Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.09.14. 18:37 emmausz

„Imádunk téged, Krisztus és áldunk téged, mert szent kereszted által megváltottad a világot.”

Ma a Szent Kereszt „felmagasztalásának” (dicséretének) ünnepe van. Alig érthető a szavak jelentése. Annyit lehet tudni, hogy „a megváltás titkát hirdető szent keresztre emeljük tekintetünket”.  Nikodémusnak magyarázza a Mester: „Ahogy fölemelte Mózes a kígyót a pusztában, úgy fogják fölemelni az Emberfiát is, hogy aki benne hisz, el ne vesszen, hanem örökké éljen”. (A mózesi kereszt T-alakú volt: Tau.) Pál magyarázza, hogy „Krisztus engedelmes volt a halálig, mégpedig a kereszthalálig” (Fil 2,6–11). A kereszt misztériuma az Isten titka. A mindent odaadás emberi ésszel felfoghatatlan rejtélye. Magamban próbálom az ünnep létét valamiféle hasonlattal közelíteni. Úgy tekintünk erre a fára, mint, Lehel kürtjére, a szentek ereklyéjére, Tolsztoj írótollára, Bell telefonjára, Galilei távcsövére, stb., mégis, mindezeket messze meghaladó súlyú ereklye a kereszt. Krisztus keresztje észbontó – pozitív értelemben. A végtelen szeretetről tanúskodik, ha úgy jobban tetszik, a szeretet mindent végtelenül felülmúló mivoltáról. Szeretetről, amely önfeláldozó, nem méricskélő, magáról teljesen megfeledkező (vö. önkiüresítés).
Reggel ketten rendeztük az agapét. Mire beestünk a misére, a hátamról folyt a víz. Nem annyira korom miatt, inkább azért, mert a légnedvesség miatt nem tudtam leszáradni. Gondolom, nyilvánvalóvá lett ingem lucskossága a hátam mögött helyet foglalók számára. Úgy gondoltam: Ennyi gyalázatot el kell tudnom viselni ezen a napon.
Mivel egész nap együtt voltunk a fiatalokkal (M.E.L.D.), csak e koraesti órákban tájékozódom, ki miről írt. A záporozó esőben rovom jeleimet a gépbe. Nem fog megharagudni Deske, hogy megosztom az általa megidézett L-atya példázatát. Nem tudom, pontosan milyen összefüggésben alkalmazta, de szellemessége eredeti. Most megosztom Veletek is.
„A Dakoták bölcsessége: Ha valaki észreveszi, hogy döglött lovon lovagol, a legjobb stratégia az, ha leszáll. 
A modern oktatás azonban gyakorta számos más, fejlettebb módszereket alkalmaz. 
Például:
- Vastagabb lovaglópálcát vesznek.
- Új lovast neveznek ki.
- Vágóhíddal fenyegetik a lovat.
- Lóvizsgálati bizottságot alapítanak.
- Külországi utakat szerveznek a döglött lovakon való a lovaglás ottani módszereinek elsajátítására.
- Lazítják az előírásokat, hogy az a ló is beleférjen. 
- Kijelentik, a döglött lovat nem kell etetni, ezért gazdagságosabb.
- Vezetővé léptetik elő a lovat.
 

Összefoglalás a Józs 16-hoz. Sorolja, hogy József utódai Manasszé és Efraim miféle földterületeket kaptak a nemzetségek közötti sorsolás útján. Efraimnak is szokták a választott népet titulálni. Muszáj megidéznem Ozeást, aki, majd látjuk később, így prófétál: „Én tanítottam meg járni Efraimot [mondja az Úr], a karomon hordoztam ... gondjukat viseltem. Puha kötelékekkel vonzottam őket, a szeretet kötelékeivel. Olyan voltam hozzájuk, mint aki arcához emeli a csecsemőt, lehajoltam hozzá, enni adtam neki.” S lám a fejezet végén írva van: „A Gézerben lakó kánaánit nem tudták elűzni, ott maradt Efraimban hűbéresnek mind a mai napig.” Efraim Józsue törzse. Adódik, hogy a köztük élők kánaáni kultusza érezteti hatását. A hűtlenkedéseknek ez is egyik forrása lehet a későbbiekben. Közöm. Az Úr hűséges Efraimhoz. Ennek a költői szépségű kifejezését hozom Ozeástól: járni tanítottam; a szeretet puha kötelékeivel vonzottam; karomon hordoztam; gondjukat viseltem; lehajoltam, hogy enni adjak neki; arcomhoz emeltem, mint anya a csecsemőt. Minden valamirevaló lelkigyakorlat is a lelkünkbe vési: Minden egyes embert így szeret az Isten. Nincs alóla kivétel. Ez sokaknak nagy vigasztalásul szolgálhat.           

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr36697903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása