Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.02. 10:28 emmausz

Érints meg engem!

Szerintem nagy téma. Mindenkihez köze van, mindenkinek köze van hozzá.. Mindent és mindenkit befolyásol. Érintéssel megmenthető a másik. Érintés nélkül aligha.
Szerettem volna, ha segít kibontani az Internet. A google-kereső több ezer tételt kínál. Megnézem az elsőket. Fele pornóképeket ad. Fele viszont figyelemreméltó. Pl. B. utolsó levele. Roppant finom és árnyalt megfogalmazás. Vagy a masszázsok, a csecsemők érintéséről írottak, érintések, amelyek kihatnak az ember egész további életére.
Ám én többet szerettem volna megtudni. A lelki érintést is, mely ugyanúgy hat a további lelki életre, mint a testi a testi megelégedettségre. A Lélek ujja. Lehet, hogy a katolikus keresővel többre megyek. Ez a Konkordancia. Legalább az újszövetségit megnézem. Íme:
Jézust érintik mások
Ha csak ruháját érintem is, meggyógyulok.

Ki és miféle az, aki megérinti (a bűnös asszony).
Aki Jézust érintette, meggyógyult, legalább ruhája szegélyét érinthesse (a vérfolyásos)
Ha nem helyezem ujjamat a szegek helyére… Nyújtsd ide az ujjadat, Tamás.
Jézus érint másokat
kérték, hogy érintse a vakot

Jézus a süket fülébe dugta az ujját
megnyálazott ujjával megérintette a nyelvét
Ószövetségi felfogás: A testi érintés közönséges.
Jelenések k. A megváltott 144 000, akik asszonyt nem érintettek, szüzek maradtak.
Jézus érintése a Szentlélek érintése is
Isten ujjával űzöm ki a gonosz lelkeket

Az érintés a kapcsolatteremtés eszköze.
Legalább az ujja hegyét vízbe mártva hűsítse a pokolban szenvedőt. 

Az érintés biológiája.
Musculus correptum pili – jön elő ötven év távlatából a biológiaórán tanult kifejezés. Szőrfelállító izom. Az emberi testet jószerével mindenütt szőr fedi. Ezek jó része alig látszik. Pihék csupán. Ám minden egyes szőrszálhoz izmocska járul. Adott esetben – pl. hidegben feláll a szőr az ember hátán és mindenütt. Didereg és libabőrös lesz. Mert a Musc. corrept. p. seregestül működésbe lép. Felállítja a szőrszálakat, hogy távolabb tartsa a szőrerdő a hideget. Ugyanígy ezek a finom bolyhok idegingerületet is továbbítanak (az agyalapi mirigyhez?). A lényeg, hogy a legfinomabb érintésre is reagálnak, megfelelő idegi választ kiváltva az agyból. Ezek az érintések okozta érzések többnyire kellemes érzületet váltanak ki abból, akit megérintett embertársa. Így jutunk el az érintés, az érintkezés gyógyító, mentálhigiénés jelentőségéhez.Az érintés mindenképpen behatolás a másik ember személyes terébe. Ez a viszonyukat illetően kétféle. Akart vagy akaratlan. Van, aki senkinek az érintését nem tűri el. Még az Isten érintését sem. Az érinthetetlen nem képes kapcsolatfelvételre. Pária. Érinthetetlen.

Visszatérve az érintéshez – az istenember érintése egyértelműen gyógyítónak bizonyul. Kinek nőgyógyászati problémáját, kinek szervi csököttségét, kinek pedig lelki betegségét gyógyítja meg Jézus érintése – a ruhaszegélyének érintése (utóbb a Péter árnyékával való közösség) is (vö. ApCsel 5,16).          
Na jó.
Zárásképpen megkeresem B. sorait, de mert publikálásukra nincs felhatalmazásom, csak a reklám kedvéért idézek belőlük:

„Nem szólni akarok hozzád, hanem érinteni akarlak. Könnyű a Napnak, mert nem kell szólnia ahhoz, hogy a pirkadat pírjával reményt öntsön a szívünkbe, sem a virág szirmán a harmatcseppnek, hogy parányi ékkőként beragyogja a lelkünket. Egyszerűen csak vannak, nem tesznek semmit és létük csodája önmagunk csodájának felismeréséhez segít. 
Nem szólni akarok hozzád, hanem érinteni akarlak. De mit tegyek – ha nem érinthetlek szellőként, sem friss forrásvízként s nem vethetek rád óvó árnyékot, mint a dúslombú fa? Ember vagyok, és fizikai valómban nem lehetek ott, ahol vagy, hogy megérintselek a tekintetemmel, a hangommal vagy a kinyújtott kezemmel. ... Nem szólni akarok hozzád, hanem érinteni akarlak, és az érintéshez nincs más eszközöm, csak a szó. A szó, amely túl van a tér és idő határán, és a csendből forrásozik…” 

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr905839312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2014.03.03. 10:23:49

Érdekes a sorozatod, Mick, az egymás mellett élésről (annak idején emlékszem, politikai kategória volt a "békés egymásmellettélés"...).
Sok házaspár kerül ilyenkor konfliktusba, a terület kérdésében... De te már tudatában vagy a "használati utasításnak" előre...

emmausz 2014.03.03. 10:40:18

Hát?
Itt csak esélyek vannak. Az egymás mellett élés egyensúlya kényes valami. A személyek szuverének, és szövetségesek. A két fél megértése adhat harmonikus együttélést. De garancia nincs rá. Sok múlik azon, hogy tiszteljük, szeressük a tőlünk különbözőt, és ne tekintsük riválisunknak.
Talán érthető ez.
süti beállítások módosítása