Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.03.06. 14:01 emmausz

Két idézet

Blogom nem akar hittanná alakulni. Naponta azt írom ide, ami foglalkoztat, s aminek a lejegyzését fontosnak tartom. Ma a Marana tha c. lapban tallóztam, és Jean-Marie – ahogy egymás között nevezik a franciák Vianney Szt. Jánost – megfogalmazásainak egyik gyöngyszemét osztom meg, adózva vele az arsi plébánosnak.
– „Gyermekeim! Föl se tudjuk fogni Istennek irántunk való nagyságát, amellyel a bűnbánat szentségét alapította. Ha azt a kegyelmet kaptuk volna, hogy bármit kérhetünk Krisztus urunktól, sosem gondoltunk volna rá, hogy ezt kérjük. De ő előre látta gyöngeségünket, és szeretete arra vitte, hogy megadja azt, amit kérni sem mertünk volna. Vegyétek a Szentlelket! – mondja tanítványainak. Akinek megbocsátjátok bűneit, bocsánatot nyer. Azaz az Atya irgalmas szeretetét tanítványaira bízta, akik mindent otthagytak Jézusért. Rajtuk keresztül Isten irgalmas megbocsátó szeretete most is közöttünk van és ragyog a világra” … Számunkra a gyóntatószék bejárata a mennyország kapuja – teszi hozzá a cikket jegyző †Csernáth Zoltán.
Ugyanitt olvasok egy cikket, amely Max Planck Nobel-díjas német fizikust idézi. Planck halálakor magam egy éves voltam, így némileg kortársamnak is tekinthetem őt. Jöjjön akkor egy rövid eszmefuttatás tőle, melyet Firenzében adott elő.
– „Materialista világképünk teljességgel téves és visszás. Anyag önmagában nem létezik. Az anyag csak egy erő, amely elektronok és protonok láthatatlan bolygószilánkjait fogja össze annak az atomnak mikroszkopikus naprendszeréhez, amely minden látható anyag láthatatlan építőköve. Mivel azonban sem intelligens, sem örök erő nem létezik, mögötte egy tudatos szellemet kell feltételeznünk. Mivel azonban önmagában szellem sem létezik, hanem szellemi lényhez kell tartoznia, szellemi lényt kell a mulandó anyagvilág mögött feltételeznünk. Mivel azonban szellemi lény sem lehet önmagából eredően, hanem létét csak egy teremtőnek köszönheti, ezért hát mi kutatók ma elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol az emberiség korábbi gondolkodói már mindig is voltak: Istennél és a teremtés igazságának és valóságának isteni eredeténél! … Mindenütt Isten van jelen, keretet adva a mikro- és makrokozmosznak. … Ez avatja mindenhatóvá. ”
Róluk:
Vianney  alig volt képes pappá lenni csekély szellemi adottságai folytán, ám utóbb világos és lényegre törő prédikációival s szakadatlan gyóntatásaival Fr-o.-szerte ismert lett. Ars település lakossága pedig megszentült az ő aszkétizmusa, imái hatására.
(PS.: Arsba látogatásunk alkalmával Estelle-ke unoka elhagyta maciját. Ő sírt, mi kerestük, s megtaláltuk. Egy ablakpárkányra csücsültette a becsületes megtaláló.)
Max Planckot nem mutatom be. Mindenki ismeri.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr135846207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása