Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2015.12.23. 07:35 emmausz

Karácsony előtt

Minden kisimítva, minden tisztába téve. Írtam: a karácsony Jézus születésnapjának ünnepe. Reggel az utolsó roráté. Ehhez képest a kezdő ének: Jöjj el, jöjj el, Üdvözítő. Kihagyom. Nem tudom beleélni magamat abba, hogy arra várok, aki (az Ige) már a kezdetekben volt.  Felajánlás után: ...Megváltónk érkezését megtisztult lélekkel ünnepeljük...” Grrr! – mondhatnám, de nem mondom. Nekem továbbra is születésnapjának az ünnepe. (Mint ismeretes a választott nép hite szerint még nem jött el a messiás. A katolikusok szerint Krisztus ezelőtt 2000 évvel eljött. Őróla, a fájdalmak férfiáról jövendölt Izajás. Megtestesülés titkairól elmélkedünk, hogy méltóképpen ünnepeljük az Ő elközelgő születésnapját.
Inkább idemásolok egy verset, melyet az Óbudai Harangszóban olvastam.
Egy-egy versszakot a négy ritmikus sor helyett egy sorba emelek, mert rövid sorok ezek. Tehát hat sor hat versszak.

Juhászné Bérces Anikó:
Mennyei csoda

Rezdül a lélek, zendül az ének, mennyei kórus dallama száll,
isteni gyermek csillaga jelzett, Szent Atya hozzánk küldte fiát.
Gyermeki testet szűz öle rejtett, Mária kínján lásd a csodát!
Égi e kisded, csendje a kincsed, béke ajándék lépte nyomán.
Titkai benne, emberi elme hittel a szívben érti meg Őt.
Isteni bárány élete árán vált meg a bűntől s üdvözít Ő.   
Péld 9.

A vendégszerető bölcsesség
Megépítette a házát a bölcsesség, s hét oszlopát is felállította. Barmait levágta, borát megkeverte, és az asztalát is megterítette. Kiküldte szolgálóit és kihirdette a város magasabb pontjain: Tapasztalatlanok, kerüljetek beljebb!” Az értetleneknek meg ezt mondja: „Gyertek, egyetek a kenyeremből, igyatok a borból, amelyet kevertem! Éljetek, csak hagyjatok fel a dőreséggel és járjatok az értelem útjain!”

A gúnyolódók ellen
Aki a gúnyolódót feddi, szégyent arat, aki a gonoszt szidja, maga is foltot kap. Ne szidd a gúnyolódót, mert még meggyűlöl, csak a bölcset fedd meg, az majd szeret érte! Adj tanácsot a bölcsnek, és még bölcsebb lesz, tanítsd az igazat, s gyarapítja a tudását. A bölcsesség kezdete az Úr félelme, és a Szentet ismerni – az az okosság. Általam gyarapszik napjaidnak száma, és megsokasodnak életed évei. Ha bölcs vagy, neked válik javadra, ha gúnyolódsz, magad vallod kárát.

A dőreség a bölcsességet majmolja
Dőre asszonynak nincsen nyugodalma, tele van butasággal, nem tud semmit sem. Üldögél házának ajtaja előtt, trónszéken a város magaslatán, hogy felszólíthassa, akik arra járnak, akiknek épp arra vezet el az útjuk: „Térjen be ide mind, aki tudatlan!” Akinek kevés az esze, annak meg ezt mondja: „Milyen édes a víz, amelyet úgy lopnak, s milyen jó az íze a titkos eledelnek!” És nem veszi észre, hogy holtak laknak ott, az alvilág völgyében vannak vendégei. Közöm: A bölcsesség terített asztallal várja a tapasztalatlanokat. Hagyjatok fel a dőreséggel (gőggel), azaz legyetek alázatosak. Nem lehet azt tanítani, aki mindenkinél mindent jobban tud. Nemde? „Don’t worry be happy!” – int a következőkben. Aki mást kárpál, magát teszi tönkre, hacsak nem olyan bölcs a kritizált illető, aki belátja: tévedett. A Szentet ismerni a hosszú élet titka. Az utolsó bekezdés magyarul és népiesen: „Bolond lukbú bolond szél fúj.”

               

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr928193272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása