Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.09.08. 10:14 emmausz

Két szakasz a Bibliából

A második a szokásos, hiszen fejezetről fejezetre haladva fűzök olyan gondolatokat a bibliai szakaszokhoz, amelyeket ma épp olyan aktuálisnak élek meg, mint keletkezésük idején voltak. Óhatatlanul felületes és hiányos így az anyag, de hát ez egy blog, s nem értekezés.
Az első a fülemben cseng. Egy sláger a 60 –as évekből. The Seekers Turn, turn, turn c. daláról van szó.  Érdekelt szép nótájuk, de az együttes maga is. A Seekers (keresők) vallásos csoport volt az 1700-as évekből. Tovább olvasom az együttes nacionáléját. Református ausztráliai alakulat, hatalmas sikerrel, hatalmas lemezforgalommal, díjakkal. Ez a dal különösképpen is megérintett. Megkerestem a szövegét (lirics): Rájöttem, hogy a Prédikátor könyve 3. fejezetének az eleje. Nézzük akkor ezt a szöveget! Közben hallgassuk meg a dalt a The Seekers vagy The Birds előadásában. „Mindennek megvan az órája, és minden szándéknak a maga ideje az ég alatt: [ez a refrén] Van ideje a születésnek és a halálnak; ideje az ültetésnek és az ültetvény kiszedésének. Ideje az ölésnek és ideje a gyógyításnak; ideje a bontásnak és ideje az építésnek. Ideje a sírásnak és ideje a nevetésnek; ideje a jajgatásnak és ideje a táncnak. Ideje a kő eldobálásának, és ideje a kő összeszedésének; ideje az ölelkezésnek, és ideje az öleléstől való tartózkodásnak. Ideje a keresésnek, és ideje az elveszítésnek; ideje a megőrzésnek, és ideje az eldobásnak. Ideje az eltépésnek, és ideje a megvarrásnak; ideje a hallgatásnak, és ideje a szólásnak. Ideje a szeretetnek, és ideje a gyűlöletnek; ideje a háborúnak, és ideje a békének. [ezek a versszakok témái]. Amikor főiskolára jártam, sokat hallgattuk ezt a számot is. Vajon hányan tudták, hogy a Prédikátor szól hozzájuk a szocialista hétköznapok valóságában, és azt üzeni, hogy ezen a földön minden hiábavalóság, minden hiúság és szélkergetés.
Tudjuk, ha rámegyünk a youtube-ra, nehezen szabadulunk. Így jártam én is. Egymásután hallgattam fiatal korom slágereit. Presley gyönyörű tiszta hangon intonálta az Only Yout. Neil Sedaka előadásában az Oh Carolt, a Del Shannon idétlenkedésével együtt is kedves Runaway c. számot, s talán még másokat is. Korábban is megtettem, hogy elmerültem a retro-zenékben, de most örömömet fokozta, hogy nem találtam szemben magamat a prosztata-problémákra figyelmeztető reklámokkal. Már-már zavaró volt, hogy valahányszor rákattantam egy régi slágerre, kitalálják, hogy elmúltak felettem az évek, amikor is utolérhet a férfiak legáltalánosabb baja.
35. ZSOLTÁR. (részletek) AZ ÜLDÖZÖTT IGAZ IMÁJA (Dávidtól) Szállj perbe, Uram, azokkal, kik velem vitáznak, győzd le azokat, kik ellenem harcolnak! ... hátráljanak meg, akik gonoszat forralnak ellenem! Legyenek olyanok, mint pelyva a szélben, az Isten angyala szórja őket szét! ... üldözze őket az Isten angyala! ... kelj védelmemre, Istenem és Uram, ...mert ok nélkül csapdát állítottak nekem, és ok nélkül vermet ástak életemnek... Minden tagom hirdeti majd: Ki olyan, mint te vagy, Uram? aki a gyengét megmented a túlerőtől, a szegényt a rablók kezétől... A jót rosszal viszonozták ... örültek, amikor ingadoztam, és ... Fogukat csikorgatták ellenem. Uram, meddig nézed még ezt? Oltalmazd meg dühüktől életem, mentsd meg lelkemet az oroszlánoktól!... Uram,...tégy igazságot... Közöm. Hihetetlenül aktuális Dávid zsoltára kócos jelenünkben. Magyarország folyamatosan megkapja a magáét, mint a gúnyolódó tömegtől a mesebeli molnár a szamárral és az unokájával. (Aeaopus, La Fontaine?) A templomban ma imára szólított fel mindenkit a papunk. Nem lát esélyt a normális emberi kibontakozásra, amint én se. Avagy nem tapasztaljuk? A jót rosszal viszonozzák, örülnek, amikor ingadozunk, fogukat csikorgatják ellenünk. Az örök kérdés: Igaza van, de miért mondja... miért ő mondja? és csakugyan fogukat csikorgatják, elég ha csak a sajtó megvezetéseire gondolok. Imához: Uram, tégy igazságot!


           

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr357769526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása