Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.08. 21:01 emmausz

Ízlések és pofonok

Déry Tibor egy helyen megjegyezte, hogy Móricz Zsigmond sokszor milyen magyartalanul fejezi ki magát regényeiben. Karinthy Cini pedig megírta, hogy Déry Tibor sokszor milyen helytelen magyarsággal ír. Véleménye azért is figyelemre méltó, mert K. Ferenc nyelvész volt. Amikor kezembe vettem D. T. könyvét (Képzelt riport egy amerikai pop-fesztiválról) próbáltam úgy olvasni, hogy megértsem K. F. kifakadását, ha egyáltalán fennáll. Mi tagadás: számos kósza mondatba botlottam bele. Lehet úgy tekinteni, hogy a szerző mesterségesen tette modorossá mondandóját, hogy a popfesztivál zűrzavarát érzékeltesse. Tehát stíluselem volna. Azért engem zavar a kancsal mondatszerkesztés, akár ösztönös, akár tudatos. Mutatom, mikre gondolok.
– Ha hordágyon vitték – mondta Beverley – volna, akkor az Elsősegély listáin. . .
– Beverley, nyugodjék – mondta Bill – meg. . .  stb., stb.
Tele velük a kötet.     
Az is feltűnt, hogy a Rolling Stones szereplése kezdőszámának a címe angolul szerepel. Ellentétben azokkal, amelyekről a szereplők szót ejtenek. Ilyeneket sorolnak: Nem akarok állni, ha fordul a föld, továbbá: Mondd, hogy nem hiszed el, no meg aztán: Miért hagytuk, hogy így legyen. Csupa Illés-szám szövege. Nem gondolom, hogy Mick Jagger és társai ilyen című dalokat írtak volna. Viszont eszembe jut egy adalék. Emlékezetem szerint Az LGT vezetője mesélt a popfesztivál rockopera keletkezéséről. Többek között elmondta, hogy először Illéséket (Fonográf?) keresték fel azzal, hogy írjanak betétszámokat a kilátásba helyezett  rockoperához. Az LGT szerint Illésék féltek belenyúlni a kényes témába, a kábítószerektől terhes popfesztiválba. Így esett rájuk a választás. Nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy lehetett egyfajta sértődés abból, hogy a könyv a Bródy-szövegeket helyezi olyan kontextusba, amely egyáltalán nem mondható kedvezőnek. Persze nem ismerem a részleteket. Lehet, hogy Déry T. engedélyt kért tőlük, de az is lehet, hogy nem. Utóbbi esetben lehetett az Illés zkr.-ban egyfajta sértődöttség, és lepasszolták a felkérést. Ez persze csupán feltételezés.
Mindenesetre a kötetke második kisregényét, a Félfülűt ne kívánkoztam elolvasni. Inkább elhiszem, hogy kemény részeket dolgoz fel a maffia módszereiből.
106. ZSOLTÁR. (ízelítő) A NÉP BŰNVALLOMÁSA (Alleluja!) Magasztaljátok az Urat, mert jó: irgalma örökké megmarad. ... Emlékezzél meg rólam, Uram, emlékezzél meg jóságosan népedről, ... Vétkeztünk, ahogy atyáink is, szembeszegültünk és gonoszat műveltünk. Egyiptom földjén atyáink nem becsülték meg csodáidat,...; a Vörös-tengernél a Fölséges ... megmentette őket neve miatt, ...A pusztában a kietlen földön kísértették az Istent. Megadta nekik, amit követeltek, de hagyta, hogy a betegség kikezdje őket. A táborban irigykedtek Mózesre, s féltékenyek lettek Áronra, az Úr szentjére. Erre megnyílt a föld és elnyelte Datant, eltemette Abiron hadát. ... Hórebnél borjút formáltak maguknak, leborultak az arany képmás előtt. ... Már arra gondolt, hogy eltörli őket, ha nem lett volna Mózes, akit kiválasztott. ... Meghajoltak Baal-Peor előtt, és ettek a halotti áldozatból. Gonosz tetteikkel haragra ingerelték, ezért súlyos csapás érte őket. De fölkelt Pinchasz és ítélkezett, erre megszűnt a csapás. ... megharagították Meriba vizénél, miattuk kellett Mózesnek is lakolnia... Saját fiaikat áldozatul adták, és leányaikat a démonoknak. ... Ellenségeik elnyomták őket, öklük lesújtott rájuk. Majd újra meg újra megmentette őket, ... Szövetségére gondolt és irgalmas lett, nagy irgalmában megváltoztatta szándékát... Ments meg minket, Urunk, ...  Áldott legyen az Úr, Izrael Istene mindörökké! Közöm. Irántunk is nagyirgalmú és hosszan tűrő az Isten. Természetünk gyarlóságra hajló mivolta miatt ismételten próbálkozunk az igazság igájából megszökni és ki-kikapni jobb érzésünk ellenére. Ha van bennünk alázat, ugyanúgy megkövetjük az Urat, mint annak idején a zsoltáros. Mert az Úr irgalma meghaladja igazságosságát. Ez a reményünk, és reménységünk nem alaptalan. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr368062772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása