Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.05. 14:33 emmausz

Legszebb nyúl a halpiacon

– Mivel előre nem emlékezhetek, csak visszafelé, ezért a múltból akadok bele csaknem naponta valamibe. Ilyenek pl. egy operett betét. Gyerekkoromban az esztrád és magyar nóták mellett igen sokszor operettek hangzottak el a rádióban. Tudni lehet, hogy Rákosi M. szerette a műfajt. (Vö. A tanú c. film.) Ami tegnap óta fülemben cseng három szó, mely untig ismételtetik: „csak a nő, csak a nő, csak a nő”.
Próbálom kiheverni.
Hogy jutott egyáltalán eszembe? Zárójel: Olvasom, hogy egy könyv jelent meg a német könyvpiacon arról, hogy amerikai katonák hány ezer német nőt erőszakoltak meg a 2. vh. alatt. Azt tudtuk, hogy az oroszok a magyarokat, hogy a magyarok és a németek az oroszokat... Kiderül, hogy mindenféle hadseregek tagjai mindenütt a védtelen nőket. Zárójel vége.
– Tehát régi dolgokra emlékezem. Gyerekkorom egyik szlengje: „Dobd föl magad!” Ez nem azt jelentette, hogy jelentsd fel magadat a politikai rendőrségen, hanem, hogy elviszlek biciklivel, ha akarod, de akkor pattanj elém a vázra!
– Egy harmadik közhely, egy általánosságban használt kitétel: „Te vagy a legszebb nyúl a halpiacon.” Ezt azokra mondták, mondtuk, akiket méltán nem dicsérhettünk, de akik mégis valamiféle elismerésre vártak. Emlékszem, egyik igazgatómat, akire a családja felnézett, hiszen rendes pénzt vitt haza, s megbecsült társadalmi tisztséget tudhatott a magáénak, egyszer csak leváltotta a szakmai irányító szerv. Amikor bejelentették, többen azzal vigasztalták, hogy a közéletben ugyan nem sikerült terveit megvalósítani, búcsúzóul hát azt kívánják, hogy találja meg boldogságát a családjában. Nos, ez az, amikor valaki nyúl a halpiacon.
Mindenkire vonatkozhat, aki többféle dolgot művel. Te, mint blogger nagyon jól fotózol. Igaz, hogy képeid nem tetszenek, de jól írsz. Te vagy a legszebb nyúl a halpiacon.
Összefoglaló a 2Krón 25-höz. Jól indul a dolog Amacjával, aki Júda 9. királya. 25, amikor király lesz, és 29 évig uralkodik. Megerősödése után megölette atyjának gyilkosait, de fiait nem. Összeírta kardforgatói számát. 300 000 főt számoltak. Megvett még 100 000 izraelit 100 talentum ezüstért. Az Isten embere figyelmeztetésére hazaküldi az izraelieket. A maradékkal is megveri Szeir fiait. 10 000 főt levettet egy sziklaoromról.  Bálványimádásba kezd. Majd megtámadja Joást, aki megveri csapatát. Sőt elhurcolja kincseit és túszokat is szed. Amacja sem végezte természetes halállal. Összeesküsznek ellene. Lakisba menekül, ahol megölik. Közöm. Aki szelet vet, vihart arat. Ez történik Amacjával is. Mondhatom azt is, hogy nem fér a bőrébe, mondhatom azt is, hogy emelgeti a pofonos láda fedelét. S nem hiába. Utoléri végzete. Lehet, hogy csak egy fokkal volt nagyobb önérzete, mint kellett volna. Másképpen fogalmazva: kompetenciaszintjét meghaladták törekvései. A lényeg: Saját önteltségének lett a vesztese. Egy uralkodó ne keresse a magáét! Senki se keresse a magáét!       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr987243295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása