Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.07.22. 18:54 emmausz

Babette lakomája és a mi lakománk

Ma főpróbát tartottunk a balatoni találkozóhoz. Nem terveztük, spontán alakult úgy, hogy a megérkezett franciák mellett Elviék és délután Katiék is megérkeztek. Kissé beszorított bennünket a 39 fokos égető kánikula. Mica és Zsuzsáék igazoltan távol. Fogyott a fagyi, fogy a dinnye, de még a banánturmixok is gazdára találtak.
Napok óta kínlódunk a Babette lakomája c. film előkaparásával. Az interneten mindenféle bátorításokkal szembesültünk. Letölthető így, meg úgy. És mégse. Egy variációt találtunk, azt két napja elkezdtük nézni, s a film anyagának 40 percnyi történéseit megtekintettük. Aztán snitt. A kiírás szerint az alkotók hozzájárulásukat megtagadták a teljes film élvezetétől. Ám, aki korábban DVD-re másolta vagy a csuda tudja, hogyan, de hozzájutott a teljes filmhez, s archiválta, az most előnyben van.
M. hozzáértő valaki, aki kedvesen rendelkezésünkre bocsátotta a teljes filmet.
Mivel nekünk is kedvenc filmünk és Ferenc pápának is, bízvást megnézzük a hátralévő részeket is. Legalább pihenünk egy kicsit a kedves jelenetekben való elmélyülés kapcsán.   
Ízelítő a Jób 34-ből. Ezután Elihu így szólt:  Lám, Jób azt mondja: „Igaz ember vagyok, Isten volt, aki elvette igazamat. Bírám kegyetlenül ellenem van, nem gyógyul a sebem, pedig nem vétkeztem.” Hol van még egy olyan ember, mint amilyen Jób, aki a gyalázkodást úgy issza, mint a vizet, aki a gonosztevők társává szegődött, és összejár a gonoszokkal? hallgassatok rám! Az igazságtalanság távol áll Istentől, a Mindenható nem követ el álnokságot. A tettei szerint fizet az embernek, és aszerint bánik vele, ahogyan él... Nem tűzött ki időt az ember számára, mikor járuljon Istene ítélőszéke elé. Összetöri – vizsgálat nélkül – a hatalmasokat, és másokat ültet a helyükre. ..., nem zavarja semmi, arcát eltakarja és senki sem látja... a gonosztevőt a balszerencse hálójára bízza... Az okos emberek azt mondják majd nekem, s minden bölcs férfiú, aki figyelt rám: „Esztelen volt Jób, amikor így beszélt, és szavában nem volt bölcsesség. Tedd hát próbára, jó alaposan, mert mint egy esztelen, úgy feleselt vissza. Mert a bűnét megtoldotta galádsággal, s kétségbe vonja a jogrendet közöttünk, és szószátyárkodik az Isten ellen.”Közöm. Jób személyes kapcsolatban állt Istennel. Legalábbis sejthető, hogy így volt. Határozott perlekedése erre utal. Elihu olyan, mint egy törvénytudó, egy betűrágó valaki, aki úgy véli, elég a törvény ismerete és alkalmazása, s úgy lehet, nem is igyekszik kapcsolatba lépni az Úrral. Aquinói Szent tamás rövidke élete rémlik fel ebben a vonatkozásban. Hatalmas munkát hoz össze, a Summa theologiae-t. Ám halála előtt istenélménye volt. Ez csaknem lenullázta életművét. Ő maga nyilatkozott úgy, hogy a STh kagylóhéj, üres csigaház a személyes megérintettség élményéhez képest.
Hiszem, hogy a teljes igazságot mondta.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr287647882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása