Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.05.23. 07:48 emmausz

Szőke Anni balladája

Az általam sokat emlegetett Gálicza zseniális töri felelete máig meghatározza szemléletmódomat: „Abban az időben nagyon sanyargatták a szegény jobbágyokat.” Igazából bőbeszédű volt, mert a történelem egésze folyamán a „sanyargatás” elég általánosan érvényesült. Hogy kik kiket sanyargattak éppen, az koronként változott, de a sanyargatásra minden korban lehetett számítani. Ez mostanság is így van. Két eszmevilág dolgozik még mellette: a kereszténység ellene (elég gyorsan félrelökdösték, ld. Lisszaboni Sz.) és a demokratizmus: csillapítólag mellette. Az utóbbiakkal élve húzták el a mézesmadzagot előttünk is (De Gasperi, Adenauer, Schuman hangoztatásával) és a testvéri osztozkodás jegyében fogadott be az EU. De hogy csakugyan befogadott-e, az ügyben volna szavuk az euroszkeptikusoknak (a kockázatokról és mellékhatásokról tessék elolvasni a szakcikkeket, és megkérdezni kezelőorvosukat, gyógyszerészüket).
Ha valaki tüzetesen elolvassa Bródy János szövegét, rájön, hogy a város sok rossz arcú embere nem igazán fogadja be Szőke Annit. Visszaél hatalmával, erejével, élve hagyja, de kiszipolyozza, kihasználja, átformálni akarván saját képére és hasonlatosságára: „nem jó barát a sok-sok ember, ki Annit nézi szakértő szemmel” (emlékezzünk a belépés méltánytalan feltételeire s a minket ért méltánytalan zaklatásokra, iszapbirkózásaira). Ami az EU-ban folyik, amiatt olykor szégyellem saját magamat – helyettük. Persze vannak pozitívan értékelhető események és döntések. Mindig az érdekeket tessék figyelni, vagy ne is, hiszen azok meglehetősen láthatatlanok.  
Az EU-választás nem arról szól, hogy kifelé vagy benne maradva, hanem arról csupán, hogy ma már „futunk a pénzünk után”, s próbáljuk barátságosabbá tenni a nagyra nőtt óvodást. Inkább csak arról szól, hogy két nagy táborából, melyik kerül ki győztesen, a bal vagy a jobb, hogy érdekeit érvényesítse. Fej-fej melletti a küzdelem. Egy százmilliomod résznyivel ki-ki hozzájárulhat ahhoz, hogy a mérleg serpenyője merre billen. Tegyük meg, ha már belecsusszantunk a csokoládéba. A sikert saját magunkban keressük, még a legvalószínűbb, hogy ott meg is találjuk.               
Lábjegyzet a Kiv 36-hoz. A történet dióhéjban: A gyűjtést befejezték, a szentélyt megépítették, a függönyöket megvarrták, miután az előírt mintákat beleszőtték. Közöm. Becaleel és Oholiáb hozták a formájukat, a nép is. Mindenkinek megvolt a szerepe, mind felett ott állt az Úr tekintélye, Mózes tekintélye, és a már említett két jó kezű és jó szervezőkészséggel megáldott mester. Alattuk pedig a segítők hada, akik hozták, akik begyűjtötték, akik az aranyat öntötték, akik a fonalakat fonták, a függönyöket szőtték, a karikákat elkészítették.
Ez ma is így van.
Ha van ötleted, az még csak a munka 5%-a. A többi 95-öt a környezetedből kapod hozzá/vagy nem kapod. Kb. 40 éve emlegette a cégünk egyik kollégája, egy társosztályvezető, hogy a zseniális ötletekhez is kell reklámozott tekintély a háttérben (esetemben magára gondolt), s az ügynek anyagilag is megnyert támogatók, vagy ötletedet teheted az íróasztalfiókba, hátha ráakad egyszer valaki, aki maga köré tudja édesgetni a kulcsszereplőket. Van ebben valami. Elég arra gondolni, hogy V. van Gogh életében egy képet adott el. Ugye nem sok, ugye elég szerény eredmény attól, akinek a képeiért ma nagy vagyonokat fizetnek, s akinek a képei kiállításáért galériák versengenek.  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr646197766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása