Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.08. 21:06 emmausz

Malom és sakk

A malom társasjáték, helyesebben páros játék az egyik legegyszerűbb táblás játék. A táblát egy perc alatt meg lehet rajzolni ceruzával, s a játékhoz nem kell egyéb, mint sötét, ill. világos  gombok, megkülönböztethető „bábuk”. A kilenc-kilenc bábu lerakása és manőverezési lehetőségeinek a száma nem tudom, hogy mekkora. Gondolom, lényegesen kevesebb, mint a sakkfiguráké. Mégis elég nagy ahhoz, hogy gondolkozni kelljen a játékosoknak egymás taktikáján, várható reakcióján, egyáltalán észjárásán. Sokat nem időztem a malomjáték mellett, de az alapvető dolgokkal tisztába jöttem. Létre kell hozni malmot, ha az ellenfél lehetővé teszi, csiki-csukit. Itt csak egy tapasztalatomat szeretném megosztani azokkal, akik értik, miről beszélek. Nekem bevált az a taktika, hogy a három négyszögből (külső, középső belső) mindig ugyanarra a négyszögre tegyek korongot, amelyikre az ellenfél tett. Ha én kezdek, akkor megfigyelem, hogy él-e az ellenfelem ezzel a felismeréssel, vagy sem. Elég jó eredményeket szoktam elérni ezzel a módszerrel. A Mühle (malom) igen kedvelt volt az NDK-ban az ötvenes években, amikor 3 hónapot töltöttem ott. Nevelő tanáraink sose röstellték, hogy leálljanak a kisdiákokkal, velünk egy-egy mérkőzésre. 
Sakk. HP szerint sok sakk = sakk-sokk. Esetemben beigazolódott. Gyerekkoromban szerettem ezt a szellemi játékot. Mivel módszeresen nem ártottam bele magam a sakkelméletbe, tudásom csak néhány alapvető dologra koncentrálódott. Megnyitások, susztermatt és veszélye, sáncolás, „fogott bábú lép”... Később még egy pontosítást megjegyeztem: Megengedett a bábu érintése, ha előtte elmondom: igazítok.
Apánk tanított a sakkozás alapjaira. A lépéseket elmagyarázta, azt is, hogy mi a célja a bábok harcának. Egyetlen taktikai megjegyzése volt csupán, nevezetesen az, hogy adott esetben érdemes ún. elterelő hadműveletet indítani. Ő „fallépésnek” nevezte. Ez végzetes hiba is lehetett, mert a felfejlődést késleltette, de ha sikerült meghökkenteni az ellenfelet, akár jó eredményre is vezethetett. Elég sokat játszottunk haveri körben. Egy alkalommal jó barátom lázas lett sakkozás közben. Hogy a feszült igyekezettől-e, vagy eleve lappangott benne a megfázás, nem tudom. Akkortól kezdve sokáig nem álltam kötélnek, ha valaki sakkozásra akart rábírni. Nem ér az annyit, hogy belebetegedjünk – mondtam. Majd csak főiskolás koromban ástam bele magam a sakk- szenvedélybe. Olyannyira nem kötöttek le a kereskedelmi témájú előadások, hogy órák alatt, de még a szünetekben is folyamatosan sakkoztunk egészen ebédidőig.  
Aztán ennek az időszaknak is vége lett. Utóbb csak szórványosan, és nem sok sikerrel ültem le sakkozni. Kb. 20 éve pedig egyáltalán nem foglalkoztat a dolog.      
Ízelítő a Máté 20. f.-ből:
A szőlőmunkásokról szóló példabeszéd
„A mennyek országa hasonlít a gazdához, aki kora reggel kiment, hogy munkásokat fogadjon szőlejébe. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, kiküldte őket a szőlőbe. A harmadik óra körül megint kiment... A hatodik és kilencedik órában újra kiment, s ugyanígy tett. Amikor a tizenegyedik óra tájban is kiment, ... Menjetek ki ti is a szőlőmbe – mondta nekik. este, ... mikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy ők majd többet kapnak, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen. Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak – mondták –, s ugyanúgy bántál velük, mint velünk, ... Barátom ... nem ... egy dénárban egyeztél meg velem? Fogd, ami a tied és menj... Vagy nem tehetem a sajátommal azt, amit akarok? Rossz szemmel nézed, hogy jó vagyok? Így lesznek az utolsók elsők, az elsők meg utolsók.”

Jézus harmadszor jövendöli meg szenvedését
Amikor Jézus Jeruzsálembe készült fölmenni, maga mellé vette a tizenkettőt, s ezt mondta nekik az úton: „Most fölmegyünk Jeruzsálembe. Ott a főpapok és írástudók kezére adják az Emberfiát. Azok halálra ítélik, és kiszolgáltatják a pogányoknak, hogy kigúnyolják, megostorozzák és keresztre feszítsék. De harmadnap feltámad.”

Zebedeus fiai
Akkor odament hozzá a Zebedeus-fiak ..., hogy kérjen tőle valamit. Megkérdezte tőle: „Mit akarsz?” „Intézd úgy ..., hogy két fiam közül az egyik jobbod, a másik balod felől üljön országodban.” Jézus így válaszolt: „Nem tudjátok, mit kértek. ... A többi tíz ennek hallatára megneheztelt .... Jézus ... így szólt hozzájuk: „...A ti körötökben  aki nagyobb akar lenni, legyen a szolgátok, s aki első akar lenni, legyen a cselédetek. Az Emberfia azért jött, hogy ő szolgáljon és odaadja az életét váltságul sokakért.”

A két jerikói vak
Az útszélen két vak ült. ... elkezdtek kiáltozni: „Uram, Dávid fia, könyörülj rajtunk!” ...Jézus ... megkérdezte tőlük: „Mit akartok, mit tegyek?” „Uram ,hogy megnyíljék a szemünk.” Jézus ...megérintette szemüket. Azon nyomban visszakapták látásukat és követték őt. Közöm. Jézus sokat tanított, sok parabolát mondott. Ezekből néhányat az evangélisták beemeltek anyagukba. A szőlőmunkásokról szólót egyedül csak Máté. Lényege: Isten kegyelmét nem lehet kiérdemelni. Ajándék. Jézust nem érti9k tanítványai. Ő elmondja, hogy Kínhalállal fog meghalni, majd feltámad. A Zebedeus-fiak anyját ez hidegen hagyja? Mindenesetre fiai karriere lebeg szeme előtt, amikor protekciót kér a többi tíz tanítvánnyal szemben. Nekem egy ócska vicc jut róla eszembe. Gyerekek  felkiabálnak a néninek: Le jöhet a Józsi labdázni? Néni: – Gyerekek, nem tudjátok, hogy Józsika tegnap meghalt? ... Gyerekek: – Azért le tetszik dobni a labdát?  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5612239046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása