Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.04.14. 06:10 emmausz

Magasságok és mélységek

Újra nekiálltam, hogy végighallgassam Avilai Szent Teréz Belső várkastélyának hangoskönyv-változatát. Mivel látható anyag, a 29 rész mellett megtalálható a rész látogatottsága is. A részek hallgatottsága hasonló módon alakul, mint a nyelvkönyvek fogyásának a mutatói. Ugye ott az első kötetből bőven fogy, a második iránt felére csökken az érdeklődés, a harmadik kötetet pedig érdemes igen mérsékelt darabszámban piacra dobni. Íme, a hangos könyv hallgatási statisztika:
rész/meghallgatás
1./1185
2./1101
3./626
4./510
5./361
6./271
.
.
.
29./34 meghallgatás. Bevallom, a 6. részbe belealudtam. Azt is meg kell vallanom, hogy az újabb mélységekre inkább csak odafigyelek: Jé, ilyen is van. Csodavilág ez nekem, és tapasztalatok nélküli. Ha azt kérdezed, mi vonz oda, hogy végighallgassam: Olyan, mint egy csodálatos mese, amit az avilai szent megélt.
* * *
Próza.
A mai tinik és prepubertás korban leledzők nem értik a kifejezést: Váz alatt biciklizni. Aki kicsike, annak kicsike biciklit vesznek. Nem így volt ez az én időmben. Aki nem érte fel a felnőtt férfikerékpár nyergét, mit a nyergét, még a váz nagyjából vízszintes szegmensét se, az vagy letett arról, hogy biciklizzen, vagy megtanult féloldalasan kerékpározni – váz alatt hajtani. Ez azt jelenti, hogy a kerékpár lánckereke felől felpattant a gépre, de mivel a vázat nem érte föl, bal lábát kénytelen volt a váz alatt átdugni, és úgy valahogy forgatni a kereket. Ebben a helyzetben a bicikli nem függőlegesen, hanem kissé balra döntött helyzetben tartott egyensúlyt a jobboldalon lógó, dolgozó fickóval. Mondanom se kell, hogy mennyire idétlen és méltatlan képet mutatott az így kerékpározó. Ráadásul ebben a pózban érthető okokból nem lehetett hosszabb távokat megtenni. Úgy nézett ki a kiskamasz, mint majom a köszörűkövön. Sokszor eszembe jut ez a kép, amikor rosszul használ valaki valamit, mert nincs megfelelő eszköze, vagy nincs a dologhoz megfelelő tehetsége. Erőltetett menet az ilyen, hogy ne mondjam kínos, olykor pedig kifejezetten kontraszelektív.
Ízelítő a Sir 40. f.-ből:
Az ember nyomorúsága
Igen nagy vesződség minden ember sorsa, Ádám gyermekei nehéz igát húznak, attól a naptól, amikor megszületnek, míg vissza nem térnek mindenek anyjához. ... ébren alszik, mint világos nappal. És menekül lelke álomképeitől, mint aki megszökött üldözői elől. Mikor megmenekül, akkor feleszmél, s csodálkozik, hisz nem volt mit félnie. Az embertől az állatig minden élőlényre, de a bűnösökre hétszeresen is halál vár és vérontás, küzdelem és pallos, kiirtás, pusztulás, éhség, szorongatás... Ami a földből lett, mind visszatér a földbe, s ami a vízből ered, az a tengerbe ömlik.

Különféle elvek
A megvesztegetés és hamisság eltűnik, de az őszinteség örökre megmarad. ... A jóság olyan, mint az áldott paradicsom, és a jótékonyság örökre megmarad.

Életszabályok
Szabadnak s munkásnak édes az élete, de mindkettőnél jobban jár, aki kincset talál. Neved fiak őrzik s városalapítás, de még inkább, hogyha bölcsességet találsz. Az állattenyésztés és a kertészkedés növeli hírneved, de jobban, mint ezek, egy kedves feleség. A bor és a zene vidítják a szívet, de a bölcsesség szeretete még inkább. A furulya és a hárfa széppé teszi a dalt, de mindkettőnél jobban a tiszta hang. A báj és a szépség elbűvöli a szemet, de mindkettőnél jobban a vetés a mezőn. Szép, ha két jó barát egymást kísérgeti, de még szebb, ha ezt férj és feleség teszi. A szükség idején segítség a testvér! De még inkább megment majd az alamizsna. Az arany és ezüst támasz a lábnak, de mindkettőnél jobb a jó tanács. A gazdagság s a hatalom emeli a szívet, de az Úr félelme még inkább. ... ne éld a koldusok életét, mert inkább meghalni, mint koldulni menni!

A koldulás
Aki más asztala felé kacsingat, annak az élete nem élet. Az ajándék falat a lélek fertőzése, az okos, jól nevelt ember elkerüli. A szemtelennek ajkán édes a könyörgés, de a belsejében lobogó tűz lángol. Közöm: Az ember kiszolgáltatottságát taglalja. Majd párhuzamokat hoz, mi a jó, és mi a még jobb. A koldus mentalitást erősen kritizálja. Ettől el kell választani azokat a kiszolgáltatott tömegeket, amelyek képtelenek A-ról B-re jutni erőfeszítéseik ellenére.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr878604132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása