Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.11.23. 14:31 emmausz

Gondolatok Krisztus-királyra

– Egy parancs van, a szeretet. (Nem túl bonyolult, olykor mégis nagyon nehéz megtartani – teszem hozzá.)
– Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazáért. (J. F. Kennedy)
– Szeress és tégy, amit akarsz. (Szent Ágoston)
– Gyalázza Istenét, aki a lényegét meg akarja érteni. (Aranyszájú Szent János)
– Nem tenni, hanem lenni. (hindu közmondás)
– Úgy élj, hogy ha meghalsz, elmondhassák rólad, hogy érdemes volt élned, mert így jobb és szebb lett a világ, mint különben, ha nem éltél volna. (P. Mócsy Imre SJ)
– Tenni, tenni, nem beszélni. (Assisi Szt. Ferenc)
– Mikor segíts? Amikor fájni kezd benned mások ínsége, szenvedése. (Kalkuttai Szt. Teréz)
– Jobb adni, mint kapni. (Szent Pál)
– Amikor adsz, jobb kezed ne tudja, mit tesz a bal. Ha kölcsönzöl, ne kérd vissza. (Krisztus)
– Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy aki hisz benne, örökké éljen. (Szt. János apostol)
– Az Isten szeretet. (Szent János apostol)
– Krisztus győz, Krisztus uralkodik, Krisztus parancsol. (Himnusz: Chr. vincit, ...regnat...imperat.)
– Én vagyok az alfa és az ómega, a kezdet és a vég. Továbbá: Nélkülem semmit se tehettek. (Krisztus)
– Amor omnia vincit. (A szeretet mindent legyőz. Latin közmondás)
– „Az ember arra van teremtve, hogy Istent, a mi Urunkat dicsérje, tisztelje és szolgáljon neki, és ezáltal lelkét üdvözítse. Minden egyéb a föld színén az emberért van teremtve, és azért, hogy segítse őt a cél elérésében, amire teremtve van. Ebből következik, hogy az embereknek ezeket annyira kell felhasználni, amennyire segítik célja elérésében, és annyira kell megválnia tőlük, amennyire akadályozzák abban.” (Loyolai Szt. Ignác)
– Nem szolgálhatsz két úrnak, a Mammonnak és az Istennek. (Krisztus) [Aki a mammonnak szolgál, annak a pénz az istene.] Ennek ellenére:
– „Sokan megkötik a mefisztói alkut”. (Czakó Gábor)
– /... arra születtünk, hogy a föld sebeit begyógyítsuk, /életünkön át, életünkön át. /Arra születtünk, hogy mindig menjünk, meg ne álljunk, / induljunk tovább, induljunk tovább. / (Adamis Anna)
– Az embereknek mindig előre kell menniük. (Számtalan formában és alkalommal Ferenc pápa)
– Confessióhoz: Éheztem, szomjaztam, beteg voltam, mezítelen voltam, rabságban voltam... Adtál ennem...? stb. (Krisztus)
– Három kulcsszóra van szükség ahhoz, hogy a család békében és örömben éljen: kérem, köszönöm, bocsáss meg. (Ferenc pápa)
Összefoglaló a 2Sám 8-hoz.
Dávid csatáit emlegeti. Csak sorolom, hogy kiket vert meg: a filiszteusokat, a moabitákat, Hadad-Ezert (itt 1700 ló, 20 000 gyalogos a zsákmány), az arámiakat (22 000 halott), az edomitákat (18 000 halott). Mindnyájukat adófizetőikké tette.
Hadorám megelőzi a bajt. Önként és dalolva vitt aranyat, bronzot, ezüstöt Dávidnak, aki ezeket a többi rablott kincsekkel együtt az Úrnak szentelte.
„Dávid tehát hírnevet szerzett magának. Bárhova ment, az Úr győzelmet adott neki.” Közöm. E történések előbb voltak, minthogy közmondássá lett volna a rómaiak részéről: Si vis pacem, para bellum. Ha békét akarsz, készülj a háborúra. A római béke alapja a háborúzás volt. Mintha már Dávidé is. Most olvasom R. Rohr könyvében, hogy figyeljük meg a Bibliában a fejlődés menetét: „Kettőt előre, egyet hátra”. Ezek a véget nem érő huzavonák alátámasztják Rohr igazát. Még megjegyzem: Dávid nem tekintette a megszerzett nemesfémeket magáénak. Ez utal akkori emberi minőségére. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr796925913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása