Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.05.18. 11:06 emmausz

Puha kötelékkel

Chapman könyvében kifejti: öt szeretetnyelv van, ezek a következők: Elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Kétféleképpen magyarázza az okát. 1. Amikor szeretünk, hasonlítunk az idegen nyelveken beszélő emberhez, akik alig, vagy semennyire sem, esetleg nagyjából értik egymást. 2. Úgy működünk, mint a motor. Ha szeretettankunk kiürül, köhögni kezd a motor, és megáll. Meg kell tankolnunk, hogy újra teljesíteni tudjon. Tehát pontosabb a kép, ha azt mondom, öt nyelven beszél a szeretet, vagy ötféle üzemanyaggal képes működni. Persze, mint minden hasonlat, ez a kettő is sántít. Mert
1. „Az Isten szeretet.” (Jn) Rá nem vonatkoztathatók, mert szeretete abszolút. Kiárad, mindenkit magához vonz, nem merül le, ismer minden nyelvet. Millió és egy nyelven közelít. Szeret, mert szeret (agapé).
2. A páli szeretethimnusz túlmegy nagylelkűségben a nyelveken, tankokon. A szeretet mindent eltűr, mindent elvisel, a rosszat nem rója fel, haragra nem gerjed. Ezekkel a gesztusokkal kivár a szükséges ideig, éhezve, de ki nem követelve a viszonzást.
3. A szeretet megbocsátó. Felmenti az ellene vétőt, kimenti, védelmére kel, bizonygatja, hogy miért nem volt képes szeretetteli lenni. Tudomásul veszi, hogy kölcsönösen nem vagyunk tökéletesek, ebből következően olykor akaratlanul is egymás érzékeny pontjára csapunk. Másutt már emlegettem: megbocsátja, hogy nem vagyunk egyformák, hagyja, hogy a másik különbözzön tőle, és vérmérséklete szerint igyekszik örülni a teremtés változatosságának.            
4. A szeretet irgalmas. A nyolc boldogságmondás egyike: Boldogok az irgalmasok, mert nekik is irgalmaznak.
Efraim hűtlenkedései ellenére is Isten Ozeás szájába ilyen szavakat adott: „Én tanítottam meg járni Efraimot, a karomon hordoztam ... gondjukat viseltem. Puha kötelékekkel vonzottam őket, a szeretet kötelékeivel. Olyan voltam hozzájuk, mint aki arcához emeli a csecsemőt, lehajoltam hozzá, enni adtam neki.”
Mi kell még?
Úgy látszik minden, s még annál is több.
5. „Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött fiát adta érte, hogy aki benne hisz el ne vesszen.” (Jn)
Vannak itt fokozatok az önfeledtségig.
Azt vélem, ennyi kiegészítés mindenképpen kell a chapmani nyelvek kiegészítésére, melyek szerintem hasznosak, de csak az alapfokot mutatják be. A haladóra jellemző: Szeretni roppant egyszerű, de/és roppant nehéz.

Lábjegyzet a Kiv 31-hez. Hur (!Ben-Hur) unokáját, Becalaelt a Lélek olyan karizmákkal, szervezőkészséggel, kézügyességgel ruházza fel, melyek a szentély összes munkájának a levezényléséhez szükségesek. Megkapja a megbízást. Isten figyelmezteti Mózest, hogy a nép nyugalomban töltse a népet, a vétőt irtsák ki. Az Úr maga is hat nap alatt teremtette a földet, a hetediken megpihent és „fellélegzett”. Átadja Mózesnak „a bizonyság két tábláját, amelyekre az Isten ujjai írtak”.
Közöm. Saját karizmáimat fel kell fedeznem, ápolnom kell, velük élni a közösség hasznára, az Isten terveinek megvalósítására. Ha Isten „fellélegzett” a hetedik napon, rajta kell lennünk, hogy mi is fellélegezzünk e napon. A tőke profitéhsége űzi a kereskedőket arra, hogy vasárnap is fáradozzanak. amit tehetünk, ezen a napon alaposan meggondoljuk, betegyük-e a lábunkat a boltokba. Rajtunk is múlik, hogy megéri nyitva tartani vagy sem az üzletközpontokat stb. vasárnap.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr66178949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása