Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.07.29. 16:10 emmausz

Nyaraltunk

1. nap. Nehéz napon vagyunk túl. Igen szépen indult. Velem jöttek a lányok. A Colt is, én is jól teljesítettünk. Éva megjegyezte, hogy velem utazva biztonságban érzi magát, mert nincs rajtuk, mint szülőkön az utazás felelőssége. Szavait bizalomként értékeltem. A hőségben megtett utazás után jól esett vedelni különféle nedvességeket. Majd rövid pihenő után „feltöltöttük készleteinket”, ahogyan egy szafari indulását követően szokták. Mivel sokféle kaja maradt meg az esküvőt követő lagziról, hozzákezdtünk annak a feléléséhez is. Délután lett, amikor fizettünk az üzletközpontban. Ekkor ért a hír, hogy kórházba került Elvi. Jó órára rá újabb hír. Megszületett a második kicsike náluk, Domi. Ő a 9. unoka. Aranyos fotóját apja jóvoltából a szélesebb értelemben használt családtagok mind élvezhették. Súlya figyelemreméltó. 3,55 kg. Megkapta őt egy fél órára a papa, aki a kebelén melengette, ismerkedett második fiacskájával és megnyugtatására elénekelte neki a SALVE REGINA kezdetű gregorián éneket. Elképzelem a meghitt jelenetet. Majd a mama is megkapta fiacskáját, aki elaludt a mamához bújva. Itt megszakadt a krónika.
Először mi érkeztünk. Majd Fr, és a fiúk. Utánuk Katiék, majd késő délután Zsuzsáék. Katiék felállították az ugrálót, a trambulint, nagy sikere lett az ifjúság körében.
A nap vége felé néhányszor elvesztettük a türelmünket. Meg kell mondanom, nem csodálkozom rajta, csak sajnálom. A nyár eseményei kicsit sűrűn estek. Ilyenekre gondolok: egyik család házat vett, a másik folyamatosan építi azt, a harmadik autója totálkáros lesz, s sokan nyaralunk együtt. Ezek emberileg, szervezésben, anyagilag, törődésben sok mindent a felszínre hoztak. Az évben még egy nagy változás előtt állunk. Az feleség ezután befejezi fáradságos, ám elismert és kapcsolati tőkében gazdag munkáját. De hát ne vágjunk elébe a dolgoknak. Írva van: elég a mának a maga baja.
Lábjegyzet a Szám 29-hez. Folytatódik az ünnepek megülésének rendje és a szertartások rendje. Kiemelkedik közülük is a sátoros ünnepek. Ez egy nyolcnapos ünnepségsorozat. Közöm. Emlékszünk: a sátoros ünnepekre jött fel mindenki Jézus korában is. Ő is. Örömmel fogadják, hogy azután a megjövendölt szenvedéstörténetbe torkolljon. Virágvasárnap történt a veszélyes zónában, Jeruzsálemben való megjelenése. A tömeg ujjong és hozsannázik, az ő lelkét pedig a benne megjelenő jövő miatt szomorúság fogja el, amiből a sokaság semmit se tapasztal.    2.n. Pihenünk. Erre ítél bennünket az ég. Elborul, lehűl, esik. S megint csak esik. A bátrabbak felkeresik a b.edericsi strandot, és birtokolják az immár kassza nélkül maradt, de ápolt, szép strandot. Birtokolják, mert rajtuk kívül egy lélek sincs jelen. Valamiért nem akar tisztességes internetünk lenni, nem is kísérletezünk az vele. Majd otthon felkerülnek ezek a sorok a netre, hogy akit érdekel, olvashassa. A nap egyebekben tele van történésekkel. Levente belázasodott otthon, halljuk a hírt, Ildi vakbélgyanúval valamelyik kórházba tart taxival. Mi meg a tegnapi dunsztos idő után ejtőzünk. Telefonhír: Levente 20x megnézi apjával a videót, ahogyan a doktor bácsi Domit elővarázsolja. Most anya helyett az apa az, aki van, akihez bizalommal fordul minden sóhajával. Két unokatesója időközben meggyógyult. Angit elhagyta a bárányhimlő, Flórát a torokgyulladás. Örülnek, játszanak, ugrálnak az év újdonságán, a trampulinon.
Lábjegyzet a Szám 30-hoz, amely a fogadalmak kötelező mivoltáról szól, no meg azokról a körülményekről, amelyek oldják az Úrnak tett fogadalmakat. Egyértelmű, hogy a férj, az apa az Úr helyettesei a nők számára fogadalmi ügyekben (is). A paternalista társadalmak tiszta képét mutatják. Ha a férj (apa) tudomására jut egy lány (asszony) által tett fogadalom, és aznap nem formál ellenvéleményt, akkor az érvényes. Ha ellene szól, a fogadalom érvénytelen. Közöm. A nők jogaikért mindmáig küszködnek hasonló előfordulások miatt. Különösen is így van ez a primitív népek körében, a mozlim világában, de különféle mértékben és gyakorisággal az egész világon megmaradt nyomokban. Az igazságosság is úgy kívánja, de a szeretet parancsa is, hogy felül kell(ene) emelkednie a nők alávetett helyzetén. Elég ideidézni Krisztus esetét a kövezésre elé hurcolt nővel kapcsolatosan.

3. nap. Azt álmodtam, hogy egy HÉV-re sikerül felkapaszkodni. Különjárat volt. Design-termékeket ajándékoztak az utasoknak. A szép könyvtől kezdve a szép plakátokig mindenfélét. Alig győztem cipelni, mire felébredtem. Madárénekre és egyedüllétre. Elcsendesedtem a lenti fapadon, s hálát adtam sok mindenért. Éjjel rendesen esett, nappal rendesen csendes, de felhős idő várt ránk. Utóbb kisütött a nap, sétáltunk. Első használható gondolatra ekkor ébredtem. Javasoltam, hogy szóljunk a többieknek, hogy Angi már elfáradt, mi visszafordulunk. Mindenki értette. Azt is, hogy miért én mondom. Nekem legyen mondva, nyakamba vettem a kicsit, aki hazalovagolt rajtam. Igen bőségesen eszünk, s ez nembiztos, hogy jó. Legalábbis nem mindenkinek. No, majd a jövő héten tartózkodom. Otthon tartózkodom, és egyedül tartózkodom. Az ételektől is. De addig… addig nincs megállás, addig folyvást étkezni kell. Délután lementünk a strandra  Balatonedericsre.  Kb.10 km, de kevesesebben keresik fel, olcsóbb, s jól felszerelt.
Hazajőve különféle értesüléseink vannak  Elviről, Domiról, Micáról és Leventéről. Velük együtt élünk, velük együtt sóhajtozunk, ha nem tetsző hírt kapunk, velük örülünk, ha örvendetes híreket kapunk tőlük. Ildit vajon megműtötték-e? Vakbél gyanúval indult tegnap kórházba. Azóta semmi  hírünk róla. Mi se nagyon szorgalmazzuk a telefonbeszélgetéseket, mert nagyon gyenge a térerő. Majd Bp-en felvesszük a kapcsolatokat mindenkivel. (PS. Megműtötték. Jobban van.)
Lábjegyzet a Szám  31-hez. A címe: Háború Midián ellen. A törzsek 10-10 000 emberrel támadnak. Midián öt királya ellen. Megölték valamennyit s fegyvereseit is. Több tízezer szüzet raboltak el, sorsukra nem tér ki az írás. A házas nőket kiirtották. Közöm. Mintha a lényeg semmit nem változott volna. A háborúk ma is borzalmas mészárlásokat jelentenek. Ami pedig a nőkkel való elbánást illeti, jottányit se változott a helyzet. A gyerekre fogott négy gépfegyver fotója a könyörtelenség kegyetlen hűségű. … No  comment.
4. nap. Szép tiszta időre ébredtünk. Kati és Robi egy kétszemélyes Dingit béreltek. S telefonáltak, hogy ha lemegyünk a partra és száguldozó vitorlást látunk, az az ő hajójuk. Szerencsés partra szállást kívánunk nekik. Ma reggel bevásárláshoz magammal vittem a kamerát. Megpróbáltam néhány szalmagurigát becserkészni. Sajnos elég messze estek tőlünk. De a napraforgóról sikerült egy közeli fotót felvenni. Ha marad az idő, délután strand. Az otthoniakról viszonylag ritkán érkezik hír. Bizakodunk, hogy állóképességük leküzd minden nehézséget. Az idei nyár elég sok megpróbáltatást hozott. Eddig túléltük mindet. Reméljük a legjobbakat.
Lábjegyzet a Szám 32-höz. Ruben és Gád a meghódított területekre igényt jelent be Mózesnél. Ezek a leigázott Jordánon inneni területek, Gileád földje. Ott a lerombolt városokat újjáépítik, s hatalmas legelőterületekre tesznek szert. Állatállományuk is megsokszorozódik a királyoktól elrabolt nyájak miatt. Mózes nekik adja a kért területeket azzal, hogy részt vesznek a Jordánon túli területek leigázásában is. Persze megígérik. Közöm. Nehéz szívvel olvastam. A  vagyonszerzés az én szememben  megnöveli a tulajdonos felelősségét. ilyen értelemben jobb a szegénység, egyszerűbb, élhetőbb. viszont az képes igazán lemondani a vagyonról, akinek már volt. A szegény könnyen zsugorivá lesz, mert fél az állapotszerű szegénységtől. 
5. nap, péntek. Vezeklő nap. Sikerült. Délutánra K. és R. megszervezték, hogy menjünk el megnézni a pálos kápolna romjait a Káli medence mellett. Azon voltam, hogy menjenek, s én maradok, mert egy kis egyedüllétre, egy kis ejtőzésre, egy kis csendre vágyom. De koromnál és állapotomnál fogva sem nekem való a kánikulában való túrázás. Szó szót követett, végül beadtam a derekamat.  Fr. felvetette, hogy útközben imádkozzunk. Mondom, én túl vagyok rajta, egyébként ma a fájdalmas olvasót szokás mondani. Ebben maradtunk. Még megkérdezte, hogy lemenjen-e a kocsiért? Hogy érzem magamat? Mondom, egy esetben menjen le a kocsiért, ha már teljesen kikészültem.     Felszuszogtam hát a kápolnaromokhoz, lerogytam egy árnyékos padra, s szívtam a friss levegőt. Utóbb rávettem magamat, hogy bekukkantsak a romok közé. Az irgalmasság órájában történt mindez. Visszafelé Ábrahámhegyen strandoltunk. Itt hangzott el a nap mondata. Egymás mellett üldögélünk Éva mamával. Beszélgetünk. Flóra odajön és azt mondja: Mama, neked is akkora cicid lesz, mint a nagypapának? Kétségtelenül sok vagyok. Tudomásul kell vennem, hogy hanyatlanak erőim. Mondom Tücsinek: Takarékoskodnom kell erőimmel, ha ki akarok tartani hosszasan. Ha túlerőltetem magamat, könnyen előfordulhat, hogy megrövidül az életem. Ez logikus és érthető. Nem szabad hagynom magam rábeszélni olyan programokra, amelyek már nem nekem valók.Hazaérkezve lezuhanyoztam, és hamar lepihentem.  
Lábjegyzet a Szám 33-hoz. A zsidók Ramszeszből indulva érkeznek 40 év vándorlás után Jerikóhoz, a Jordán túlsó feléhez, Kánaánhoz. Közben Mózes feljegyezte a közbülső kb. ötven táborhely nevét. Zömüket ma már nem lehet beazonosítani. Hór hegyén Áron meghal 123 éves korában. Közöm. Kirándulás közben többször eszembe jutott a zsidók vándorlása a pusztában. Elég sok viszontagsággal néztek szembe. Én is. Hogy az ember él-e, hal-e, pusztán kegyelmi kérdés. Különösen ma, amikor az emberélet meglehetősen olcsó.

6. nap. T. vett nekem egy méretes sortot. Még is kell valamit tenni, hogy méretes kocsit ne kelljen venni. Ma csendes nap van, s már látszik, hogy közeledik a vége. Ilyenkor már csökkentjük a vásárlásokat. Itt szép strandidő van. M-vel beszélt a feleség, Budán esik az eső. Ez így van jól. A flaszteren nehezebb elviselni a hőséget. A kicsi Domi jól van, Levente kénytelen tűrni. Nem tudom, van-e rá kivétel, azaz olyan család, ahol a nagyobb gyerek szó nélkül elviseli, hogy birodalmi és birtoklási kilátásai megcsappannak. Egy részükről le kell mondania.
K s R felkeresték a Kapolcsi Fesztivált. Délutánra kinéz egy kis strand, este mise a helyi kápolnában. A holnapi nap pedig a részbeni elutazás jegyében zajlik. A gyerekek egy része kifejezi, miszerint unatkozik. Másrészük a számítógépek megszállottja. Utóbbiak tán nem is veszik észre, hogy a szomszédban egész nap szól a fűrészgép, a sarokcsiszoló, vagy éppen kopácsolnak.
Hurrá, nyaralunk!
De a szomszéd helyben lakik, s hét végén ér rá házának fejlesztésére, tatarozására.
Lábjegyzet a Szám 34-hez. Mózes lelkére kötötte az Úr, hogy az elfoglalandó Kánaán határai miféle földrajzi helyek legyenek. Értésére adta azt is, hogy a földkijelölő bizottság tagjai kikből álljanak. Mivel Manassze, Gád és Ruben már megkapták részüket, a többiek között kell felosztani létszámarányosan a területet. Közöm. Minden háború azóta is az adott nép földterületének kiterjesztéséért, a föld kincseinek a megszerzéséért történik, pedig az Úr csak használatra adja kölcsön és ideiglenesen minden náció rendelkezésére a földeket. Persze van mögötte hatalomféltés is, félelem és agresszió, ld. pl. a gyerekek közötti versengést.
7. nap. Ezen az Úr is megpihent. Mi is pihenünk. T.-vel tegnap este mentünk misére. Helyben prezentálta a Szt. Ignác kápolnában a szokott duó. A pap, aki énekelni tud és misézni, s egy diakónus-féle, aki szeret beszélni. Ő prédikált 13 percig. Amit mondott, az érthető volt és a témáról szólt. Sok újat nem tudtunk meg tőle. Ismétlés a tudás anyja. Szép fenyőpadok vannak a kápolnában, igen magasak, viszont a térdeplő segítségül hívható, hogy ne a semmibe lógjon a lábunk. Térdelésre alig volt alkalmas, mert ahol ültünk, nagyon görcsös volt a fa. Attól tartottam, hogy leszakad, ha ránehezedem. Elvonultam hát párom mellől a pad szélére, felvállalva azt, hogy a hátul ülők úgy vélhetik: összekülönböztünk mise alatt. A legkisebb bankó egy ötezres volt velem, feleségnél semmi pénz. Azért a perselyező mindkettőnket megkísértett, ha adnánk mégis valamit. Intettem, hogy ez most nem megy. Ugyanabban a padban ültünk, mint évekkel ezelőtt, mert emlékszem, akkor lefotóztam a pad különleges mintáját, amely kísértetiesen hasonlított az egyiptomi szobrok festett szemeihez. 
Most tehát a többiek kocsiztak misére. Itt hagyták gondjainkra bízva Angélát, (családi kódja 1233) aki mindig tudja, mit akar. Most is tudta. Mondom: keressük meg a nagymamát. Erre ő elindul a kapu felé, és kigyalogol a bekötő útra. Persze én is tudom, hogy mit akarok. Betessékeltem, bezártam a kaput és kész. Jobb, ha nem evez veszélyes vizekre.

Ma reggel egyet villámlott, biztos, hogy így volt, mert hallottam a dörgést. Borús az idő, bár mintha tisztulna. Látom, hogy a Badacsony teteje ködben úszik. Hamar készítettem róla egy fotót. Szép is az, ha egy hegyen felhősapka ül.
Ma a részleges hazaindulások napja van. Két kocsi el, két kocsi marad. A trambulint hamarosan lebontják, addig egy utolsót ugrálhatnak rajta a nálam könnyebbek. Aztán pakolás, indulás.
Idáig azt írtam, hogy Lábjegyzet az ószövetség könyve soron következő fejezetéhez, de a keletkezett írások rendre ellene szóltak a címnek. Kezdem megérteni a regényírókat, akik elindítanak egy történetet, elképzelik az egészet folyamatában, de az általuk kreált figurák rendre eltérítik a mese folyamát az eredetitől. Önálló életet élnek. Nos, én is így jártam. Kezdettől fogva nem lábjegyzet, amit adtam, hanem a fejezet összefoglalója. Visszamenőleg is igaz, amit mostantól kezdve alkalmazok: összefoglalás. Tehát jöjjön akkor az
Összefoglalás a Szám 35-höz. Mózes parancsba kapja, hogy az elfoglalt települések közül 48 várost a levitáknak kell adni a hozzájuk tartozó legelőkkel együtt. Megalapíttat vele a Jordánon innen és túl 3-3 ún. menedékvárost. Ide menekülhetnek a vérbosszú elől azok, akik embert öltek vastárggyal, fadoronggal vagy kővel. Bírák ítélnek felőlük. A fogat fogért értelmében, halál vár rájuk, ha bebizonyosodik, hogy tettük szándékos volt. Ha tanúk igazolják tettük baleset jellegét, a menedékvárosban kell számkivetésben élniük a főpap haláláig. Utána hazatérhetnek birtokukra. Közöm. Balesetek ma is előfordulnak, halálos
balesetek is. Ismerek olyan embereket, akik elgázoltak másokat. Elég lehet feldolgozniuk az esetet. Nem szeretném, ha velem előfordulna. Mielőtt kocsiba ülök, szoktam az Úti Boldogasszonyhoz küldeni egy fohászt, hogy épségben elérjem úti célomat, s a velem együtt utazók is, no meg azért, hogy senki életében ne tegyek kárt – akaratlanul se. Alkalmas fohász lehet még a Te Deum utolsó két sora. Te vagy, Uram én reményem: ne hagyj soha szégyent érnem.  
8. nap. Se Istent, se embert...
A hét közepén elkezdett a közvetlen szomszédunkban valaki fával dolgozni. Szombaton felerősödött a harci zaj, egész nap sivított a körfűrész, kopogott a kalapács, dolgozott a kézifűrész. Most este hét van, de még mindig zajonganak. Vasárnap, üdülőhelyen. Éva mondja, hogy náluk, franciáknál az egész országra vonatkozik a zajongás idejének a rendje. Emlékezetem szerint vasárnap 10-től délig szólhatnak a fűnyírók és társaik. De hétköznap se lehet nyakló nélkül zajongani 8-12-ig. Mondom neki (ami egyébként nem igaz), Franciaország vallásos. Az az igazság, hogy ott értik a demokrácia lényegét. Amiben egyszer közös akarattal megállapodtak, aszerint kell élniük, cselekedniük. Ennek tipikus példája a fenti. Éva meséli, hogy nem a hatóság bünteteti meg a csendbontókat, hanem a szomszédok nem tűrik el. Hangot adnak jogos követeléseiknek, és ez általában hat.
Valamikor sokat nyaraltunk a N.-i plébánosnál, aki a helyiekkel próbált szót érteni, de mindhiába. Nem jöttek el vasárnap a misére azzal a szókimondó szöveggel, hogy „atya, vasárnap fi.-ni se érünk rá”. Ő nem szólt semmit, de adódott, hogy meghívták ebédre. El is ment annak rendje-módja szerint és beszélgetett velük, de egy falatot se evett. Persze firtatták az okát. Ő pedig értésükre adta, éppúgy viselkedik, mint vele a falu népe, amely az ő hívásának ellenáll. Majd udvariasan elköszönt és étkezés nélkül távozott.
Individuumunk elnyomja a közösségi érzést, liberális önérzetünk az elemi figyelmességet, a haszonszerzés ördöge elnyomja az Úr napjának megszentelése iránti készségünket, önzésünk a demokrácia elemi szabályait.
Pedig az Isten szeretet: szeretet, aki előbb szeret. Az ember méltósága pedig szintén tiszteletet érdemel(ne).
Összefoglaló a Szám 36-hoz. József ága férfi örökös nélkül maradt. Öt lánya felkereste Mózest, felvetve neki, ha ez így megy tovább, a más törzsek nemzetségeihez tartozó férfiakkal való házasság a törzsek számának csökkenését eredményezi. Mózes elrendelte, hogy a saját törzsükhöz tartozó nemzetségek férfitagjaival kössenek házasságot, és akkor marad a 12 törzs épségben. Még tartalmazza a fejezet, hogy az egész könyv Moáb pusztáján, a Jordán mentén, Jerikó közelében keletkezett. Közöm. A vagyon egyben maradása már sok konfliktust okozott az emberiségnek, hol egykézéshez vezetett, hol az örökösök halálos ellenséggé válásához. Jó az átlagos gazdagság, de még jobb a tisztes szegénység. Írva van: Nehezebb a gazdagnak üdvözülni, mint a tevének átmenni a tű fokán. Persze ez már az Újszövetség hangja.  

        

    

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr76557125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása