Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.07.21. 10:22 emmausz

Ontogenezis és filogenezis oda-vissza

Lehet, hogy Haeckelnek igaza volt, aki szerint az ontogenezis (egyedfejlődés) és a filogenezis (fajfejlődés) között analógiák mutathatók ki, az ontogenezis mintegy megismétli a filogenezist. Én hajlok arra, hogy megfordítása is igaz. A kicsi éppen csak szocializálható gyerekeken megfigyelhető irányulások kimutathatók a törzsek viselkedésében is. Ez a felismerés azért nagy fontosságú, mert a „gyermeteg népek” ösztönössége, elemi indulatai, túl szoros kötődése, indulataik által vezérelt döntései kísértetiesen hasonlítanak a dackorszakban lévő, nagyon is akaró, ám mindenféle tapasztalatok híján lévő, ezért a döntések súlyát át nem gondoló, vagdalkozó-csapongó gyerekekéihez. Ha létezik a gyermekek szertelenségeit eredményesen nyesegető pedagógia, akkor annak a szabályai többé-kevésbé alkalmazhatók lennének a primitív törzsek humanizálásához is. Érdemes ezen elgondolkozni. A gyerek előbb cselekszik, aztán sok esetben bánja, amit tett. Nemde így van ez azok körében is, akik ösztönösen ugranak egymásnak, ha kell, ha nem? És mivel ezek a szertelen viselkedésminták öröklődnek, modellekké válnak az újabb generációkban, se vége, se hossza a rossz berögződéseknek. Apáról fiúra száll a vendetta, ugyanígy a nemek közötti kommunikáció és viselkedés az összes jó és rossz forma beidegződésével.
A ló vagy azért húz, mert cukrot kap, vagy azért mert verik. Ez érvényes a gyereknevelésre is. A szeretetben nevelt gyerek kitart a jóban, és többnyire tisztességes lesz. Ezért egyértelmű, hogy a gyerekeknek szeretetben kell nevelkedniük. Azonban alig hiszem, hogy az emberek 90%-a esetében, ha ritkán is, de szükségképpen elcsattan egy-egy fenékre verés, rosszabb esetben pofon. Erre csak akkor kerülhet sor, ha a semmiféle érv nem használ, csak a hideg víz vagy másmilyen sokk.
Ízelítő a Jeremiás 16. f.-ből:
Jeremiás élete mint jel
Az Úr ezt a szózatot intézte hozzám: Ne végy magadnak feleséget, és ne legyenek fiaid és lányaid ezen a helyen. Mert ...nyomorúságos halállal halnak majd meg; senki sem siratja meg és el sem temetik őket... Ne menj be olyan házba, ahol gyászolnak; se sírni ne menj ...De a víg lakoma házába se menj be, hogy ott leülj, egyél és igyál. Mert ... elhallgattatom ezen a helyen ...az öröm szavát és a vidámság szavát, a vőlegény szavát és a menyasszony szavát. ...Azért történt ez, mert már atyáitok elhagytak engem – mondja az Úr –, más istenekhez szegődtek, nekik szolgáltak és őket imádták. Engem pedig elhagytak és nem tartották meg törvényeimet. Ti pedig még atyáitoknál is nagyobb gonoszságot műveltetek. ...Ezért kivetlek benneteket erről a földről ...

A szétszórt Izrael hazatérése
Igen, jönnek napok, amikor azt mondják ... „Amint igaz, hogy él az Úr, aki kivezette Izrael fiait észak földjéről és azokból az országokból, ahová szétszórta őket.” Mert visszahozom őket erre a földre, amelyet atyáiknak adtam.

Ellenséges betörés meghirdetése
...
Kétszeresen fizetek meg nekik gonoszságaikért és bűneikért, mert utálatosságaik megfertőzték országomat, és örökségemet megtöltötték undokságaikkal.

A nemzetek megtérése
... hazugság volt atyáink örökrésze; mihaszna bálványok, közülük egy sem tud segíteni. Alkothat-e magának isteneket az ember? Ha igen, akkor bizony nem istenek. . Alkothat-e magának isteneket az ember? Ha igen, akkor bizony nem istenek. ... az én nevem: az Úr. Közöm.

Olyan időket mutat az Úr Jeremiásnak, amelyben értelmetlen a házasodás, az esküvős lakoma, a gyász is, a közelgő háború, a töméntelen halott miatt. A szétszórtakat visszavezeti az Úr utóbb. De addig idegen bálványoknak fognak áldozni. Érdekes kérdést feszeget Jeremiás. Alkothat-e magának isteneket az ember? Ha igen, akkor bizony nem istenek. Csakugyan. Ha az ember talál ki magának istent, az nem az, hanem bálvány. Többek között ezért értelmetlen szóhasználat a ma annyira divatos imádom ezt, azt... Imádom a jazzt, imádom a Givenchy parfümöt... Hamis istenek ők, amelyeket én találok ki. Bálványok, mert bálványozom őket. Fölösleges és ellenszenves. Nem kéne.     

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr558904874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása