Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.12.16. 10:05 emmausz

Egy régi dal

Korábban említettem, hogy van nekünk egy olyan karácsonyi énekünk, amelyik felveszi a versenyt a Stille Nachttal, a Jingle Bellről nem is beszélve. Egyetlen hibája, hogy magyar a szövege, következésképpen esélye nincs a tisztességes megmérettetésre. Ugyancsak megemlítem, hogy vannak gyenge szövegű, de kedves dallamú nóták, és az ellenkezője is előfordul: gyenge dallamhoz jó szöveg társul. Igazán az a szerencse, amikor szöveg és dallam erősítik egymást, mint pl. egy kép és telitalálat címe. Ezek után illő hogy közöljem: ez a dal a Fel nagy örömre! c. amelynek dallamát és szövegét stílusosan egy ember írta, a kántortanító Gárdonyi Géza. Magyar honban a dallamát mindenki ismeri, de vajon elméláztunk-e már a szöveg sziporkázóan egyedi és erős megfogalmazásain. Íme:
1. Fel nagy örömre, ma született,
aki után a föld epedett;
Mária karján égi a lény:
isteni kisded szűznek ölén.
Egyszerű pásztor, jöjj közelebb,
nézd a te édes Istenedet!
2. Nem ragyogó fény közt nyugoszik,
bársonyos ágya nincs neki itt;
csak ez a szalma, koldusi hely,
rá meleget a marha lehel.
Egyszerű pásztor, térdeden állj,
mert ez az égi s földi király!
Nem hiszem el, hogy ne akadna jó angolos, németes fordító kis költői vénával, aki át tudná ültetni legalább a remekíró szövegét, hogy dalolható legyen angolul, németül.
Azért tetszik a szöveg, mert tömören foglalja össze karácsony történéseit és örömét. (Egy sora ugyan idegen tőlem (egyszerű pásztor, térdeden állj), merthogy didaktív. Jobb lett volna valamiféle személyes gesztusról szólni, mint másnak programot adni. Ezzel együtt kiváló ének ez, amely a többi ismerttel eredménnyel versenyezhetne. Még akkor is, ha úgy gondolom, egy éneknek nem a versengés a célja, hanem az, hogy esztétikai élményt nyújtson az embereknek.
***
Vasárnaponként a niceai hitvallást mondjuk. Utóbb feltűnt ez a megfogalmazás: „[Jézus Krisztus] az Atyától született az idő kezdete előtt.” A lehetetlent próbálja szavakba foglalni. Sikertelenül. Pontosabb a zsoltár szövege: „A fiam vagy, ma adtam neked életet” (Zsolt 2,7) Miért? Mert Isten lélek. Az idő anyaghoz kötött. A credo megfogalmazása nonszensz. „Az idő kezdete előtt” fogalmilag hibás. Nem létezik idő kezdete előtt. Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy a kötélnek nincs vége, mert le van vágva. Az anyagi világban van idő, a szellemiben nincs. Ott örök jelen van. Ezért van igaza a zsoltárosnak, amikor (örök) máról beszél. Csak jelen van. Nekünk felfoghatatlan dimenzió. Mostani felfogásunk szerint ilyesmi volna a pontosabb megfogalmazás: Jézus Krisztus az Atyától születik az örök jelenben.
Összefoglaló az 1Kir 8-hoz. Salamon a legnagyobb izraeli király. A templom, amit épített, méltó hozzá. A frigyládát és a megnyilatkozások sátrát átviszik az új templom Szentek szentjébe. Salamon kérő imába foglalja azokat a kapaszkodókat, amelyek Izraelnek és a környező népeknek békét hozhatnak, mégpedig hosszú távon. A templomszentelés hét napig tartott. Ennek során 22 000 marhát és 120 000 juhot (értsd: sokat) áldoznak fel. Újabb hét napon át ünnepelt az egész nép. Majd ki-ki saját otthonába tért. Közöm. Salamon bölcsességet kért és kapott. Hitt az Istenben, s az Úr megáldotta minden ügyeiben. Hosszan és békében élt népe. Nekem kicsit a paradicsomi állapotokra utal ez a pazar és Istenbe kapaszkodó jólét. Ám majd látjuk, hogy elkutyul Salamon is, háreme más istenek felé viszi. De ne vágjunk a dolgok elé. Inkább azt szeretném mondani, hogy a szeretet Istenében hívők békéje, belső szabadsága létező valóság, orvosi statisztikák is megerősítik. Kívánatos az a szoros kapocs, amely a Teremtő és a teremtett világ összhangját (volna) hivatott megteremteni (természetesen vallásháborúk és mindenféle erőszakosság nélkül).       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr926986803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása