Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.04.12. 13:33 emmausz

Elágazások

Ha másképp dönt a feleségem, egyedül sétáltam volna át Újpestre a Duna-hídon.
Ha egyedül mentem volna, átvágok a réten, és a patakpart mentét választom, mint rövidebb utat.
Ha több benapozást akartam volna, a déli oldalon gyalogolunk.
Ha egyedül megyek, a lépcsők ellenére a déli oldalon megyek, mert ott nincs kerékpárforgalom.
Ha már így esett az északit választottuk, mert lejtőn lehet a híd szintjét elérni.
Ha magammal hoztam a mobilt, készítettem egy századik fotót az újpesti hajógyárról.
Ha jól néztem meg a menetrendet, lesz visszavonat.
Ha nem lesz, elzarándokolunk a helyi TESCO-ba.
Ha már mégis lett, felszálltunk rá.
Ha nem találom a szig-emet, helyettem előkotorja a felség a kalauz megnyugtatására.
Ha működött volna a lift Aquincum megállóhelyen, lelifteztünk volna a földszintre.
Ha átadták volna a másik új lépcsőt, hátul mentünk volna haza.
Ha hátul mentünk volna, nem találkozunk Ildikóval.
Ha eszünkbe jut, összehozzuk Kingával, akivel később találkozunk.
Ha már a Római téren járunk, felmerül, megálljunk-e a könyvmegállóban körülnézni.
Ha kihagytuk is a könyvespolcokat, bemehetünk a helyi élelmiszerboltba.
Ha már itt járunk, vehetünk néhány sört, néhány citromot, néhány lekvárt.
Ha már így belelendültünk, vehettünk volna még almalét és szénsavas üdítőt.
Ha kihagyjuk a közértet, 1200 ft-tal több volna a vagyonunk. 

Ha lett volna a virágárusnak apró lila virágja, vettünk volna azt is a balkonládába.
Ha nem szorít a szükség, választhattam volna a szebb, ámde hosszabb utat együtt a feleséggel.
Ha nem veszem be reggel a vízhajtót, nem kellett volna sietnem.
Ha jól meggondolom, minden mozzanat esetén választhattunk volna más megoldást.
Ha minden igaz, a lehetséges megannyi alternatíva adja a cím értelmét: Elágazások.  
Ízelítő a Sir 38. f.-ből:
Orvos és betegség
Tiszteld az orvost, mert jó szolgálatot tesz, meg hát az orvos is Isten teremtménye. A gyógyulás úgy jön a Magasságbelitől, mint az ajándék, amit a királytól kapsz. .... Ápolás, enyhítés céljára használja a gyógyszerész is a gyógyszert, azért készíti. Működése soha meg ne szűnjék, jóvoltából az egészség terjed a földön. Fiam, ne késlekedj, hogyha megbetegszel, imádkozz az Úrhoz, és meggyógyít téged. Menekülj a bűntől, s legyen tiszta a kezed, tisztítsd meg a szíved minden gonoszságtól. Mutass be tömjén­ és lisztlángáldozatot, s adakozz bőkezűen, amint telik tőled. De hívd az orvost is,... mert rá is szükség van. Van, amikor az ő kezében van az egészség, ... aki vétkezik Teremtője ellen, az orvosoknak kerül a kezébe.

A gyász
Fiam, a halottért ontsad könnyeidet, énekeld el a siratóéneket; ahogy az jár neki, temesd el tetemét, és ne rejtőzz el, amikor temetik. Sírj keservesen, jajgass fájdalmadban, és tartsd meg érte a gyászt, ahogy megilleti, egy napig, kettőig, nehogy megszóljanak. Aztán hagyd fájdalmadat, s keress vigasztalást, mert a szomorúság a halálhoz vezet, és a kedvetlenség megtöri az erőt. A temetés után vesd le a fájdalmat, mert örökös gyászban nem lehet élni... Ha pihen a halott, pihenjen emléke, vigasztalódj meg, ha már elszállt a lelke.

A kézművesség
Az írástudó szabad idejében szerzi bölcsességét, aki ment a nehéz munkától, az eljut a bölcsességre. Hogy legyen bölcs, aki az eke szarvát tartja, vagy aki kezében az ostort suhogtatja, aki ökröket hajt, s csak velük dolgozik, aki egyre csak borjúkról beszélget, vagy aki boronáláson járatja az eszét, és hogy a hizlalást be tudja fejezni? Épp ilyen elfoglalt a kézműves, s a művész... Így van a kovács is... Így a fazekas is munkája mellett ül, s közben a lábával hajtja a korongot. ..., a maga szakmájában mindegyikük bölcs. Nem lehet nélkülük várost építeni, sem letelepedni, sem vándorként élni. De a népgyűlésre nem hívják meg őket, s vezető szerepük nincs a közösségben. ... nincsen jártasságuk a bölcs mondásokban. Mégis támaszai az egész világnak, és az imájuk is mesterségük körül forog.  Közöm: A fejezet a helyükre rakja az orvosokat, gyógyszerészeket, kézműveseket, s hozzájuk fűződő viszonyunkat. Foglalkozik az elkerülhetetlen gyásszal is. Ajánlja a gyász folyamatának minimalizálását, nehogy rátelepedjen a rossz hangulat az emberre és kedélybeteggé tegye.  Kiemelkedik egy mondat: Ha megbetegszel, imádkozz az Úrhoz, és meggyógyít téged. Valóban, ő a végső oka mindennek, Gondviselő, s ha terve a gyógyulás, akkor az megtörténik. 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr268590668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2016.04.12. 17:31:54

Na, majd én is helyére rakom azt, akit illet. Amúgy orvosilag.

emmausz 2016.04.12. 17:39:43

Orvosok. Olvastam orvosokat értékelő soraidat. Segítőkészségből példásak voltak. Mindenkinek kívánom őket. Nekem két orvoskalandom balul ütött ki, nem is írtam a témáról. Mindent egybevetve pozitív a képem a kezelésekről, főleg a nővérek helytállásáról. Akik a pénzre hajtottak, zömük Nyugaton szolgálhat.
„van, amikor az ő kezében van az egészség...”

Klári Bodó 2016.04.12. 18:19:48

Nemes lélekre vall, hogy nem írtál a balfékekről. Én nem bírom ki.
süti beállítások módosítása