Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.06.04. 07:40 emmausz

Nem gyűlölünk senkit

Elképesztő óriásplakátot mutat a FB. Kék mezőben szöveg: MINDENKIT GYŰLÖLÜNK. Hozzászóltam: Kinek a nevében? Merthogy a plakát alján a nemzeti együttműködés felirat olvasható. Valamit tisztázni kell: A politika olyan, amilyen.
Lehet szidni, lehet dicsérni. (Látott már valaki tökéletes rendszert?) Más kérdés, hogy a jó és rossz intézkedések aránya mit mutat.
Lehet szidni és kritizálni a nemzet minden tagját, polgárát: nevezd, aminek akarod. De a mindenki gyűlölése nem magyar sajátosság. A Krisztus-hívők álláspontja világos és egységes: Az embert szeretni kell, az ellenséget is szeretni kell, amennyire tőlünk telik (mert ha tudják, ha nem, ellenségeink is valamiképpen az Isten ikonjai). Aki kereszténynek vallja magát, az hallgat a Mesterre. Ő pedig azt tanítja, hogy csak a bűnt gyűlöljük utálatossága miatt. Csak a bűnt. És nem a bűnöst. (Krisztus a kereszten így kiáltott fel: Ne ródd fel nekik, Atyám, mert nem tudják, hogy mit cselekednek!) Ezért írtam a fb fotója alá: Kinek a nevében? Az enyémben biztosan nem, de a többiek nevében is kikérem magamnak ezt az arcátlanságot.
Más.
Írtam, hogy Čapeket olvasom. Írtam, hogy stílusa Gelléri Andor Endre stílusára hasonlít. Igen, egyik választott témája megírásában, a bányászmunkások életéből vett drámai jelenet leírásában tényleg rá emlékeztet. Az újabban olvasottak alapján módosul véleményem. Egyre több karinthys ízt fedezek fel elbeszéléseiben.
Mégis úgy vélem, hogy Čapek stílusa leginkább Čapekéra emlékeztet. Merthogy megvan írásainak az egyéni hangvétele.     
Összefoglaló a 2Mak 6-hoz
. A zsidók nyakára ültet a király egy athéni öreget azzal, hogy kényszerítse a népet görög módi szerinti életre. Meggyalázza a templomot, Zeusznak szenteli. A szentélyben duhajkodnak, kicsaponganak, tiltják a szombat megtartását, kényszerítik a népet bacchanáliákon való részvételre. Sokasodnak a kivégzések. Két nőnek a mellére akasztják saját csecsemőjét, amiért körülmetéltették őket, s lelökik a szakadékba. A barlangokban összegyülekezett, szombatot megülőket elégetik. Kemény lecke ez, Isten tud róla. Eleazár, idős írástudó nem hajlandó sem megenni a tisztátalan húst, se mímelni, mintha megenné. Önként lép a kínpadra, azt üzeni: Nem illik meglett korához a képmutatás. Ezek után halálra verik. Közöm. Több mint két évezrede is voltak jelértékű cselekedetek. Akkor is, és azóta is dilemmaként mered elénk a kérdés: Mindenáron kitartani, vagy valahogyan túlélni. 1789-ben is kurtizánokat ültetnek a párizsi templomok oltárára. A II. VH utáni vallásüldözés során pedig Mindszenty körlevelet olvastatott fel a plébániákon, melyben többek között kb. ezt írta: Aláírásokat fognak követelni a munkahelyeken, és engem ítélnek el az aláírók. Felmentek mindenkit, aki aláírja elítélésemet, mert kényszer alatt cselekszik.

A kínzásokban van valami démoni. Ördögi trükköket találnak ki az emberek embertársaik (felebarátaik, atyafiaik, embertestvéreik, fajtestvéreik) megfélemlítésére. És sajnos ez ügyben nincsenek jobb és rosszabb korok. Csak a jel értékű és túlélő magatartás létezik párhuzamosan.
Meg a röhögő tömeg. Mi Atyánk! Bocsáss meg nekünk, mert ma se tudjuk, hogy mit cselekszünk!

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr377516600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.06.04. 17:26:22

Nagyon bosszant ez az egységesítő "nemzeti". Nemcsak a dohánybolt.

emmausz 2015.06.04. 17:55:00

Megértelek.
Nekem az jut eszembe, hogy akkor beszélünk sokat az egészségről, ha hiányzik, a létről, amikor véget ér, stb. Nem így van ez ezzel is?
A széthúzás mértéke minden normalitást meghalad.
Csak kérdezem.

Klári Bodó 2015.06.04. 18:32:01

De igen. Mindenféle mértéket meghalad, ami körülöttünk van.
süti beállítások módosítása