Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.03. 07:18 emmausz

42 év együtt

Tegnap voltunk negyvenkét éves házasok. (Pontosítanom kell: lakásosok, házunk sose volt, s várhatóan nem is lesz.) Mindegy. Azért a szó szokott értelmében mi mégiscsak házasok vagyunk. Van háztartásunk, házasságot kötöttünk egymással, azaz olyan szövetségre léptünk, amelynek egyik kitétele: jóban-rosszban egymást el nem hagyjuk. Hogy jóban miért kellene elhagynunk egymást, nem igazán tudom. No, mindegy. A rosszban se tettünk ilyet („nyári napban, téli szélben, harmatban, s ha hull a hó, sej, haj, házasoknak kedve mindig jó”), kitartottunk egymás mellett.
Házasságot kötöttünk egymással, mert úgy döntöttünk: egy asztalról fogunk enni, egy tálból cseresznyézni, egy ágyban aludni (vagy ébren lenni). Házasságunk, mint oly sok más házasság is, kompromisszumok sorozata. A rózsaszínű köd elmúltával rájöttünk, hogy társunk különbözik tőlünk. Ezt a békát le kellett nyelni, sőt szeretni is valamennyire, hiszen a változatosságról szól, a jártasságaink különbözőségének hasznáról szól. Ügyeink intézése, életfelfogásunk kialakítása stb. igazolta-bizonyította, hogy ez így van jól.
Nem ment zökkenőmentesen, mégis „megcsináltuk”, mondaná az amerikai, hogy elfogadjuk egymástól eltérő adottságainkat, és kölcsönösen lehetővé tesszük, hogy ki-ki megélhesse mindazokat az élet adta szituációkat, amelyek gondviselésszerűen megtalálták őt (engem). Most látom, nem kellett volna ilyen terjengősen fogalmaznom. Elég lett volna azt mondani, hogy – amennyire tőlünk telt – lehetővé tettük egymás számára, hogy önmaga lehessen, önmagát adhassa.
Ez így már eléggé érthető.
Azért egy tegnapi példát ideírok. Kinyuvasztott egy nátha, influenza (vírusos vagy bacilusos? Nincs itthon mikroszkóp, hogy egzakt módon megállapíthassam a fajtáját). Mindenesetre enyhe csillapítókkal kezeltem, mert nem akartam, hogy napi sűrűséggel és rendszeresen szedett gyógyszereimmel egymás ellen dolgozzanak. Amit el akartam mesélni: Fekszem az ágyban, Tücsi almalét hoz egy nagy pohárral, hogy ki ne száradjak. Megköszöntem szívességét, majd kihörpintve a lét, kivittem a konyhába a poharat. Nem nagy ügy, de házasok között igen. Elfogadni a másik szolgálatát. Ebben én még mindig elég rossz vagyok.
Tehát az első negyvenkét év letelt. Mire az újabb negyvenkettő is letelik, éppen száztíz éves leszek. :-)
Lábjegyzet. Közöm a Ter 31-hez. Az előző fejezetben láttuk, hogy Jákob családja igen megsokasodott, s ugyanígy juh- és kecskenyája. Most már csak haza kellett menekíteni ezt a sokadalmat. Tevére ültette háza népét és hazaindult Izsákhoz. Ráchel még apja házi istenei szobrocskáit is begyűjtötte. (Ez az öröklésre való jogot biztosította neki). Lábán sem volt rest, utánuk uszult, hogy maradásra bírja az immár 20 éve nála szolgáló Jákobot. Jó befektetésnek bizonyult ez neki. Éjjel álmában ugyanő figyelmeztetést kapott, hogy tegyen le Jákob üldözéséről. Bár megvádolja azzal, hogy ellopta a házi isteneit,  a sátrak feldúlása (házkutatás)  eredménytelen marad (Ráchel ült rajtuk tevéjén). Menteni, ami menthető, Lábán szövetséget ajánl Jákobnak: területeik határát ezentúl egyikük se lépi át. Nagy lakomával ünnepelték meg a békülést.
Közöm. Mondom feleségnek: Mi jobban teljesítettünk, mint Jákob asszonyaival. Ott négy nőtől lett tizenhárom utód, nálunk tőled négy. Ami pedig a vagyonosodást illeti, ma egyáltalán nem jobb a helyzet a kapzsiságot illetően. A bankok ülnek a népek pénzein, és úgy sanyargatják őket, ahogyan nem szégyellik. Ha pénzt veszel ki, fizetsz, ha pénzt teszel be, fizetsz, minden megmozdulásukat pénzben mérik, s viszik fejed fölül a házadat, ha valami nem tetszik nekik. Szerződéseik tele vannak csapdákkal, melybe az óvatlan és pénzre vágyó ügyfél simán belelép, mert nem ismeri ki magát a banki manipulációk, a pénzmozgások, az árfolyamokkal való játszmák soron következő lépéseiben. Márai azt írja, hogy az a kapitalista, aki nem akarja a világ összes pénzét megszerezni, rossz kapitalista.  
És még egy. Lám, bálványok minden korban vannak, csak másképpen hívják őket. Feltehető a kérdés: Mik az én bálványaim, amelyekhez szenvedélyesen ragaszkodom, amelyeket ugyanúgy itt hagyok majd, ha mennem kell, mint azokat a vacakokat, amelyekhez nem ragaszkodom.  

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr925891520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2014.04.04. 08:43:20

Már a 42 év is nagy idő, de még nagyon sok együtt töltött évet kívánok!

emmausz 2014.04.04. 09:32:30

Köszönöm, Ági!
Egy idős jezsuita idézett valait

emmausz 2014.04.04. 09:34:43

Na még egyszer.
Köszönöm, Ági! Egy idős jezsuita idézett valakit, aki azt mondta, ennyit megérni nem érdem, de teljesítmény. Igaza volt.

Rozsa T. 2014.04.04. 10:41:01

Csatlakozom a jókívánsághoz és az elismeréshez! Mi 33 évnél megálltunk (Gilbert "kiszállt a játszmából" lassan 8 éve).
Teljesítmény, az igaz, mert a mai világban nem nagyon hajlanak az emberek a legkisebb kompromisszumra sem. Pedig nagyon kell egy házassághoz, azzal a feltétellel, hogy ne mindig ugyanaz a fél egedjen...

emmausz 2014.04.04. 11:31:19

Sokszor eszembe van Gilbert. Hogyne lenne, számos képen szerepel tiszta arca. Nyugodjon békében!
Jókívánságaidat köszönöm.
Írod: kiszállt. Olyan nehéz elképzelni, amíg mindketten élünk, pedig ha valami biztos, annak a bekövetkezte, hogy egyikünk kiszáll (majd másikunk is). Nem jó temetést szervezni, csak elkerülhetetlen. Szoktam szamárkodni: Csak addig bírjam ki élve, míg meg nem halok.
„A nők hosszabban élnek a férfiaknál, mondta Dienes Valéria, mert jobb anyagból vannak: A férfi sárból, a nő bordából.”
:)

Rozsa T. 2014.04.04. 12:36:52

@emmausz: tegnap éppen meglátogatott egy barátunk (különösen G.-rel álltak közel egymáshoz: színházi rendező, színész volt az illető, 5 évig együtt játszottak, turnéztak Törökországban, Athénban, Nicosiában, Alexandriában stb.) Felesége váratlanul meghalt bőrrákban, 2 évvel G. után. Ő is úgy érzi, amputálták a felét... Sokat beszéltünk ezekről a dolgokról, örült az alkalomnak, mert ugye, az ember nem mindenkivel oszthatja meg... Én is örültem, hogy végre azt hallom valakitől, amit magam is érzek: nem pedig azt, hogy nem vagyok normális, ha nem vágyom arra, hogy helyettesítsem valakivel...

emmausz 2014.04.04. 12:56:38

Teljesen azonosulni tudok a találkozótok alatt esett párbeszéddel.
Amit érdemes továbbgondolni, hogy a világ volt előttünk is, lesz utánunk is.
Régi sláger volt: „Soha se mondd, hogy mindennek vége, csak azt mondd, hogy ennyi megérte...” énekelte Hernádi Judit.
Ahol egy ajtó becsukódik, talán egy másik kinyílik. Ezen emberi társaságokat értek.
Azt hiszem: ezekre figyelni, ezeket ápolni a legtöbb, amit megtehetünk.
süti beállítások módosítása