Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.07.25. 12:38 emmausz

Szombat. Dél.

Nyár van, nyár, röpke lepke száll virágra, ha ugyan le nem szédül róla a kánikulában. Csúcsra jár a hőmérséklet, a dunszt, s lassan a lakásunk is. A franciák lassan összekészítik hosszú útjuk minden pakkját. Bár a Balatontól startolnak el, s ez valamicskét rövidít a megteendő kilométerek számán. Reggel még megvettük, amire szükségünk lehet, de próbáljuk romlandó készleteinket felszámolni. A könyvmegállóban találtam az 1972-ben indult Galaktika első két számát. Automatikusan utánanyúltam, nagy örömöt szerezve vele M-nak, aki Asimov kedvelője.
Átjöttek M&E+ Levi&Domi.

Dél elmúlt, lassan Titi is felkel, aki megspórolt egy étkezést. Rögtön ebédel. Délután gyerekruhácskákat válogatnak az unokatesók.
Rövid statisztika: Mi 2 fő, M és E 4 fő,  É és Fr 6 fő, unokatesóék 4 fő. Az annyi, mint annyi: 16 ember. Aztán rövid rendrakás, és a hidegfront-betörés várása. Most kiegészült a létszámunk. Terítve, tányércsörgés és a paradicsomleves bukéja. A légkondicionáló behozta a szélső szobába a jellegzetes aromát. Megyek ebédelni.
Mindnyájatoknak jó étvágyat az ebédetekhez!
Ízelítő a Jób 36-ból. Elihu folytatta: [Jób], hadd oktassalak ki! Nézd, ok nélkül senkit nem vet meg az Isten, de a gonosztevőt nem hagyja életben. A szorongatottaknak igazságot szerez, szemét nem veszi le arról, aki igaz... A szegényt megmenti nyomorában, nélkülözés közben kinyitja a szemét. Téged is visszaránt az ínség torkából, hisz egykor bőségnek örvendhettél, folyt a zsír asztalodon, annyi volt. Ámde nem ítélted el a gonosztevőt, s az árvák igazát nem oltalmaztad... Úgy bánj a gazdaggal, mint a szegényebbel, az erőssel meg úgy, mint a gyengével! Azokat se vesd el, akik nem barátaid, s ne ültesd helyükre saját rokonaid. Jól vigyázz, nehogy a gonoszsághoz pártolj! Hisz épp erre szolgál megpróbáltatásod. Isten hatalmában, nézd, milyen fönséges! ... Ki tudná felfogni felhői méretét, s a hangos mennydörgést a sátorából? Kiteríti a felhőt, amely eltakarja, és befödi vele a hegyek csúcsait.  A két kezébe fogja a villámot, aztán megszabja, hová essen. Mennydörgése hangja jelzi közeledtét, bosszuló haragja a gazság felé tart. Közöm. Nyúlik a kioktatás, mint a rétestészta. Terjedelmes, mint az Ezeregyéjszaka meséi. Jóbnak most azt veti a szemére Elihu, hogy nem úgy bánik a gazdaggal, mint a szegénnyel. Stb. Még mindig fogást keres rajta. Mert szerinte, ha Jób tisztességes volna, az Úr kegyes volna hozzá. Majd jön itt egy antropomorf, ószövetségi istenkép, a bosszuló, a hatalmas, az erős Isten ikonja. Nincs még tiszta képük róla, s nem ismerik fel, hogy szerető irgalma meghaladja igazságosságát.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr257653908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása