Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.03.11. 13:28 emmausz

Nincs HÉV-állomás és ajtajai sincsenek

Hátha valaki nem tudja. A BKK (Bp.-i Közlekedési Központ) a BESZKÁRT, A BVV és a FAÜ, A BKV utódja, kicsit megnyirbált hatáskörrel. (Azért van neki.)
Még alighanem BKV korában vette fel azt a kóros szokást, hogy valamennyi autóbusz, amikor Hév-megállóhoz közeledik, hangosan jelzi, hogy HÉV-állomás. A recsegő hangú hangszóróból előjövő valami a járó motor és egyéb közlekedési zajszennyeződések körülményei között nagyon úgy hangzik, mintha azt mondanák: „végállomás”. Amikor az Árpád-hídon készült a villamosvágány, viszonylag új lehetett ez a visszatérő mondóka, s meghallván, lányos zavaromtól indíttatva lepattantam a buszról. Meglepett, hogy a többiek nem teszik, s a busz vígan halad tovább a megszokott útvonalán. Utóbb fülemet hegyezve rájöttem, hogy HÉV-állomást mondanak be. Ám mindmáig végállomásnak fogja fel a fülem, s csak agyam korrigálja a hallottakat.
Miért van ez így?
Azért, mert a köznyelv nem ismeri a HÉV-állomás összetételt. Mióta az eszemet tudom, mindig is HÉV-megállóról beszéltünk, miként villamosmegállóról és buszmegállóról is.
Javasolom tehát a BKK-nak, hogy hagyjon fel a nyelvújítással, s ne idegesítse a nagyérdemű utazóközönséget félrehallható szószörnyével. Nevezze csak Hév-megállónak azt, ami az. Nincs HÉV-állomás, csak végállomás. (Végállomás! Tessék kiszállni! Igen, mint a madár, mert azt meg úgy mondják mifelénk, és nem úgy, hogy lelépni.)  
A MÁV-ról és a metróról sem feledkezhetek meg, mert máig arról tudósítanak, hogy a vonat ajtajai záródnak. Nincsenek ajtajai, csak ajtói! Az egy ajtóval rendelkező járműnek ajtaja van. De nem az „ajtaja” birtokjellel ellátott köznévből kellene többes számút alkotni, hanem az ajtóból, amelyből sok van egy-egy vonat- vagy metrószerelvényen.
Tehát nincsenek ajtajai, csak ajtói vannak és punktum. Ha automata zárja az ajtókat, akkor helyes a „záródnak” kitétel. Ha ember indítja a folyamatot, akkor helyesen zárom a vonat ajtóit vagy egyszerűen csak zárom az ajtókat.
Összefoglaló a 2Krón 31-hez. Hiszkija a néppel egy akarattal megtisztítja a magaslatokat az emlékoszlopoktól, bálványoktól, mindenféle hamisságoktól. Jegyzékbe veszi a papokat, s megteremti az áldozatbemutatás rendjét. A néptől tizedet szed, de önkéntes adományokat is gyűjt. Akkora halom termény gyűlik össze a papoknál, hogy muszáj a templom mellé csűröket, kamrákat építeni. Az égőáldozatokat a király a saját javaiból finanszírozza. „Azt tette, ami kedves az Úr színe előtt, ezért is volt sikere” – jegyzi fel róla a krónikás. Közöm. A befizetett tized elég volt a nagyra duzzadt papi szolgálat fedezésére. Sőt maradt még föle is. Ma az elvonások mértéke az ószövetségihez képest hatalmas mértékű, és mégis eladósodástól nyög az államok tekintélyes része. Nem vesszük észre, hogy nincs ez így jól? Talán nem erős a kifejezés, hogy a népek vezetői azt teszik, ami gonosznak számít az Úr szemében. Nincs is sikerük. Ám ha csöbör helyett vödör uralkodik, a helyzet akkor sem változik igazán. Tudom, nekem kell naponta megtérnem...
Hohó!
Meg Neked...    
   

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr547259687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.03.11. 14:15:28

Engem az bosszant, amikor busszal vagy villamossal egy metróállomáshoz közeledve azt mondják be például, hogy "átszállhatnak a kettes metróra" - meg még vagy 10 más járműre, buszokra, villamosokra. Például a Széll Kálmán tér ilyen, ahonnan ugye indul vagy 15 buszjárat és 3-4 villamos, de a Ferenciek terén is csak a 3-as metrót mondják be, pedig hát ott is van megállója jó néhány busznak is. Aki először, vagy nagyon ritkán jár arra, annak teljesen megtévesztő, ha azt hiszi, ott csak a metróra szállhat át.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.03.11. 14:18:38

@exbikfic: az első mondat lehet, hogy félreérthető, természetesen CSAK a metróra átszállást mondják be, a gondolatjel után a mondat folytatását már csak én szoktam magamban gondolni olyankor. :)

emmausz 2015.03.11. 14:26:17

Igen. Jogos, amit írtál.
süti beállítások módosítása