Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.10.15. 18:08 emmausz

Hüly-ülés a szavakkal

Nem véletlen, hogy vagy 10 éve terveztem megvenni A magyar nyelv szóvégmutató szótárát. Néhány éve sikerült. Ha valakit érdekelnek a szógyökök, szótövek, engem érdekelnek a szóvégek is, nem mintha rímeket keresnék nem létező verseimhez.
Nézzük csak? Mit kap, aki a szógyököket vizsgálja. Azt, hogy némelyik pusztán egy hangzóból áll. Itt van pl. az eszik ige. Nézzük, a végződések elhagyása után mi marad. Eszem, ettem, enni fogok, egyek, ennék, ehetek, egyek? eddegélek, evett, emésztek, emlő, evés... Ugye a szótő, a gyök egy db e-hangzó.
Ugyanez a helyzet az ivással is. iszom, ittam, innék, igyak, ihatok, igyak? iddogálok, ittam, ivászat... Ugye a szótő, a gyök jelen esetben az i-hangzó. Sok igével el lehet szórakozni. De most elhagyom a szótövek kérdését.
Inkább a szóvégződésekkel játszom, mert igen nagy változatosságot mutatnak, és alkalmasak egy kis agytornára is akár.
Nem terveztem, hogy erről írok, csak úgy adódott, hogy az -ülés szóvégre rácsodálkoztam.
Miért is? Mert kancsal értelmet kaphat a szó az üléssel kombinálva. Nézzük, hogyan?
vitaülés – olyan ülés, melynek használatára vonatkozóan megoszlik az érdekeltek véleménye
rövidülés – könnyű róla lecsúszni
rendülés – szerzetesek találkozója
zendülés – a zend népcsoport találkozója
üdülés – amennyiben az üd ünnep jelentésű, akkor ünnepi ülést takar a szó
szűkülés – az a folyamat, melynek során a szék összement, s szűk üléssé lett
lehetetlenülés – talán nem is ülés, csak jobb időkben volt az
lovaglóülés – mi más lenne, mint a nyereg
település – az elemlámpában az elemek helye
szelepülés – nem is magyarázom. Hely, ahová a szelepet beágyazzák.
repülés – alighanem a vadászgép katapultja
hegedülés – felfekvés esetére kialakított gyógyülés
épülés – minden új szék, trón, fotel
derülés – német szék
tömörülés – bélelő anyaggal megtömött puff
becsülés – nagypapa becsben tartott karosszéke
sebesülés – kárpitos munkájára szoruló ülőalkalmatosság
egyesülés – a tömegközlekedési eszközökön található a kettős ülések mellett
érvényesülés – helyjegyed biztosítja
kisülés – gyerekszék
közösülés – minden kanapé
termékenyülés – meg se próbálom kitalálni, hogy ez mi fán terem
díszülés – elefántcsont lábú aranytrónus
De most felállok. Elegem van az ülésből.   
79. ZSOLTÁR
. (részletek) A NÉP GYÁSZÉNEKE (Aszaf zsoltára) Uram, pogányok törtek be örökségedbe, szent templomodat meggyalázták. Jeruzsálemet romhalmazzá tették... Meddig még Uram? Örökre haragudni akarsz? ... Öntsd ki haragod a pogányokra, akik nem ismernek, az országokra, amelyek neved nem tisztelik... Neved dicsőségéért ments meg minket, Istenünk, szabadítónk! Bocsásd meg, Urunk, bűneinket, ments meg minket a nevedért! Miért mondják a pogányok: „Hol van hát Istenük?” Szemük előtt legyen nyilvánvaló bosszúd a pogányokon, szolgáid véréért, amit kiontottak... stb, stb. mi pedig... magasztalni fogunk mindörökké, s nemzedékről nemzedékre hirdetjük dicsőségedet.  Közöm. Aszaf itt sem tud átlépni saját árnyékán. Meggyaláztak, taposd el őket, s hirdetjük dicsőségedet. Ez a visszatérő képlet. Van benne kapcsolat Istennel, gyermeki elképzelés a jó Isten minket óvó kezéről. Féltékenység: Nehogy mások is részesedjenek az áldásokból. A mi korunk is jól teszi, ha az Istenhez fűző kapcsolatépítést folytatja. Értelmesebbet nem is tehet. De a kizárólagosságon át kell tudni lépni. Isten nem személyválogató.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr317971335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2015.10.15. 22:58:52

Ez a "rímszótár" regényes olvasmánynak is beválik. :)

emmausz 2015.10.16. 06:35:46

A lehetőségek lelőhelye. Kedvelem.
süti beállítások módosítása