Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.01.02. 06:59 emmausz

2017

Digitális rádiósóránk van. A rádiót talán még sohase kapcsoltuk be, hogy torz hangján híreket hallgassunk, pedig biztosan be lehet állítani ébresztőjét a Kossuth-adóra vagy a Mária rádióra vagy... De nem.
Pusztán azért tartjuk, hogy LED-es kijelzőjéről éjjel-nappal leolvashassuk a pontos időt. Nem pislogó zöldes szeme számokat mutat, és úgy van idomítva, hogy 1–23-ig terjedő intervallum mutassa az órákat (24-et ugye azért nem, mert az éppen 0 óra), a perceket pedig értelemszerűen 1–59-ig (a 60. percet az előzőekkel azonos okok miatt szintén nem).
Nagyon jól ki van ez találva.
Éppen a benne rejlő adottságok folytán mutatja nekem az évek változását. Le tudtam olvasni róla 1956-ot, és le tudtam olvasni róla Újév napján 2017-et este nyolc óra tizenhét perckor. Nem tudtam volna viszont leolvasni róla 1997-et annakidején, merthogy a percek, mint jeleztem, csak az 1–59-es tartományban fordulnak elő. Ám, ami a jövőt illeti, segítségemre lehet 2060-ig, mert a köztes időszakban valamennyi évszám leolvasható róla.
Milyen szerencse! Ugyanis személyi igazolványom akkortájt jár le, azt hiszem, 2064-ben, 118 éves koromban.
Most abbahagyom ezt a posztot, mert a reggeli négy pirulát még nem vettem be.
De mielőtt abbahagyom, kinyilvánítom csodálatomat az automata masinák iránt. Van az autónk, benzint töltök bele és némi manőverezéssel nagy távolságokra repít. Van ez az óránk, és szakadatlanul mutatja az időt. Nem fárad el, nem unja meg, nem álmosodik el. Aztán van a porszívónk is. Szívja a levegőt, meg mindent, ami a szívás keltette örvény útjában találtatik, és nem fárad bele a szívásba. Mekkora tüdeje van hozzám képest!
***
Olvasom Gobbi Hilda önéletírását. Egészen más gyökerekről indul, mint pl. Jászai Mari. Jut eszembe: Gobbi egy helyen hivatkozik Jászai Marira, Jászai M. viszont sehol nem hivatkozik Gobbi Hildára. Most mégsem összehasonlításukkal akarok foglalkozni. Inkább némi hasonlóságukkal. Ugye Jászainál olvastam a zalctézliről (sótartó), Gobbinál találtam rá a bündli szóra (kötelék).  
Zakariás könyve 3. f.
A negyedik látomás: Józsue főpapi koronája
Megmutatta nekem Józsue főpapot, amint az Úr angyala előtt állt. Jobbján a sátán állt, és vádolta. Az Úr angyala ezt mondta a sátánnak: „Parancsoljon neked az Úr, sátán, parancsoljon neked az, aki kiválasztotta Jeruzsálemet! Nem üszök ő, amelyet kimentettek a tűzből?” Józsue piszkos ruhába volt öltözve, amint ott állt az Úr angyala előtt. Az angyal megszólalt, és azt mondta az előtte állóknak: „Vegyétek le róla a piszkos ruhát, és öltöztessétek díszes ruhába! A fejére tegyetek tiszta föveget!” Fel is öltöztették díszes ruhába, a fejére pedig tiszta föveget tettek. Az Úr angyala ott állt előtte és azt mondta neki: „Látod, levettem rólad bűnödet.” Majd így szólt az Úr angyala Józsuéhoz: „Ezt mondja a Seregek Ura: Ha az én útjaimon jársz, és megtartod törvényeimet, te fogod kormányozni házamat, te őrzöd udvaraimat, és megengedem, hogy ezek sorába lépj, akik itt állnak. Nézd, a kő, amelyet Józsue elé tettem, ezen az egy kövön hét szem van; nézd, magam vésem bele a feliratot – mondja a Seregek Ura.”

Eljön a Sarj
Halljátok hát, Józsue főpap, és társaid, akik előtted ülnek – mert hisz jelképes személyek vagytok! Nézzétek, elküldöm szolgámat, a Sarjat, és kiirtom a gonoszságot ebből az országból egyetlen nap alatt. Azon a napon – mondja a Seregek Ura – meghívhatjátok majd egymást a szőlő és a fügefa alá. Közöm: Ha az én útjaimon jársz..., te fogod kormányozni házamat. Sok oldalú ez a fejezet is mondandóját illetően. Nekem most a dőlt mondat emelkedik ki a többi közül. Az újszövetség útja Krisztus, az irgalmas szeretet útja. Járjunk rajta összeszedetten az új évben.

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2612090107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

exbikfic · exbikfic.blog.hu 2017.01.02. 18:32:04

Hááát... ha téged nem zavar, hogy középen van egy kettőspont. :))

emmausz 2017.01.02. 20:05:53

Nem igazán. Beletörődtem abba, hogy ez a világ nem tökéletes. Inkább azon lepődöm meg, hogy néha milyen nevezetes számsor látványába akadok bele. Tudom is én: 15:14, 18:48...
süti beállítások módosítása