Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.06.23. 06:06 emmausz

Hajnali gondolatok

Észak-nyugat felől lengedez a zefír, legalábbis folyamatosan dagasztja a hálószoba függönyét. Hozza a szobába a most virágzó hárs illatát. a nap már kidugta a fejét, éles fénnyel világítja meg a máskor sötétben maradó zugokat. Tegnap óta csúcsra jár, mintegy fölpöckölve az erkély fali hőmérőjének a higanyszálát. Még 3 kánikulát hozható  hónap vár ránk, aztán megenyhül az idő. Türelem. Tegnap óta rövidülnek a nappalok.  
Felpattanok. Reggeli himnusz, kávé, gyors tájékozódás, ki mit írt az éjszaka. BG blogjában említi Fehérvári Győzőt, aki 70 évesen elhunyt, és aki azt vallotta: „a hosszú élet titka, egy jól ápolt szívbetegség…”
***
Tegnap kihalt volt az utca, csendes a város, mint a taxisblokád idején. Mindenki, aki csak teheti, meccset néz. Nevezetesen azt, hogy mire végzi a magyar csapat Portugáliával szemben. Mi már bekerültünk a nyolcaddöntőbe. Tegnap csak az dőlt el, hogy hányadik helyen. Mivel 3:3 lett, a tabella első helyéről várhatjuk a folytatást. A meccs érdekessége, hogy lőttünk egy gólt, a portugálok válaszoltak, 3:3-nál aztán megállt a dolog. Az első gólt Gera lőtte nagy meglepetést okozva ezzel. Azonnal felpörgött a meccs. Egykor én is ezt tettem. A főiskola bajnokságán hamar bevágtam egy gólt. Ettől felkavarodott az állóvíz, többé nem volt megállás, amíg csak meg nem nyertük a mérkőzést.
***
Ideiglenes és örök relációk
Hogy egykor beléptünk az EU-ba, a propaganda szerint az Adenauer, De Gasperi, Schumann álmodta közösségbe lépünk. Valójában a mammon által vezérelt EU-t kaptuk.
Hogy ma a britek mellette vagy ellene szavaznak a kilépésüknek, ugyanúgy sorsszerű, beláthatatlan következményekkel. Az EU-n kívül is van élet. Persze az EU-n belül is, ha nem szabályozzák agyon. Akár így, akár úgy, mindez relatív.
Hogy Ő jó, és hogy én is jó vagyok-e, ez örök viszony. Hogy Ő a szegletkő (melyet az építők elvetettek), én pedig próbálok az ő zsinórmértéke szerint élni, ennek örök következményei vannak. Ebben a relációban semmi nem mindegy.
Szép napot mindenkinek.
Ízelítő az Izajás 59. f.-ből:
Zsoltár
Nem rövid az Úr keze: meg tudna szabadítani, s a füle sem süket a hallásra. Nem, hanem a ti gonoszságaitok ütöttek szakadékot köztetek és Istenetek között ... Várjuk ... a jogot, de nem közelít, a szabadulást, de távol marad tőlünk. Mert sok a vétkünk a színed előtt, és bűneink ellenünk tanúskodnak. Valóban, szemünk előtt van sok gonoszságunk... s az egyenesség nem leli a helyét.

Az Úr megbünteti ellenségeit, de megdicsőíti Siont
... Az Úr látta ezt és megneheztelt; ... felöltötte az igazságot, a fejére a szabadítás sisakját tette; fölvette öltözékül a bosszúállást, és mint palásttal, féltékenységgel födte be magát. Megfizet mindenkinek érdeme szerint... Akkor meglátják majd a nyugatiak az Úr nevét, és a keletiek dicsőségét ... Sion számára Megváltóként jön el, azok számára, akik Jákobból megtérnek gonoszságukból. Az Úr mondta ezt így!

Jövendölés
Én pedig ilyen szövetséget kötök velük – mondja az Úr. A lelkem, amely rajtad nyugszik, és a szavaim, amelyeket ajkadra adtam, nem hagyják el ajkadat, sem gyermekeid ajkát, sem gyermekeid gyermekeinek ajkát, mostantól mindörökre – mondja az Úr. Közöm. Izajás szembesíti a zsidókat vétkeikkel. De Megváltást ígér Isten megtérő népének. A fejezet leginkább szívem szerint hangzó kijelentése: A lelkem rajtad nyugszik. Mivel Ő nem személyválogató, mindenki, aki olvassa ezt a kijelentést, és az is, aki nem, saját magára vonatkoztathatja. Jó ezt mondani. A Lelke rajtam nyugszik. Mi más ad békét, ha nem ez? Taizéi ének szövege hasonlóképpen fogalmaz: „A lelkem csak az Úrnál csendesül el, az Úrban béke vár. Csak nála lelhet nyugodalmat lelkem, nála béke vár.”     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr168833796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása