Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.02.09. 20:05 emmausz

Egy apróság a korrektor mindennapos gyakorlatából

Az egyeztési hiba elsősorban az élő beszéd sajátja, de nemritkán az írott anyagokban, sajtótermékekben is előfordul, mégpedig számos formában. Ide most és ma csak egyetlen példát hozok, mert Th. Merton könyvébe (A csend szava) ástam bele magamat. A kötetben találkoztam egy ilyen szöveggel: A Szentlélek mindenekfölött arra tanít minket, hogy ne a test szerint éljünk, hanem az isteni szeretetben, „Ha ugyanis test szerint éltek, meg fogtok halni, de ha lélekkel megölitek a test cselekedeteit, élni fogtok.” (Róm 8,13)
Ha korrektúrázok egy könyvet, és hasonlóval szembesülök, általában bele szoktam biggyeszteni a két szövegrész közé az úgymond szócskát. Ha nem túl elegáns is, korrekt módon és rövid úton oldja a feszültséget a két tagmondat között. A fenti esetben tehát ... ne test szerint éljünk, hanem az isteni szeretetben, úgymond „ha ugyanis test szerint életek... Az úgymond értelmezi a folytatást, hiszen Pál csakugyan úgy mondta a rómaiakhoz írt levelében.   
Ízelítő a Máté 21. f.-ből. 1. rész.
Jézus bevonulása Jeruzsálembe
...hogy beteljesedjék a Izajás szava (Mondjátok meg Sion leányának: Nézd, királyod jön hozzád, szerényen, szamárháton, a teherhordó állat csikaján). Jézus felült a szamárra. A ... így kiáltozott: „Hozsanna Dávid fiának! Áldott, aki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!” Így ért Jeruzsálembe, Jézus, a próféta, a galileai Názáretből.

A kereskedők kiűzése a templomból
Jézus bement a templomba, és kiűzte onnan, a kereskedőket. A pénzváltók asztalait és a galambárusok padjait felforgatta... „az imádság házát ti rablók barlangjává teszitek.”
Csodák a templomban
A templomban vakok és sánták mentek hozzá, s ő meggyógyította őket... a főpapok méltatlankodtak: „Hallod, mit kiabálnak?” Jézus így válaszolt: „Hallom. Nem olvastátok sose: Gyerekek és csecsemők ajkával hirdetted dicsőségedet?” 

A fügefa megátkozása
Jézus az út mentén látott egy fügefát, így szólt: „Ne teremjen rajtad gyümölcs soha többé!” A fügefa azon nyomban kiszáradt. ... a tanítványok kérdezték: „Hogyan száradhatott ki így egyszerre a fügefa?” „Bizony mondom nektek – felelte Jézus –, ...ha  nem kételkedtek... és ennek a hegynek mondhatjátok: Emelkedj föl és omolj a tengerbe, az végbemegy. 

 Jézus küldetése
... a nép vénei megkérdezték: „Miféle hatalom birtokában teszed te ezeket? ... Jézus: „Én is kérdezek tőletek valamit. Ha megfeleltek rá, én is megmondom, milyen hatalom birtokában teszem ezeket. Honnan volt János keresztsége? Az égből vagy az emberektől? A vének: „Nem tudjuk.” Erre ő így felelt: „Akkor én sem mondom meg, milyen hatalom birtokában teszem ezeket.” Közöm.

1. A virágvasárnapi jelentnél tartunk. Hozsanna = ments meg hát, segíts! Jézust ünneplik, ő meg szomorú, mert látja a közeljövő történéseit.
2. Folyton az írásokra hivatkozik, mert azt hitelesnek kellett elfogadniuk az írástudóknak. 
3. A fügefa megátkozása az ima és a hit erejéről szól, egyes vélemények szerint a múlt lezárását jelképezi a fa elszáradása.
4. Jézuson nem találnak fogást az őt faggatók. Riposztozása mutatja, hogy mekkora szellemi fölénye, mennyi humor lakik benne, és hogy nem lehet rajta kifogni, ameddig nem jött el az ő órája.   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr5312243562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása