Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.08.20. 16:23 emmausz

Adalékok Szent István életéhez

Tegnap Láttuk az István, a király c. rockoperát. Én harmadszor. Amennyire meg tudtam ítélni, a nóták dallamosságukból veszítettek, s nem csupán azért, mert eljárt az idő egyes énekesek fölött. Maga István most is kissé félszeg és határozatlan figura, akit dróton rángatnak az események. Életében ez nem így volt. István az egyházért sokat tett. 10 falunként állíttatott egy-egy templomot. Feltehetőleg igény mutatkozott rájuk.
Andrásfalvy Bertalan állította egy szintén tegnapi műsorban, hogy az egyház, üdvösség, megváltó stb. szavak korábbiak a honfoglalás idejénél. Ugyanígy a honfoglaláskori tárgyi emlékek között tucatnyi keresztábrázolással találkozott.
István kegyetlenségéről annyit, hogy a rá támadó idegen csapatokat utánpótlásuktól elvágja, kiéhezteti, vezérüket menekülésre kényszeríti. István az ellenséges sereget lefegyverezi, a katonákat ellátja elemózsiával, és úgy küldi őket haza. Erről feljegyzés maradt ránk, benne megjegyzi a krónikás, hogy ilyen még nem fordult elő a világtörténelemben. Meglehet ... és azóta se.
Itt elég legyen még csak arra hivatkozni, hogy fiához írt intelmei máig hatnak, máig megszívlelendők, ha (ország)házunkat sziklára kívánjuk építeni és nem homokra.
***
Öcsénk Születésnapja: Isten éltessen Cs! Mától kezdve itthon ingyen utazhatnál valamennyi tömegközlekedési járművön, ahol nem kell kiegészítő pótjegy a marha magas színvonalú körülmények ellenértékeként. Sógorom pedig névnapját üli: Isten éltessen I. te „választópolgár”! (Te még kénytelen vagy fizetni valamennyit egy ideig.)  
A 16. ZSOLTÁR. ÖRÖKSÉGEM AZ ÚR (Miktam – Dávid zsoltára.) „Védelmezz, Istenem, hozzád menekülök. Ti így beszéltek az Úrhoz: »Uram, te vagy boldogságom, téged semmi nem szárnyal túl!« A »szentekhez« pedig, kik a földön élnek: »Ti kiválóak, minden kedvem tibennetek telik!« Bálványaik számosak, azok nyomában járnak. De én nem hozok nekik véráldozatot, és nevüket nem veszem ajkamra. Uram, örökrészem és kelyhem, te tartod kezedben sorsomat. Mérőláncom kedves földre esett, s kedvem telik örökségemben. Dicsőítem az Urat, mert értelmet adott nekem, s mert szívem még éjjel is figyelmeztet. Mindig szemem előtt lebeg az Úr, ő áll jobbomon, hogy meg ne inogjak. Ezért örül a szívem és ujjong a lelkem s testem is békében fog majd nyugodni. Nem adod lelkemet a holtak országának, s nem hagyod, hogy szented meglássa a sírt. Az élet útjára tanítasz engem. Színed előtt az öröm teljessége, s jobbodon a gyönyörűség mindörökké.” Közöm. E rövid zsoltár első része valamiképpen a bálványimádók ellen fordul. A második fele a levitákról szól, akiknek a mérőlánc a városok között jelölt ki legelőt, földterületet. Nagy bizalom szól az imából: Te tartod kezedben sorsomat, kedvem telik örökrészemben, dicsőítem az Urat, aki támaszom, testem-lelkem ujjong... jobbodon a gyönyörűség mindörökké. Ez már az örök életre utal. tanulhatunk stílust a szerzőtől. Ilyen bizalommal kapcsolódhatunk Istenhez és párunkhoz, kedves barátainkhoz. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr697721478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása