Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2016.12.13. 11:39 emmausz

Ostinato

Az ostinato zenei műszó, makacsul visszatérő dallam(töredék), amely sokszor fő témává magasztosul. Ilyennek gondolom Ravel Boleróját, amelynek ritmusa és dallama meglehetősen makacs és vissza-visszatér. Nem hagy békén. Azt akarja, hogy rá figyeljek. Ezért változatokban bár, de felismerhetően visszatér.  
Efféle ostinatók az irodalomban is fellelhetők. Illyés unokája, aki még nem tud beszélni, de mondókájában vissza-visszatér egy szótag: „dla”. Ilyen Karinthy krokija is, amelyben egy őrült telefonáló minduntalan belevonja mondókájába, hogy neki „negyven szögecselőre” feltétlenül szüksége van. Ilyen Kern András kabarészáma (Halló, Vas-edény?) amelyben egyre az iránt érdeklődik, hogy „megjött-e már a levehető ajtajú endékás turmixgép”. Ilyenek az eposzok állandójelzői (pl. fürgelábú Achilleus), még meghökkentőbb, ha mindez komikumba van plántálva (pl. Petőfi: A helység kalapácsa szereplői esetében: széles tenyerű Fejenagy, szemérmetes Erzsók, amazontermészetű Márta, vitéz Csepü Palkó, a tiszteletes két pej csikajának jókedvű abrakolója stb., stb.).  
Egyszer azzal bolondoztam Blanka unokával, hogy az általa hetesi kötelességből adódóan elővezetett időjárás-jelentésben a csapadék szót minduntalan pacsadékra változtattam. Tettem ezt annak az okán, hogy megtréfáljam, tettem azért, mert nemcsak a köp szó él, él a pök szó is. És ismerek olyan játékot, amelyben a játékosok szemben állva csapnak a kezükkel, de a játék szerint „pacs”-ni kell! Úgy is mondtuk: gyere pacsni!
Nos hát, ha Karinthy krokit írt a szögecselőkről, simán írhatnék egy novellát a pacsadékos időjárásról. Tegnap hullott is némi pacsadék.
De ma nem.
Gyönyörűen süt (világít) a nap. Az időjárás egyáltalán nem pacsadékos.
Talán majd esős időben ráveszem magamat efféle bolondságra, vagy amikor piros hó esik.
Ízelítő a Mikeás 4. f.-ből:
II. SIONRA VONATKOZÓ ÍGÉRETEK
Az Úr eljövendő uralma Sionban
A napok végén az Úr templomának hegye a hegyek orma fölé emelkedik, magasabb lesz minden halomnál. A népek odasereglenek, sok nemzet tódul oda ... mert a Sionról származik a törvény, Jeruzsálemből az Úr szava.” Nagy nemzeteken uralkodik majd, hatalmas népek fölött ítélkezik. A kardjukból ekevasat kovácsolnak, a lándzsájukból meg sarlót... Szőlője tövében ül majd mindenki, meg fügefája alatt, és senki nem zavar senkit...

A szórványból mindenki visszatér Sion hegyére
Azon a napon ...összegyűjtöm ...a száműzötteket hatalmas néppé lesznek, s az Úr uralkodik majd rajtuk ... mindörökké...

Sion ostroma, száműzetése és szabadulása
Miért kiáltozol egyre? Nincsen királyod? ... Elmész egészen Bábelig, de ott megszabadulsz, ...

A népek szétzúzása a Sionon
Most összesereglik ellened számtalan nép. ... összezúzol számos népet. Zsákmányukat az Úrnak szenteled, kincseiket a földkerekség Urának.

Dávid házának gyötrelmei és dicsősége
Most ...sáncot emeltek ellenünk, vesszővel verték arcul Izrael bíráját. Közöm. Minden jó, ha jó a vége. Ez így prófétáltatik. A vég az örök élet, de közben adódik ez, meg az. Száműzetés, megveretés, menekülés, nemzetek egymás elleni harca. Jézus, a béke fejedelme megütötte az alaphangot ahhoz, hogy világszerte teremjen az Isten országa. J. Ratzinger szerint ez ott van, ahol jézus az Úr. Nyugodtan állítható, hogy ez a hely nem földrajzi, hanem emberközpontú valóságként értendő.   

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6412044741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Klári Bodó 2016.12.13. 18:43:15

J. Ratzinger viláképe nagyon rokonszenves. Nyugodt és biztató.
süti beállítások módosítása