Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.10. 10:05 emmausz

Én még bírom!

Idén másodjára maradt el a tél. Mégis a tavaszt várjuk. Talán a szürke égbolt egyhangúságának a feloldását. Talán a természet újraéledését. Mindenesetre jó néven vesszük a nap kibukkanását, s szívesen napozunk az erkélyen. Mint említettem a fiatalok a Pilisben csavarogtak, s kerülgették a Bükkös-patakot. több mint száz fotó igazolja, hogy fel kell kerekedni, s szippantani egyet-kettőt a jó levegőből. Ám ennek ellene beszél egy félezer oldalas kötet elolvasása, melyről kritikát kell írnom. Marad a lakás felporszívózása. Ez is elég mozgást ad.
Így március 10-én Isten éltesse az Ildikókat. Mifelénk eléggé elterjedt a Hilda mintájára.
***
Levente egyik megszokott szórakozása a lakáson belüli fogócska. Hiába, sok hely szabadult fel, mivel kevesen lakjuk a kéglit. Tehát Levente fut s lelkesen kiabál: Elkapjál! Majd, ha sikerül, megfordítja a feladatsort s azt kiabálja, hogy elkaplak! És fut rendületlenül, fáradhatatlanul, körbe-körbe. Mikor sóhajtozunk, mert erőink hozzá képest végesek, megjegyzi: Én még bírom! És ragyog az arca. Persze a vége, az hogy ledől a szőnyegre és megjegyzi: Kidőltem.
Nem így van ez a blogolással is? Az embernek adódnak élményei, amelyeket szívesen megoszt másokkal. Ekkor rikkanthatja: Én még bírom (mármint újabb témákkal). Aztán telik-múlik az idő, és rövidebb-hosszabb időre kiapadnak a témák, ismétlésekbe pedig egy magára adó író ember nem szívesen bocsátkozik. Azért becsületesen be kell látnunk, hogy olykor kidőlünk.
Ma továbbgondoltam egy gondolatot, azért indulok ki egy ismétlésből. Reggel szembesülök azzal a kijelentéssel, hogy ne tartsunk haragot, bocsássunk meg pl. a politikusoknak is. Miért is ne? Ugye azt fogalmaztam meg kb. egy hete, hogy nem az számít, hogy kinek mije van, hanem hogy mit kezd vele. Kölcsön adja-e a nyaralóját, kölcsön adja-e az autóját, kölcsönadja-e a biciklijét, fúrógépét, s pénzét esetleg viszonzást nem várva. Ugyanígy van a hatalommal is. Él-e a közjó javára hatalmával vagy visszaél-e vele? s most továbbgondolom: Mindenkinek többféle szunnyadó vagy éppen kibontott tehetsége van. Él-e velük? Hiszen azért kapta őket, hogy szolgáljon velük. Avagy nem erről szól a talentumokról elhangzott példabeszéd? Mindenkinek vannak talentumai. de nem az a fontos – az előzőek mintájára, hogy mennyi tehetsége van, hanem az, hogy amije van, azzal mihez kezd. Ne hagyja szunnyadni, hanem fussa meg a maga pályáját és biztassa magát: Én még bírom. S csak ha ténylegesen kiborul, akkor fogadja el: Kidőltem.
Összefoglaló a 2Krón 30-hoz
. Hiszkija elhatározta, hogy Jeruzsálemben nagy pászkaünnepet tart. Meghívta rá az asszíroktól fenyegetett izraelieket, hogy együtt ünnepeljenek a 12 törzs tagjai. Egyesek kinevették őt, mások alázatosan eljöttek. A templomot napokig tisztogatták, majd feláldoztak egy bárányt. A fejezet részletezi a szertartások menetét. Utóbb hétnapos ünnepséget rendeztek, sőt újabb hét nappal megtoldották. A király és a fejedelmek ezrével adták hozzá a vágóállatokat. Akkora volt az öröm, mint Salamon idejében. Végül Lévi papjai felállva megáldották a népet. Közöm. A nép képes volt szakítani bálványaik imádásával. Hitük hozta össze őket. Két hétig tartotta őket egyben a vallásuk jegyében fogant ünneplés. A kérdés, hogy ráérünk-e egymásra figyelni két hétig akármilyen ügyben. Talán egy közös nyaralás emlékeztethet erre. Még a szűk körű lelkigyakorlatok is rövidebb ideig szoktak tartani.    

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr677256307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rozsa T. 2015.03.10. 15:37:07

Kedves Mick, érdekelt a talentumokról szóló "példabeszéded", biztatásként, sőt, sürgetésként hatott rám. Sokszor mondogattam magamnak ugyanis (tehetetlen bénaságomat leplezvén), hogy ha már Rembrandt vagy Tolsztoj nem lehetek, akkor minek erőlködni, leteszem a lantot...

emmausz 2015.03.10. 16:26:19

Örülök neki, hogy visszajelezted, hogy megerősödtek Benned az értékességről szóló szavak. Te még bírod!
:)
süti beállítások módosítása