Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.01.23. 07:07 emmausz

A létemért való küzdelem

Az L. barátomtól olyannyiszor hallott poén szerint harminc fölött csak tünetmentes napok vannak. Ez a meglehetősen pesszimista gondolat ugye annyit jelent, hogy meglehetősen hamar kikezdik az embert a testi-lelki problémák. Az élet íve emelkedik, majd a csúcsra jut. Mindenesetre 40-50 év elmúltával óhatatlanul hanyatlani kezd a szamártestvér. Az életben maradáshoz sok minden szükséges. Egészséges étkezés, mozgás, hobbihoz hasonló és tehetségeinket kamatoztató munka. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezen a földön örök életünk lesz, de azt igen, hogy szerencsés esetben kitolódik az az időtartam, amit itt megélhetünk. Bicsérdy 120 évet ígért követőinek, s ő maga csak töredékét érte meg. Kiesett egy robogó vonatból. Schirilla Gy. 80 évet sem ért meg, abszolút uralma alatt tartott teste megadta magát végzetének. A múltévben elhunyt Czeizel Endre mutatta ki, hogy a az emberi test 110-120 évre van kalibrálva. Ezt a kort szerencsés körülmények összjátéka esetén meg lehet érni. Sajnos neki sem sikerült.
Az elérhető életkorra vonatkozó megállapítások bár igazak, mégis minden esetben hozzá kell tenni a ha szócskát. Mint ismert, jósolni nehéz, különösen a jövőt illetően. A megpróbáltatások is jótékony hatásúak lehetnek, mintegy edzésnek számíthatnak, de nem okvetlenül. Úgy valahogy, mint a sport megpróbáltatásai. Van, akit keményebbé tesz a sziklamászás, a magashegyi túrázás, de az is előfordulhat, hogy visszájára sül el a dolog. A túlfeszített erőltetés idő előtt elkoptatja a testet. Engem legutóbb egy jó hónapos influenza edzett, kínozott, fordult ellenem. Nem tudom, hogy miféle típusa támadott meg, csak azt, hogy influenza soha még nem tartott ilyen sokáig. Hiába reménykedtem, hogy most már kifelé mászok belőle, nem ez történt. Átment arcüreggyulladásba, s a dolog egyre rosszabb lett. Nem segített az orrcsepp sem. Tegnap értem a mélypontra. Lüktetett a fejem, kitartóan fájtak az arccsontjaim. E tünetek szakorvoshoz űztek, aki remélem, kiütötte a kórt, és pontot tett kínlódásom végére, legalábbis reménykedem.
A hozzám hasonló laikus nehezen mondja meg, hogy egy-egy megpróbáltatás olyan jellegű-e, ami még edzi, vagy olyan, amely rombolja testi állóképességét.
Préd 11. f.
Dobd kenyeredet a víz tükrére, és sok nap múltán is megtalálod. Adj (vagyonodból) egy-egy részt hétnek, sőt nyolcnak, mert nem tudhatod, milyen baj szakad az országra. Ha tele vannak esővel a felhők, a földre öntik. Akár észak, akár dél felé dől a fa, ott marad, ahová dől. Aki a szélhez igazodik, az sohasem vet, s aki a felhőket lesi, nem arat. Ahogy nem ismered a szél járását, sem a terhes asszony méhének titkait, ugyanúgy nem ismered Isten tevékenységét sem, aki mindent irányít. Már reggel vesd el vetőmagodat, és ne pihentesd kezedet napestig, hisz nem tudhatod, vajon sikerül-e ez vagy az, vagy hogy mindegyik egyformán jó-e.

Az öregség
Édes a fény és jót tesz a szemnek, ha látja a napot. Ha sok évig él is az ember, örüljön mindegyiknek, és gondoljon arra, hogy sok lesz a sötétség napja. Minden, ami következik, hiábavalóság! Örülj, ifjú ember, ifjúságod idején, légy vidám ifjú napjaidban! Menj, ahová húz a szíved, és ahová csal a szemed! De légy tudatában, hogy Isten mindenért számadásra von. Vesd ki a szívedből a haragot, és tartsd távol testedtől a bajt! Mert az ifjúság és a fekete haj korszaka hiábavaló. Közöm. A fejezet kijelentései meglehetősen esetlegesek. Az élet egyszeri és megismételhetetlen. A prédikátor tevékeny életre int. a legfontosabb tanítása ez: Légy tudatában, hogy Isten mindenért számadásra von. Ennek fényében hozza meg döntéseit a bölcs.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr778303188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása