Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.10.14. 11:08 emmausz

Sará, sará...?

Balázs Géza nyelvész mai posztjában a világ népességével foglalkozik. Azzal, hogy egy határon túl nem mehet a világ népességének a szaporodása, mert a föld eltartó képességének korlátai vannak.
Mivel ez a téma régóta is foglalkoztat engem is, egy kicsit leragadok e problémánál.
1. Ausztrália a különleges élőlények világa. Régebben olvastam arról, hogy a nyulak és a rókák szaporaságának miféle automatizmusa alakult ki. Ha a nyulak elszaporodnak, bőséges terülj-terülj asztalkámat kínálnak a rókáknak. Mivel sok a nyúl, sok éhes szájat be lehet vele tömni. Így a rókák szaporodása meglódul. Ám elér egy olyan pontot, amikor a rókainváziónak már mégiscsak kevés a nyúl. A rókák szaporodásukat kénytelenek korlátozni, de mert másképp nem megy, éhen döglik a túlszaporodott társaság. Ez lehetővé teszi a nyulak számára, hogy sokasodjanak. És a ciklus kezdődik elölről.
2. Az erszényes nyulak(?) vemhessége nem jelenti azt, hogy valamennyi kisnyulat megellik. Ha az anyanyúl azt érzékeli, hogy nincs elegendő táplálék, akkor a testében élő magzat fejlesztését „leállítja”, és magzata felszívódik az anyanyúlban.
3. Az emberek számára adott bibliai parancs: Menjetek, sokasodjatok, hajtsátok uralmatok alá a földet. Ez többé-kevésbé megtörtént. Nem vitázom azon, hogy kétszer-háromszor ennyi lelket még képes a föld eltartani. De ha a trend nem szakad meg, ez a plusz tömeg igen hamar létrejön.
Egy darabig még követhető, hogy a ritkábban lakott civilizációkat elárasztják az elviselhetetlen sűrűségű népességek, de be kell látni, hogy utána nincs tovább.
4. Az emberből mintha kiveszett volna a készség arra vonatkozóan, hogy felmérje, mekkora tömegű utódot képes emberségesen ellátni. Az a tapasztalat, hogy ahol nem kapják meg az őket megillető emberi méltóságot a nők, és nincsenek egyenrangú partnerként kezelve, ott aránytalanul magas az emberszaporulat. Ahol viszont egyenrangú félként tisztelik egymást a házaspárok, ott lehetővé válik a gyermekszám moderálása az adott család eltartó képességén belül.
Ahol pedig a hedonizálás viszi a fő szerepet, ott veszélybe kerülhet a gyermekvállalási kedv.
Így vénül meg Európa, É. Amerika, és így szaporodik túl mértéken felül minden olyan társadalom, amelyben az emberek nem képesek reálisan felmérni anyagi, idegi, szellemi, türelmi kapacitásukat.
A fa nem felel azért, hogy termései fává nőnek-e, vagy sem. A pitypangot se érdekli meg a pókot se, hogy utódai a szél útján terjedve életben maradnak-e vagy csak a humuszréteg vastagságát növelik. A természetes kiválasztódás az emberre nem áll. Kaptuk a földet és felelősek vagyunk érte. Utódaink életéért is felelősek vagyunk tehetségünk arányában.
Ízelítő az Ezekiel 38. f.-ből:
Jövendölés Góg, Magóg királya ellen
Emberfia, ... Ezt mondja az Úr, az Isten: Ellened fordulok Góg, Mesek és Tubál fejedelme! Idecsalogatlak és kampót teszek állkapcsodba, kivonultatlak egész seregeddel, teljesen fölszerelt lovaiddal és lovasaiddal, pajzsot és vértet viselő és kezében kardot tartó hatalmas seregeddel együtt... Sok nap múltán parancsot kapsz majd az esztendők végén. Akkor olyan ország ellen indulsz, amely megszabadult a kardtól, és számos nép közül gyűlt egybe Izrael hegyein, amelyek sokáig pusztán álltak. Felvonulsz népem, Izrael ellen, mint a felleg, s elborítod az országot. Ez az utolsó napokban következik be.. Rólad beszéltem a hajdankor napjaiban szolgáim, Izrael prófétái által, akik azokban a napokban megjövendölték, hogy felvonultatlak ellenük ... azon a napon nagy rettegés támad Izrael földjén. ... A hegyek megrepednek, a sziklák leomlanak, minden fal a földre omlik ... Mindegyiküknek a saját testvére ellen irányul a kardja. Aztán pestissel és vérontással ítéletet tartok fölöttük, záporesőt és jégesőt, tüzet és ként zúdítok rá és csapataira, meg a tömérdek népre, amely vele van. Így bizonyítom be, hogy nagy és szent vagyok, és kinyilvánítom magamat sok nép szeme láttára. Akkor majd megtudják, hogy én vagyok az Úr. Közöm: Nem tudni, melyik birodalmak a pogány Gógé és Magógé. Nem tudni, mikor jönnek a végső napok, és hogy akkor miként alakulnak a dolgok. Magáról, mint a hajdan élt próféták egyikéről beszél Ezekiel. A próféciák hozzávetőleges igazságtartalmúak, homályos utalásokat tartalmaznak, csaknem, mint a balladák.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr711806833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása