Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.01.03. 18:10 emmausz

Szemléletmód kérdése

Már egyáltalán nem akartam foglalkozni a fogyással, fogyókúrával, s az eredményesség titkával, módszerével. Most mégis megteszem, mert nem hagy békén a téma, kikívánkozik belőlem. Hátha másnak hasznára lesz, hátha nekem is. Ígérem, nem leszek hosszú. Néhány momentum segíthet abban, hogy a p-k. kúra eredményes legyen.
- Az egyik annak a felismerése, hogy minél inkább elfoglaljuk magunkat, annál kevesebb idő marad a töprengésre: Mikor eszünk legközelebb?
- A másik, hogy tudomásul vesszük: akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk.
- A következőt dr. Tóth Csaba hangsúlyozta: Legyen huszadrangú kérdés az étkezés.
- S ugyanígy tőle hallottam azt is, hogy érdemes szemléletváltoztatásra, ha szükség van rá. A diétázással kapcsolatban kétféle hozzáállás lehet. Az egyik, hogy hogyan bővíthetnénk azt a kört, ami még nem káros, vagy nem nagyon káros, tehát valamiféle lazaságot hogyan lehet belevinni a diétába. A másik ezzel ellentétes: Hogyan lehetne szűkíteni az ételek körét, s egyre erőteljesebben kizárni minden olyasmit, ami árthat. 
Ugye abban egyetérthetünk, hogy minden a fejünkben dől el. Ám a Hindenburg tábornoknak tulajdonított szállóige szerint csak az ökör következetes. Így bennünk két farkas fenekedik: az értelem és az ösztönök. Ezek gyakorta egymásnak ugranak. Nekünk hideg fejjel kellene következetesnek lennünk a diéta szigorúságát illetően, ám tudatalattink fojtogatja észérveinket a maga kilencvenegynéhány százalékos részesedésével, és próbálja a diéta kívánta pofonos ládát nyitogatni. Aki racionális tud maradni, az mondhatja eredményesnek egészség-megőrzési és fogyási kísérletét. Most egyelőre felhagyok további fejtegetési kísérleteimmel, és megpróbálok érvényt szerezni az ismert észérveknek.
Ízelítő a Péld 21-ből. ... A maga útját minden ember jónak látja... Azt tenni, ami jó és igazságos, sokkal kedvesebb az Úrnak, mint az áldozat. A szemek kevélysége, a szív pökhendisége... csupa bűn. ... Jobb a tető szegletében lakni, mint közös házban egy házsártos asszonnyal. Gonoszságot áhít a gonosznak lelke, más ember nem talál szemében irgalmat. ... Aki bedugja fülét, amikor kér a szegény, maga is kér majd, de nem hallgatják meg. ... A szórakozni vágyó ember szükséget szenved, nem gazdagszik meg, aki a bort szereti meg az olajat... Aki vigyáz a szájára meg a nyelvére, megmenti életét a szorongatásoktól. A gőgös arcátlannak „gúnyolódó” a neve, felfuvalkodottság a tettei rugója... az igaz fukarság nélkül adakozik. Utálatot kelt a gonosz áldozata, főképpen, hogyha aljas szándékkal hozza. ... A csata napjára paripát nyergelnek, ám a győzelmet az Úr adja. Közöm. Eddig nem annyira példabeszédekkel találkoztam a Péld könyvében, inkább aranymondásokkal, melyek összefüggések nélkül íródtak egymásután. Emiatt egyszerű kiragadni azokat, amelyek jobban tetszenek az átlagosnál. Ma már nem könnyű érteni, mire gondolhattak több ezer évvel ezelőtt, akik a tekercseket írták. Sok olyan mondást tartalmaz a könyv, amely ma is áll, de még mennyire. Pl. A maga útját minden ember jónak látja. Így van, és még ígyebb, hogy a maga igazságát is ki-ki jónak látja. Emiatt a sok ütközés, mert különbözők lévén, ha nincs bennünk alázat, szembekerülünk egymással, csak mert a többiek különböznek tőlünk. Jobb a tető szegletében lakni, mint közös házban egy házsártos asszonnyal. Máig igaz nemre való megkülönböztetés nélkül.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr18233426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása