Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.06.13. 11:41 emmausz

Szívunk

Tegnap légkondi mellett töltöttük a napot, mert állóképességünk már nem a régi, a forróság sem. Teljesen új. Folyvást frontok vonulgatnak egymást taszigálva, minket megpróbálva.
A melegfront-betörés után nem jöhet más, csak a hidegfront, mondhatnám a dolgokat leegyszerűsítve. De a frontok természete bonyolultabb. Ritkán adódik a hiányuk (dehogy hiányoznak). Mármint az, hogy nincs front. Valamivel sűrűbb a kettős front. Az olyasfajta időjárás, mint a viccbeli nyuszika, akinek van is sapkája meg nincs is, és eszetlen tempóban föl-le kapkodja a fejére, ill. a fejéről. Olyan is, mint a Goldberger munkása, akit Nándi bácsi, a művezető mosolyogva fogadott a műszak harmadik harmadában: – Lalikám, ma még nem is láttalak. – Hát persze, hogy nem láttál, nem is láthattál – így a slágfertig melós. – Olyan tempóban cikáztam a gépek között, hogy mire ide néztél, már ott voltam, mire oda néztél, már megint itt voltam.
Visszatérve a frontokhoz, estére lehűlt a levegő. Újra ismételtem, amit feleség már nagyon unhat: Többet ér száz ventilátornál, amikor a kereszthuzat átöblíti az áporodott levegőt. De hát csakugyan többet ér!
A szél a korábbi évtizedekben három napig szokott volt fújni az országban – nyugatról keletre. Most nem tudom, meddig tart az öblítés, merthogy olyan sok minden felgyorsult. (Pl. a sportolók tempója.) Persze nem minden. A porszívónk rosszul tolerálja a hidegfrontot. Zúg a motor ezerrel, a szívóhatás helyett a gép forrósodását tapasztalom. Lehet, hogy másik gépre nyergelünk át? A közeljövő választ ad minderre. Garanciális idő: Van még olyan? Szerviz: Van még olyan?
Új masina.
Olyan van.  
***
Tévéhír. A VB nyitónapján 88 éves korában elhunyt  Grosics Gyula. Gyerekkorom sűrűn emlegetett mondata:  „Grosics véd.” Most elment a nálam 20 évvel idősebb EMBER. Most őt védik. Örökre. Nyugodjék békében! 
 
Lábjegyzet a Lev 18-hoz. 18 éven felülieknek szóló témákat taglal. Ámbátor abban a korban korán házasodtak az emberek. Az Úr óva inti népét, hogy úgy viselkedjenek, ahogyan az egyiptomiak vagy a kánaániak, mert amely ország tisztátalanná vált, „megtoroltam bűnét, s az országnak ki kellett okádnia lakóit”. Gyermekedet ne add oda, hogy feláldozzák Molochnak.
Sorolja, hogy kikkel ne szexeljenek. Mindenki fel van sorolva, kivéve a saját feleség(ek)et, saját férjet. Se anyóssal, se sógornővel, se saját gyermekkel (lánnyal), se unokával ne létesítsenek szexuális kapcsolatot, vagy ahogy fogalmaz: „ne fedd föl a meztelenségüket”. Kiemeli, hogy „ne hálj férfival úgy, ahogy asszonnyal szokás, ez gyalázatos dolog. Ne hálj semmiféle állattal, ... az asszony s adja magát oda magát állatnak, hogy vele háljon. Ez undok dolog.”
Közöm. Közöm a meleg büszkeséghez van, melyet elítélek. Látjuk, elítéli a Biblia is. A perverzitás, mint lehetőség elő-előfordul, noha természetellenes. Nem kaphat szabad teret, még kevéssé van oka rá bárkinek, hogy hetvenkedjen vele. Beteges dolog, amellyel meg kell küzdeniük a ferde hajlamúaknak. Talán még undorítóbb az állatokkal való üzekedés. A XXI. sz. helyenként visszatért Szodoma bűnéhez és az állatokkal való fajtalankodásra is jogot kíván formálni. Az Úr nem marad tétlen: Gondolom, előbb-utóbb „kiokádja az országok ilyen lakóit”. Mindezt csak azért fejtettem ki, mert sokan hajlamosak elhallgatni, hogy a ferdeségeket kifejezetten tiltja a Teremtő, a Kinyilatkoztatás.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr126299173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása