Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.02.27. 12:39 emmausz

Emberi sorsok

Életem egyik leghosszabb regényével végeztem tegnap (a Nyomorultak hosszabb volt), a Musza Dag negyven napjával. Én bevégeztem a regényt, a törökök kivégezték a főhőst. Valahogyan nem lehetett másképp.
Adva egy törökök által kiképzett s háborúban megpróbált örmény tiszt, Gabriel Bagradjan. Megjárta Franciaországot, feleségül vette Juliette-et. Amikor tudomására jut, hogy az örmények módszeres kiirtása folyik, összeszedi bátorságát, s kiszámítja, hogy megfelelő taktikával a Musza Dag fennsíkján képesek szembeszállni a megsemmisítésükre törekvőkkel szemben. A sokszálú cselekmény közepe egy szerelmi háromszög (négyszög?). Adva a főhős és párja. Bagradjan a hadműveletek megszervezése folytán hanyagolja feleségét. Gabrielre lecsap egy fiatal lány, egy örmény. Ettől kezdve feszültségessé válik a három szereplő sorsa. Titkolódzások jobbra, balra. A hosszú cselekménysor végén francia hajók megmentik a kb. 4500 örményt, akik három török betörést visszavertek s egy negyedik előtt álltak. A lényeg: a franciák megmentik valamennyiüket, köztük a két nőt is. Bagradjant viszont visszahúzza szíve életműve helyszínére, a várszerűen működő fennsíkra. A törökök rátalálnak és agyonlövik. Bagradjan igazi szerelme az általa konstruált és működőképes művilág, amit nem kíván felcserélni a menekülttábor kényszereire, s a két nővel fenntarthatatlan kapcsolatra. Inkább vállalja a teljes ellehetetlenülést.
***
Mai harcok. Még füstölög a zsarátnok a Charlie H. 12 kivégzett embere miatt támadt „tűz” nyomán. Azóta újabb szörnyűségek sorozata járja körbe a világot. Acélketrecbe zárt szíriai lányok-asszonyok, ugyanerre a sorsra ítélt katonák, s a 21 lefejezett kopt keresztény, akiket a kopt pápa már szentté avatott. Sorsuk innen nézve túl a szörnyű és vandál kegyetlenségen kb. ez: A kopt egyház a rövid szenvedés után elhunyt 21 mártírt saját halottjának tekinti, temetésükről később gondoskodnak. Onnan nézve pedig ilyesvalami: Isten a rövid szenvedést kiállt 21 kopt mártírt saját élőjének tekinti, üdvözülésük azonnal bekövetkezett.
Mit mondott a Mester? „Boldogok vagytok, ha miattam gyaláznak és üldöznek benneteket, és hazudozva minden rosszat rátok fognak énmiattam. Örüljetek és ujjongjatok, mert nagy lesz a mennyben a jutalmatok! Így üldözték előttetek a prófétákat is.” (Mt 5,11-12)
Ezt a nagy mennybéli jutalmat nevezik üdvözülésnek, üdvösségnek.
Összefoglaló a 2Krón 18-hoz. Jehosafát Acháb lányát feleségül veszi. Acháb ráveszi a királyt, hogy támadják meg együtt az arámokat. 400 talpnyaló próféta hízeleg győzelemmel kecsegtetve Achábot. Ám Jehosafát előhívatja az egy igazat, Michajehu prófétát. Ő a többiek ellen beszél. Azt jósolja, hogy Acháb elvész a csatában. Kijelentéséért tömlöcbe vetik. Acháb álruhát ölt, úgy indul a harcba, ám sorsát nem kerülheti el. Egy nyílvessző halálos sebet üt rajta. Naplementekor meghal. Közöm. „Óvakodjatok a hamis prófétáktól.” Jogos a figyelemfelhívás. Hamis szájukkal olyasmikkel kecsegtetik a rájuk hallgató hatalmasságokat, amik vesztüket okozzák. Ez ma is így van.
Legfeljebb nem próféta a nevük, hanem szakértő vagy szaktanácsadó.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr257224971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása