Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.04.05. 14:16 emmausz

Két legyet egy csapásra

Van nekünk egy közös blogunk, egy tematikus, amely hívószavak alapján működik. Írtunk már a zenéről, a művészetekről egyes évek alakulásáról stb, stb. Most a szavakról fogunk írni. Nevezetesen arról, hogy melyek az általunk használt leggyakoribb szavak, vannak-e és mik a nemszeretem szavaink. Mai posztom kicsit ennek a jegyében készül, talán egészen is. Az első kettő kategóriát hamar kivégzem.
Valaha fél életét rátette a kutató arra, hogy kiderítse, mi volt Petőfi szókincse, hány ezer szóval fejezte ki magát Jókai, Arany, Pilinszky stb. Ma néhány kattintás elég hozzá, csak ezzel együtt is nagy árat fizethet érte az érdeklődő. Meg kell nyitni hozzá az internetes anyagait, s kétség nem fér hozzá, hogy nem öncélú az általam leggyakrabban használt szavak lekérdezése. Az eredményt megkapom, és hiúságomat legyezgetheti, az a szó-halom, amelyet vélhetően használok. A program kiötlői alkalmasint kereskedelmi, politikai ... akármilyen információkhoz jutnak az általam használt kategóriák révén. Kérdés, hogy megéri-e ezen az áron? A másik kérdés, hogy mire jutnak az ilyen információdömpinggel, és egyáltalán kell-e, hogy foglalkoztasson ez engem. Az utolsó kérdés, hogy ha nem adok meg semmit, biztos, hogy engedélyem nélkül senki nem nyúl az adataimhoz? Több kérdésem nincs.
A nemszeretem szavakat pedig nem szeretem, így nem is szellőztetem meg, inkább kerülöm őket.
A koromnál fogva legérdekesebb problémám az, hogy rövid távú memóriám korcsosulása folytán passzív és aktív szókincsem között nyílik az olló, azaz sokkal több szót értek meg, mint amennyit használok. De a bölcsesedéssel párosulva az idegen kifejezések közül egyre többet értek meg a korábbi időszakokhoz képest. Ezek azután egyáltalán nem tartoznak az aktív szókincsemhez. Értem az olvasott szövegeket, de megfogalmazni nem tudnám őket.
Ha magamba nézek, két tendenciát figyelhetek meg. Az egyik, hogy vannak kedvelt töltelékszavaim, amelyeket sűrűn használok. Ilyenek: pedig, ugyanis, hiszen, hihetőleg, persze, ugyancsak, és ki tudja, még hány ehhez hasonló. A másik, hogy nem érdekel túlságosan, hogy minden szó tősgyökeres magyar kifejezés legyen mondataimban. Engem nem zavar a muszáj (muss sein) és társai, ha általuk mondandóm közérthetőbbé válik. Néha nem is találok megfelelő magyar kategóriát arra, ami témám kifejtéséhez szükséges.
Mindent összevéve a szavak hűséges mozaikkockáim, amelyekből képes vagyok képeket kirakni. Ezek a képek egyeseknek tetszeni fognak, másoknak talán ellenszenvesek lesznek. Mindenesetre alkalmasak arra, hogy általuk tartalmakat közölhessek az érdeklődőkkel.
Hálás vagyok a szavakért, és hálás azért is, hogy nem az őskorban élek, mert mára kifejezéseink lényegesen választékosabb és hajlékonyabb artikulációt tesznek lehetővé, mint a fogalmak kialakulásának az idején. Weörest citálom, bár ő a pidgin-english-t karikírozza, ám azt nagy tehetséggel: / Kuli bot vág. / Kuli megy /megy / csak guri-guri / Riksa / Autó / Sárkányszekér / Kuli húz riksa / Kuli húz autó / Kuli húz sárkányszekér / csak guri-guri. / etc. etc.
Ízelítő a Sir 31. f.-hez:
A gazdagság
A gazdag nem alszik, ezért soványodik, a sok gond elűzi az álmát. ... Az aranynak sokan estek áldozatul, nem tudták elkerülni a vesztük. ...Boldog az a gazdag, aki bűntelen marad, aki nem lohol folyton a pénz után. 
A lakomák...
 edd, amit eléd tesznek, és ne habzsolj, nehogy megvessenek érte. Tartsd meg az illemet, s elsőnek hagyd abba, ne légy telhetetlen, ... nem elég kevés is az okos embernek? Akkor fekvőhelyén nyugodtan lélegzik. Jól alszik, aki nem eszik túl sokat, s reggel, ha fölébred, jó erőben van. Az álmatlanság, hányás, hascsikarás a mértéktelen embernek a sorsa... Uralkodj magadon minden tettedben, akkor nemigen lesz betegségben részed. ...

A bor
Amikor bort iszol, ne játszd meg az erőst, mert a bor már sokakat levert a lábáról...Mint az élet vize, olyan a bor annak, aki mértékletes a bor ivásában. ... Az ember örömére teremtetett a bor a világ kezdetétől. A bor vidámság és öröm a szívnek, ha kellő időben s megfontoltan isszák. ... Közöm. Akad az igazságok között nekem és akad másoknak megszívlelendő. Mohóság ételben, italban, borban, aranyban. Mind külön-külön is embernek való, de a mértéktartás nehezebb olykor, mint a javak hiánya. Ha foglalkoznék pirográfiával, a borozásról szólókat forrásmegjelöléssel fatáblácskákba égetném. Minden kocsmában kiakasztanám, no meg az otthonoknak is kínálnám. A zabálás ellen  szólókat is.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr268568308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása