Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.08.17. 07:45 emmausz

Enni, de mit? – ez itt a kérdés

„Mit nem adnék, hogy ha fogynék!” – hangzott el egy kupléban.  Kétszer már adtam érte valamit, egyszer fehérjediétára fogtam magamat, és 25 kilót fogytam (majd vissza, elég jó tempóban), máskor a testkontroll segítségével 15 kilót (majd vissza még jobb tempóban). Nem kerültek ezek sokba. Akkor olcsók voltak a könyvek, s hittem abban, amit propagáltak. Utóbb rá kellett jönnöm, hogy egyik sem ér semmit, ha nem vagyok képes életmódszerűen tartani magamat ahhoz, amit írnak (más kérdés, hogy elég sok zöldséget írtak). Most újra előttem a lehetőség. Ebből élő orvos agitál, hogy kb. 30 eFt-ért megtanít testreszabott diétán élni, ami szerinte látványos eredményekhez vezet és azt meg is tartja, amennyiben én is megtartom életmódszerűen, amit ő javasol.
Előttem az örök kérdés (még egyszer és utoljára): Enni vagy nem enni? Persze hallom az orvos hangján: Enni, de nem mindegy, hogy mit. Hamarosan döntenem kell ez ügyben, mert egyre kevesebb év kell ahhoz, hogy a 100. életévet elérjem. Ez pedig a hasznosság elve miatt azt követeli, hogy ha az előnyöket élvezni akarom, az a legoptimálisabb, ha már ma elkezdem a tanfolyamot. Minden nappal csökken a befektetés haszna.
Az enni szóról egy vicc ugrik be, vagy 15 éve mesélte egy nálunk dolgozó polgári szolgálatos, aki egyébként néptánctanár volt. ontotta a vicceket. Ezek egyike kb. így szólt. A gazdák továbbképzésen vesznek részt. Mit tesz Isten, magyar óra is szerepel a tantervükben. Egy ilyen órán a határozatlan számnevekről tanulnak. A tanár a következő feladatot tűzi ki eléjük. Tudna-e valaki egy olyan mondatot mondani, amelyben a következő határozatlan számnevek szerepelnek. Mennyi, ennyi, annyi. Józsi bácsi feláll, és már mondja is: Ha beesteledik, mennyi kő az állatoknak ennyi annyi. Hogy miket lehet felszedni néptáncoktatás közben!
12. ZSOLTÁR. A HAZUG VILÁG ELLEN (A karvezetőnek, nyolc húrra – Dávid zsoltára.) „Jöjj, segíts, Uram, az igazak eltűnnek, az emberek közt megszűnt a hűség. Ki-ki képmutatóan beszél társával, ajkán és szívében álnoksággal. Semmisíts meg, Uram, minden hazug ajkat s a dicsekvő nyelvet,  azokét, akik mondják: »Nyelvünkben az erőnk, ajkunk a segítőnk – ki lehet úrrá felettünk?« De szól az Úr: »Fölkelek, mert a gyöngéket elnyomták, a szegények sóhajtoznak, és szabadulást viszek mindenkinek, aki sóvárogja.« Az Úr szava egyenes beszéd, kipróbált ezüst, salaktalan, hétszer tisztított. Uram, te megvédesz bennünket, mindörökre megszabadítasz e nemzedéktől. A gáncsoskodók körös-körül ólálkodnak, az emberek fiaiban fölgyülemlett az aljasság.” Közöm. ma ugyanolyan aktuális, mint Dávid idejében. Avagy nem vagyunk-e képmutatók, ajkunkon és szívünkben álnoksággal? Nem dicsekszünk-e azzal, amihez a legkevesebb közünk van? Mennyire igaz, hogy a gáncsoskodók körös-körül ólálkodnak, és az emberekben felgyülemlett az aljasság. Bizony, jól tesszük, ha a romlás megállítását kérjük attól, aki mindent megtehet.

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr37711772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.08.17. 14:13:07

Gondolom, orvos és természetgyógyász nélkül is tudjuk, amit tudunk. Idestova hetven év alatt rögzült életmódunk nem változtatható, legfeljebb valami szörnyű trauma okán. (Ne adja Isten)

emmausz 2015.08.17. 14:29:16

Arra gondoltam, hogy örökletes a hajlam, de az újabb generációknak követhető étkezési modellt kaphatok ott.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2015.08.17. 18:12:38

Jajjaj, Mick, harmincezer nélkül, természetgyógyász nélkül, értelmes ember lévén teljesen ingyen kigondolhatod magad is, mi az, amit enned kell és főleg: mi az, amit eddig ettél és ezután ne egyél. Változtatható minden, akármennyi évesen is. Én 62 voltam, amikor 20 kilót adtam le kb. 3 hónap alatt, tulajdonképpen nem is annyira borzasztóan óriási változtatásokkal. Persze volt ösztönzésem, nevezetesen, hogy eljussak az epeműtétig minden baj nélkül. És utána se szedtem vissza többet, mint 7-8 kilót.

emmausz 2015.08.17. 19:00:02

OK. Nálunk teljesen változó összetételű társaságoknak készül bőséges mennyiségben kaja. Sok a maradék. Ezeket vagy kidobjuk, vagy tároljuk, miközben új ételek is keletkeznek. Soha nem volt szívem eldobni az ételeket, és mindig azt éltem fel, ami közelített a kimúláshoz, hogy ne vesszen kárba, menjen inkább pocsékba. Ez is a vesztem. Ha együtt végigcsinálunk egy ésszerűsítő foglalkozássorozatot változást remélek tőle.
süti beállítások módosítása