Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.09.27. 20:24 emmausz

Szentek és fotók

Ma Páli Szent Vince emléknapja van. Ez az ember több máig ható intézményt hozott létre. Közülük is a legnyilvánvalóbb a vincés nővérek rendje, az irgalmasok. Kórházaikban máig gondoskodó szeretettel veszik körbe a betegeket. De alighanem ő alapította meg a plébániákon működő karitász csoportok rendszerét is. Amit tudni lehet róla, az pozitív. Illő is, hogy az legyen, mert kanonizált szent, és a szentté avatást nagy körültekintéssel végzi az egyház.
Most gondolatban függetlenedjünk el a nap szentjétől.
Régóta foglalkoztat egy gondolat, éspedig az, hogy a szentekről jobbára szuperlatívuszokban beszélünk. Piedesztrálra állítjuk őket, magas talapzaton álló szobraik lábát se érjük el olykor, és úgy is érezhetünk: A nyomukba se léphetünk. Ám, gondolom, egyetérthetünk abban, hogy a szentek ugyanúgy csetlő-botló emberek, noha eredménnyel keresték az utat, amely a hegyre vezet, és életük összességében jel értékűnek bizonyult. Nos, jobban szeretem azokat a leírásokat, amelyek plasztikus képest festenek a szentekről, amelyek botlásaikat, olykor előforduló kudarcaikat is megmutatják. Hitelesebbé válik így a róluk kialakított képünk, és könnyebb példaképpen elfogadni annak az életútját, amelyben a kétségtelen jó mellett a kevésbé sikerült epizódok is szerepelnek. Ettől ők nem lesznek kevesebbek, mi viszont könnyebben elfogadjuk őket modellnek.
***
Elindult a vezérhangya bennem. Nem elég, hogy kis fotókiállítást szerveztek nekem drága hozzátartozóim, most Óbuda hirdet pályázatot a Római-partról szóló képek témájában. Elkezdtem nézegetni temérdek fotóimat, és két dolog kezd világossá válni. Lehet, hogy jó minőségű gépem sem éri el a pályázatban kívánt megabájtokat? (3-20). A másik: elég sok használható kép készült. Ezekből néhányat megmutatok a FB-on.
Ezekiel 19. fejezet:
Siratóének Izrael főembereiről
Te meg mondj siratóéneket Izrael főembereiről! Ezt mondd: Mi volt anyád? Nőstényoroszlán az oroszlánok között. Oroszlánkölykök között tanyázott és fölnevelte kicsinyeit. Fölnevelte az egyik kölykét, és az fiatal oroszlánná fejlődött, megtanult zsákmányt szerezni és felfalta az embereket. A népek összefogtak ellene, s megfogták a barlangjában. Karikát tettek az orrába, és Egyiptom földjére vitték. Amikor látta, hogy amit várt, meghiúsult és reménye szétfoszlott, fogott egy másikat a kölykei közül, s fiatal oroszlánná nevelte. Ez jött-ment az oroszlánok között, fiatal oroszlánná fejlődött, megtanult zsákmányt szerezni és felfalta az embereket. Lerombolta palotáikat, elpusztította városaikat. Az ország és lakói megborzadtak iszonyú bömbölésétől. A körülötte élő népek csapdát állítottak neki, kivetették rá hálójukat és megfogták barlangjában. Karikával az orrában ketrecbe tették, és elvitték Babilon királyához, egy erődbe zárták, hogy többé ne lehessen hallani bömbölését Izrael hegyein. Anyád hasonló volt a víz partjára ültetett szőlőhöz, termékeny és dús lombozata volt a bőséges víztől. Erős ágat hozott, amely kormánypálcává lett. Felnövekedett és a felhőkig ért, megcsodálták nagyságát és dús lombozatát. Aztán kitépték és a földre vetették, a keleti szél kiszárította gyümölcseit, és tönkrement. Erős hajtása elszáradt, és megemésztette a tűz. Akkor a sivatagba ültették, száraz és kietlen földbe. Tűz csapott ki hajtásából és megemésztette gyümölcsét. Nincs többé erős hajtása, kormánypálcája. Siratóének ez, siratóénekké vált. Közöm. Olyan is Izrael népe, mint az elvadult oroszlánkölykök. Egyik Egyiptomban járja meg, a másik pedig Babilonban. Van mit siratnia a prófétának. Nemzetfontosságú kérdésekkel nem szédeleghet az Úr népe. Hiszen van az emberek és Jahve közötti közvetítője. Esetünkben Ezekiel, aki láttatja az Úr akaratát. csak éppen senki sem hallgat rá. Így aztán számolhatnak a következményekkel. Aki a szegletkőre esik, azt a kő összezúzza. „Megmondta az anya, megmondta az anya”, mondogatta unokánk, miután megégette kezét a villanytűzhelyen. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr1311748039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása