Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.03. 13:01 emmausz

...régit és újat húz elő

1. Górcső alatt gyógyszereim és mellékhatásai. Ma a Normodipine (alias Amlodipin) vérnyomáscsökkentő rám gyakorolt mellékhatásait szedem csokorba. Nem említem azokat a hatásokat, amelyeket már egyszer más gyógyszerek kapcsán érintettem. Hát akkor rajta: erőtlenség, bokaduzzanat, hajhullás, gyakoribb vizelés, mellnagyobbodás, súlygyarapodás, remegés (már azt hittem, hogy kezdődő Parkinson-kór, pláne azok utána, hogy ezt a kórházban egy nővér tapasztalni vélte), fényérzékenység, hátfájás, izommerevség, rossz közérzet, ínyduzzanat. Még szerencse, hogy hipochondriát nem okoz.
Ami érdekes, a háziorvos leteszi a nagyesküt rá, hogy ez a legjobb vérnyomáscsökkentő. Milyen lehet a többi? – kérdezem csendben.
Vannak azután természetesebb csökkentők. Pl. a hibiszkusztea. Csakugyan lejjebb viszi a tenziót, csak az a kérdés, hogy milyen, ki nem mutatott mellékhatásai vannak?
2. Valamikor papírból gyártottam egy kör alakú italalátétet, hogy elhelyezhessem rajta az alábbi szövegemet:
„..nem tudni
előre,
hogy

fog-e ízleni
e lőre ” 
Nemrégiben találtam rá V. D. egy lehetséges szlogenjére, aki évtizedek óta ilyen-olyan műteremnek kereszteli olajfestményeit. VD „Amerre jár, ott mű terem.”
Vagy 30 éve találtam egy apróhirdetés lehetséges szövegére. Feladója tán költő:
„Balladámat
jobb Ladára
cserélném.
Ráfizetés lehetséges.”

Ízelítő a Márk 8. f.-ből. 2. rész:
Péter vallomása
Jézus: „Kinek tartanak engem az emberek?” Azok így válaszoltak: „Némelyek Keresztelő Jánosnak, mások Illésnek vagy valamelyik prófétának.” Erre megkérdezte tőlük: „Hát ti mit mondotok, ki vagyok?” Péter válaszolt: „A Messiás vagy.” A lelkükre kötötte, hogy ne szóljanak róla senkinek.

Az első jövendölés a szenvedésről
...arról beszélt, hogy az Emberfiának sokat kell szenvednie, a vének, a főpapok és az írástudók elvetik, megölik, de harmadnapra feltámad. Péter szemrehányást tett neki. De ő korholta Pétert: „Távozz tőlem sátán, mert nem az Isten dolgaival törődsz, hanem az emberekével.”

Az önmegtagadás
Jézus: Ha valaki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és kövessen... aki meg akarja menteni életét, elveszíti. Aki elveszíti értem és az evangéliumért, az megmenti életét. Mit ér az embernek, hogy megszerzi az egész világot, ha a lelke kárát vallja? Mit adhat cserébe az ember a lelkéért? Aki ... szégyell engem és tanításomat, azt az Emberfia is szégyellni fogja, amikor majd eljön. Közöm. 1. A szinoptikusoknál Péter válaszát Jézus úgy aposztrofálja, hogy a Lélek adta nyelvére a megfelelő szavakat. Az apostolok ugyanis lassan ocsúdnak. Jézust végképp nem értik: Ő szenvedését vetíti előre, azok az első helyet kérik maga mellett Isten országában. 2. Itt Péter kijelenti, hogy szó se lehet szenvedésről. Emberi ésszel gondolkozik, s nem fér a fejébe, amit Jézus mond. Meg is kapja a helyreutasítást. 3. Paradoxonok. aki elveszti életét (értem), megmenti azt és fordítva. Egész világ kontra saját lelkem. Megtagadás (szégyellés) kölcsönös, ha szabad akaratból történik. Elgondolkoztató kijelentések: Hozzátehetem: Ki nekem Jézus, és fordítva, ki vagyok én neki, kik vagyunk mi neki?   

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812309679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása