Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2014.12.22. 10:51 emmausz

Egy jól megírt könyv

Vannak népszerű tudósok, politikusok, írók, színészek ... szentek stb. Az egyik ilyen szent kétségtelenül Teréz anya. Mondják, hogy nehéz egy szent mellett élni. Nehéz, mert sok minden elválaszt tőle, pl. saját szentségem foka. Aztán lehetnek olyanfajta tulajdonságai is, amelyek a mienkétől merőben különböznek. Olykor nagyon is nehéz elviselni a tőlünk annyira különbözőt. Mert mi másképp csinálnánk, mert másképp gondolkozunk, mert másra költenénk pénzt, másba fektetnénk energiát, más az ízlésünk...
Teréz anyáról kisebb könyvtárnyi könyv keletkezett. Volt olyan is, amelynek a magyarításában közreműködtem. Most mégis meglepetéssel vettem kezembe a Vigilia Kiadó kötetét, melyet humora miatt mindenkinek szívesen a figyelmébe ajánlok. (Leo Maasburg: Teréz anya Csodálatos történetek 2010) Egy epizódot kimásolok étvágycsinálónak:
Egy vallástalan építész felesége Miami-ben segített Teréz anyáéknak. A férfi naponta kocsival feleségéért ment. Teréz anya meglátta benne is a jó szándékot. Megkérdezte tőle: Tudna nekem néhány fénymásolatot készíteni?
A férfi: „Szívesen. Mit fénymásoljak?
Teréz anya előhúzott egy kis businesscard-ot, névjegykártyát. Ezen a következő állt:
»A csend gyümölcse az imádság.
Az ima gyümölcse a hit.
A hit gyümölcse a szeretet.
A szeretet gyümölcse a szolgálat.
A szolgálat gyümölcse a béke. «
Hátoldalán pedig:
»Mária, Jézus anyja, légy most az én anyám is.«
Férfi: Örömmel megcsinálom. Hány másolat kellene. Tíz vagy húsz?
Teréz anya: Harmincezret szeretnék.
Férfi: Megcsináltam, azonkívül azóta már felépítettem Teréz anyának két házat, öregek otthonát s egy házat a nővéreknek.
Néhány fénymásolat kérése egy életre szóló barátsággá lett. A segítőkész építész mellesleg ismét megtalálta a hitét.”
Eddig az idézet, amely Teréz anya rámenősségét mutatja. Ám az erőszakosaké a mennyország – mint tudjuk, de az is érdekes, amit mástól hallottam: Nem szeretek kis összegeket adni, ha valaki megszorul. De ha egy milliót kér, azt próbálom teljesíteni, ha értelmesnek vélem a kérést.
Azt hiszem, az álmodik merész dolgokat, projekteket, akinek nagy hite van. Aki tudja, hogy a jó célokhoz megkapja a szükségeseket. Avagy nem világos: „Ti keressétek elsősorban az Isten országát, és minden szükségeset megkaptok hozzá” – tanítja a Mester a hegyi beszédben.
Összefoglaló az 1Kir 14-hez. 1. Jerobeám (ur. 931–910) fia megbetegedett. Elküldte feleségét ajándékokkal Achija prófétához, hogy segítsen a jövőt megtudakolni. A próféta büntetést jövendöl. A szent ligetekért, fákért, bálványokért meglakol Jerobeám és minden ivadéka. Amint az asszony hazaér, a fiú meghal. Utóbb Jerobeám egész háza kihal. Utódja Nadab lett. 2. Rechabeám (ur. 931–913) Salamon fia, Júda királya. Ő ugyanúgy bálványokat kezdett tisztelni, sőt kéjelgő férfiak is voltak országában. Az Úr ráküldi Sisákot, Egyiptom királyát, aki Jeruzsálem minden kincsét elvette, beleértve valamennyi aranypajzsot, felszerelési tárgyat is. Annyit tudni még, hogy Rechabeám idejében Izrael és Júda állandóan hadakozott egymással. Közöm. Tapasztalati tény, hogy a jólét az agyára megy az embereknek. Az a hír járja, hogy a világ 400 leggazdagabb családja mind depressziós, boldogtalan. Igazán boldoggá nem az tesz, amit kapunk, hanem amit sikerül jó helyre ajándékozni. Legyen az pénz, játék, munkaeszköz, dísztárgy, avagy műkincs. Nekik lesz egy szükséges, hasznos tárgyuk, az enyém pedig az a jó érzés, hogy sikerült másokat megelégedetté tenni.            

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr287003837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása