Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.11.19. 12:25 emmausz

Erzsébetnapon

Valaha az emberek a szentek köréből választottak eszményképeket, s adták keresztnévként gyermekeiknek. Ma a szappanoperák celebjei léptek elő követendő példaként. Ettől kezdve a gyerekek között sok a Klaudia a Dzsenifer, a Dzsesszika és más szamárságok. Amikor teáht magam gyerek voltam, tele volt a környék Jóskákkal, Pistákkal, Ferikkel, Lacikkal, továbbá Erzsikkel, Annákkal, Ágikkal, Marikkal, Margitokkal és Tercsikkel.
Ma Erzsébet nap van. Az egyik legtöbbféleképpen becézett női keresztnév (tán még a Mária ilyen). Tehát Erzsébet becenevei: Betta, Betti, Böbe, Böbi, Böbike, Böri, Börike, Böske, Bözse, Bözsi, Bözsike, Csöre, Csöri, Csörike, Erzse, Erzsi, Erzsike, Erzsó, Erzsóci, Erzsók, Erzsóka, Lici, Liszka, Liza, Lizi, Örzse, Örzsi, Örzsike, Pendzsó, Pendzsu, Perzsi, Pöre, Pöri, Pörike, Pörke, Pörzsi, Pöszi, Pötyi, Zsike, Zsóka.
Az itt felsorolt és fel nem sorolt becenevek viselőit Isten éltesse. Isten éltesen minden Erzsébetet. Puszit is köldenék, de vírusos vagyok, márpedig a számítógépen is terjed a vírus. Így hát maradjunk egy távölésnél.
***
Tóth Csaba doktor emailben közölte, hogy influenza ellen még több velőt és májat érdemes enni (vitaminbombák). Reggelire már velős tojásrántottát ettünk, s ebédre májat, csakhogy Zalaszentgrót óta nincs ebéd, csak estebéd úgy öt óra magasságában. Naponta kétszer eszünk. Ez nem kötelező, de gyakrabban felesleges. Viszont egy-egy étkezést kihagyni lehet. Miért?
Képzeljük el, hogy fókavadászok vagyunk. Tegnap felfaltuk utolsó maradékunkat is, és nem jön a fóka. Ha nem jön, mi megyünk. De a fókák elszelelnek előlünk. Nincs fóka, hát nincs fóka. Némi szárított hal van, vagy azt esszük, vagy várunk arra, hogy újra utolérjen minket a vadászszerencse. A vadászok szervezete nem reagál vad éhséggel az átmeneti húshiánnyal. Tartalékaiból felhasználja a szükséges mennyiséget, majd újra próbálkozik élelemgyűjtéssel. Hozzájuk képest a mi életünk komfortos. Itt a frigó. Ha megéhezünk, csak a hűtőig kell mennünk hússzerzésre. De ha nem vagyunk éhesek!?
Mivel súlyom 100 és 101 kg között ugrál, elhatároztam, hogy véget vetek ennek a vacillálós időszaknak. Vagy a héten továbbfogyok, és elérem a száz kiló alatti értéket, vagy kihagyok egy étkezést, ami szerintem meghozza az eredményt. Száz alatt már csak kilókat kell fogynom (kb. 25-öt). Időm van rá, de akarom azt a jó érzést, hogy nem vagyok már egy mázsa.
***
Tegnap Csia a fülembe tette a darazsat. Valamit kellene terveznem saját 70. szn.-om megünneplésére. Ha valami távol áll tőlem, akkor ez. Épp olyan születésnap ez, mint a többi, pl. a 69. Mindenesetre kissé megnövekedett érdeklődésre számíthatok. A piarista Maklári hangján szólal meg lelki füleimben: „Ha muszáj – akkor szívesen.” Persze ő a karénekeseket biztatta imigyen, nehogy karmesterként kedvét vesztett sakálvokállal találkozzon hetente.
Egyelőre nem tervezek semmit, de próbálom Makesz gondolatát megérlelni: Ha muszáj – akkor szívesen.
119. zsoltár. A törvény dicsérete
Vau
Irgalmad lebegjen fölöttem, Uram, segítséged, amit megígértél. Szembeszállok gúnyolóimmal, mert bízom a szavadban. Ne vond meg számtól az igazság szavát, mert útmutatásodra hagyatkozom.
Törvényedet akarom mindig követni, mindenkor és mindörökre. Akkor széles úton járhatok, hiszen parancsaid megtartásán fáradozom. Királyok előtt hirdetem végzéseid, és nem vallok szégyent soha. 
Igen, intézkedéseidben örömöm telik, és szívből szeretem őket. Kezemet kitárom törvényed felé, és parancsaidról elmélkedem.
Zajin
Juttasd eszébe szolgádnak szavadat, amellyel reményt adtál nekem. Az vigasztal a szomorúságban, hogy szavad életet önt belém. A gőgösek hevesen támadnak, de én nem tágítok törvényedtől. Ha az ősi napokban hozott végzésedre gondolok, akkor megvigasztalódom, Uram! Haragra gerjedek a bűnösök miatt, akik áthágják parancsaidat. Utasításod olyan nekem, mint az ének, zarándokságom házában. Éjjel megemlékezem nevedről, Uram, és megtartom törvényedet. Az a feladatom, hogy kövessem, amit parancsoltál. Közöm. Eddig nem foglalkoztam a hosszú zsoltár címével. Pedig érdemes odafigyelni. Az eddig olvasottak valamiképpen az Istentől kapott törvényekre utalnak, ez a kettő is. A zsoltáros a törvények szépségéről elmélkedik. Én is megtehetem, ha egyszer a Duna-parton nézelődöm. A zsoltáros éjjel az Úrral van. Hány álmatlan éjszaka próbálok erre, arra figyelni. Az éjszaka csendjében könnyebb Istenre figyelni, mert minden zavaró tényező ki van iktatva. 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr28091216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása