Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.04.23. 21:38 emmausz

Mennyi? 30. Mi 30. Mi mennyi?

Miklós fiú harminc éve látott napvilágot.
Azóta párhuzamosan öregszünk.
Ő a statisztikai fiatalkorúságot hagyja ma a háta mögött, mi pedig egyik évet a másik után így: pikk-pakk. Nem szeretném, ha „öcsi bácsi”-nak neveznék. Volt ő Mica, Kismiki, hiszen hozzám képest csakugyan az volt, de nem az ma. Ahogy Zakariás felírta egy táblára keresztelő nevét: János az ő neve, úgy ide írom magamnak: ezután Miklós az ő neve. Ja és Isten éltesse Miklóst! Tücsi jó kajákat kreált, én meg kikerestem azt a zenét, amit kisgyerekként nem tudott megunni. Presser, electromantic https://www.youtube.com/watch?v=8kQBlHwv9Ps
Megköszöntöttük a közösen elköltött ünnepi vacsora során.
Lábjegyzet a Kiv 6-hoz. Az Úr Mózeshez. „Majd meglátod, mit teszek a fáraóval!” „Akkor majd megtudjátok, hogy én, az Úr, az Isten kiszabadítottalak titeket az egyiptomiak szolgaságából.” (Ezzel a mondattal még sokszor fogunk találkozni az ószövetségben.) Itt újra sorolja a szerző, hogy kikből áll Izrael tizenkét törzse. A törzs történetét újra és újra el kell sorolni, így kívánja a hagyomány, így a szokások, a tisztesség, az írásbeliség alig megléte. Néhány nevet kiemelek.
Lévi 137 évig élt. Kehát 133 évig, Amram 137 évig. Mit tudunk róluk (és a többiekről)? Semmit, vagy a nevükön kívül alig valamit. Hosszú életet éltek az Úr kegyelméből.
A fejezetben még az Úr utasítja Mózest, hogy keresse fel megint a fáraót.
Közöm. Három hosszú életű ember. Mai kutatók egy himalájai embercsoport hosszas életének okaival foglalkoznak. Három okot sorolnak fel. 1. A Himalája kőzeteiből kioldott ásványokkal dús vizet isszák a helyiek. 2. Egy helyen kiemelkedően magas kort érnek el. Ott tömérdek kajszibarack terem. Ez fő ételeik egyike. 3. Állandóan föl-le közlekednek, lévén a hegység igen meredek, alig találni rajta vízszintes területet.
Megjegyzem, nem vonz a föl-le császkálás. Épp elég az első emelet. A csapvizünk még mindig átlagon felül jó. Kicsit klóros, kicsit ezért káros, de ha nem volna klóros, nagyon káros volna. Marad még a kajszi barack. Nem tudom, idén milyen lesz a termés az Alföldön.
Közöm a családfához is van. Felsorolják, hogy ki kinek az ijafia. Nekünk is van több száz fotónk a régiekről. Drága megboldogult anyánk gondosan felírta a képek hátára, hogy ki kicsoda. Legtöbbjét még be tudom azonosítani. És a következő generáció? Mit mond nekik, ha tudják: az a szépia színű műtermi kép szegény jó dédanyjuk mostohatestvérét, amaz meg férjét és lányát örökíti meg.
Van apánk családjáról egy képünk. Érdekes módon anyjuk nem szerepel rajta. Minden gyerek rajta van. Tudom, ki kicsoda. Azt is tudni vélem, hogy a köztük álló férfi sokuk keresztapja, egy agglegény ügyvéd, akinek Szekszárdon nagy háza volt. Ám megoszlik a vélemény a férfi kilétét illetően. Mások szerint apai öregapánk áll gyermekei között. Már most bizonytalanságban vagyunk a személyek azonosságát illetően.
Én apai nagyapámról egy képet láttam. Lovon ül egyenes derékkal. Grószi (nagyanyánk) emlegette is sokat: Nagyapátok úgy ült a lovon, mint a cövek!
Bizonyára.          

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr796075497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása