Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.09.29. 18:41 emmausz

Hamar alkonyul

Túl, túl, messze túl,
mi van a hegyen messze túl?
 Hej, a hegyen messze túl
lófej-széles ibolya virul.

 Túl, túl, messze túl,
mi van az ibolyán messze túl?
Hej, az ibolyán messze túl
Jancsi mosogat, Kati az úr. (Weöres)
Az én esetemben kissé módosul-torzul a szöveg.
Túl, túl, messze túl
mi van, e napon messze túl
Hej, e napon messze túl
kész a kötet korrektúrástul.   

Túl, túl, messze túl
mi van e napon messze túl
Hej e napon messze túl
kész vagyok s most bealkonyúl.
Félretéve a mókát és Weöres S. miniatűr remekét, csakugyan elkészültem: egy vaskos köteten rágtam át magamat. Terv szerint dolgoztam, napi adagiumokkal. Tegnap közel álltam hozzá, hogy ma fejezzem be a tegnapit. Nem így lett, sikerült elharapnom idejében az ötödik folytatást.
S most űr. Pihenés. Ha akarom, folytatom Szeghy Ernő könyvét, ha akarok keresztrejtvényt fejtek, a spider solitaire-t  már meg se említem. 
***
Ma a Duna-tévé a besúgókról készült filmet sugározza. Mondom az asszonynak: Mindnyájan hálát adhatunk Istennek, akiket nem hálóztak be. Ki tudja, mit tettünk volna adott esetben? Abba kellene már hagyni ezt a kutakodást. „Régi kor árnya felé, visszamerengni mit ér?”  Most azonban nézzük az ószövetség következő fejezetét.
Összefoglaló a Bír 8-hoz. Egy másik csatát kellene részleteznem, amelyet ugyanazokkal vívott Gedeon, mint korábban. Ebben a változatban felvonulása közben kért és nem kapott seregének élelmet két helységben. A midiániakat legyőzte, királyaikat lekaszabolta, a két települést tönkrezúzta, népességét kiirtotta. Tehát bosszút állt rajtuk. Mivel feleségei sokan voltak, Gedeon 700 utódot nemzett. Csatája után 40 évig nyugalom volt az országban. Gedeon halála után azonban „szokás szerint” elpártoltak az izraeliták az Úrtól és „összeadták magukat Baállal, Baál-Beritet tekintve istenüknek”. Közöm. Isten, „az Úr hűséges, mert nem tagadhatja meg önmagát”. Ugyanez nem mondható el az emberről. Ki jobban, ki kevésbé, de olykor-olykor elcsángál az igaz útról, és enged a különféle kísértéseknek, szirénhangoknak. Ha az Úr megkötne minket, mint a görögök magukat, amikor a csábító helyen hajóztak át, hűségesek maradnánk. Ám ez nem fér össze azzal, hogy az Úr mindnyájunknak hallatlanul nagy szabadságot adott döntéseinket illetően. Az más kérdés, hogy „aki a szegletkőre esik, halálra zúzza magát”, s ugyanúgy az is, akire ráesik ez a kő. Jó nekünk ez a szabadság: nem vagyunk ugyan kitinpáncéllal körülvéve, de belső tartást adhat szilárd gerincünk.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr96744811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása