Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.02.26. 14:20 emmausz

ABC ... és egy fél interjú

Nem tudom, létezik-e automatikus írás, amikor annyi támpontot se kap az ember, mint az érettségivel bajlódó diák, aki tanárjához fordulván szépen kéri, hogy segítsen rajta, mert hisz ő tudja a vizsgatételét, csak elkezdeni nem. A folytatás ismerős lehet. A tanár ugye azt mondja: A...
Ezt már csak folytatni kelle a diáknak. Mivel az anekdota itt véget ér, sose tudjuk meg, hogy a diák általment-é a maturán avagy elbuka.
Rajtam se segít most se tanár, se blogger. S mit is érne, ha azt mondaná (írná), hogy „A”. Kérném, hogy mondjon bé-t is, mert aki á-t mond, az mondjon bé-t is. De mi haszna volna ennek is? Könyörgésre C-ét kérni idétlenség. Viszont nekem eszembe jut volt főnököm, akit ha cserben hagyott névmemóriája, sorolni kezdte az ABC betűit. Számos esetben beugrott neki a kezdőbetű alapján a keresett név. Én ezen szerfelett elcsodálkoztam, mert az én névmemóriám ennél sokkal érdekesebb és kiismerhetetlenebb saját magamnak is. Sorolhatom a betűket napestig. Alig hoz valamit a konyhára, mert hát teszem azt, nem jut eszembe egy szerintem U-betűs név. Hiába a betűsor felidézése, agyam az U környékén fog lecövekelni, és ott keresi a megoldást, Urbanek? Nem. Újvári? Nem. U-u... Hát nem tudom. Ahá, megvan. Novák. A pszichológus erre rávágná: Novij, jelentése új. Innen az u-hoz ragaszkodás. De nem és nem. Nem akarom. Fogalmam sincs, hogy működik saját agyam.
***
Tegnap este a sokoldalúsága és érdekes írói karaktere miatt engem érdeklő egykori kolleginával, Tereza Worowskával készült interjúba botlottam a Pax-tévén. Kerestem és nem találtam archívumot. Zöldi Pál beszélgetett Terezával, aki mondandójának több mint a felét korábban elsütötte: még mielőtt a műsorba belekapcsolódtam volna. Annyi kiderült, hogy két éve vették fel az interjút. Tereza jól ismeri a két nyelvet, és szereti is őket. A magyar nyelv hajlékonyságától el van bűvölve. Az odaóvakodtak vagy valami hasonló szót a lengyel négy szóval ír le. De Weöres nyelve is hihetetlenül lefordíthatatlan. Említette, hogy egy lengyel nyelvész Petőfit megismerve késztetést érzett rá, hogy magyarul megtanuljon és hihetetlen leleményességgel sikerült neki vagy 30 vagány Petőfi-vers lengyelre való átültetése. Tereza Esterházy Péter Harmonia Caelestise után Máraival birkózik. Tervei netovábbja Hamvas Béla gondolatainak, eszmefuttatásainak transzponálása saját anyanyelvére. Amennyire megismertem, Tereza bátor vállalkozó. Drukkolok neki, hogy terve megvalósuljon.
Összefoglaló a 2Krón 17-hez. Aza fia, Jehosafát ül a trónon. Az Úr vele van. Tanítókat küld, akik ismertetik Júda-szerte az Úr törvényeit. Bőven adakozik a népe, de a szomszédok sem merik megtámadni. A filiszteusok hűbéradót hoznak, az arabok 7700 kost, 7700 kecskét. Jehosafátnak nagy készletei halmozódtak fel raktárvárosaiban, s nagy hadserege állt készenlétben egy esetleges támadás kivédésére. Közöm. A bölcs (uralkodó) elismeri, hogy Teremtője kezében van a saját és az általa irányítottak sorsa. Megadja az Istennek, ami az Istené, és az embereknek, ami őket illeti, a lehetőségek szerinti legnagyobb biztonságot.    

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr977222191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása