „ködösített”.
Akkor pedig pláne érthetetlen, minek azt lefényképezni?
Minek lefényképezni a semmit, a nincset, a sejtelmes kontúrokat, a gomolygó szürkeséget, az ismétlődő homályt?
Talán azért, mert van.
Az ember nem racionális lény.
Ha az volna, sose kötne sílécet a lábára, hogy rejtett buckákra hágva kitörje a nyakát.
Ha racionális lenne, sose határozná el magát, hogy sziklára másszék, s olykor-olykor lezuhanjon a semmibe, a jégrianásba, neki a sziklafalnak, hogy halálra zúzza magát.
Sose ugorna ejtőernyővel, mert mi van, ha nem nyílik ki az ernyő.
Sorolhatnám még, miket nem csinálna. Pl. háborút az az ember, aki gyermekeket nevel. Az egyik ugye teljesen ellentmond a másiknak. Egyik esetben élet keletkezik az ölekben, hogy aztán megölessenek az élők a háborúkban.
A válasz minden esetben: csak.
Azért sízünk, mert van hó,
azért mászunk sziklára, mert van szikla,
azért ugrunk ejtőernyővel, mert van rá egy technikai eszközünk,
azért szülünk, mert életszeretetünk erre késztet,
azért ölünk, mert rosszra való hajlamunk, sokszor pedig a félelem, ezt diktálja, s mert ostobák vagyunk,
azért készítünk képet a ködös tájról, mert ködös a táj.
Mindenki olyan kalappal köszön, amilyen van neki.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr185724871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása