Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.03.08. 20:45 emmausz

Emmerick Katalin: Jézus tanító évei 2.

Meglehetősen gyorsan kiadták (SZIT) a 200 éve élt stigmatizált látnok diktálása alapján keletkezett hatalmas terjedelmű opus második kötetét. Miként az első, ez is számos részkérdést világít meg, amelyekről az evengelisták csak szűkszavúan írnak.  Ilyenekre bukkantam eddig:
- A rosszéletű, de megtért, utóbb Szent Magdolnát két ízben tisztítja meg démonoktól.
- Ugyancsak kétszer támasztja fel Jairus lányát, akinek a családja csak utóbb mutatott komoly szándékot a Jézusnak tetsző életvitelre.
- Asszonyok akarják rábírni Jézust, hogy bontsa fel házasságukat. Ő hoztat velük fél pohár vizet és fél pohár tejet. Egybeönti őket. Majd felszólítja a nőket, hogy válasszák újra ketté, akkor majd elmondja, hogy mi hogyan van.
- Várkonyi Szíriat oszlopai c. könyvére emlékeztet engem a nagyon régi időkről szóló leírás. Melkizedekről és még korábban élt emberekről szól, akik megtisztítottak és elplaníroztak egy-egy köves térséget, és értékes haszonnövényekkel ültették tele ezeket, kijelölve a beszivárgó embereknek egy-egy település körvonalát. Mert szívesen telepedtek le olyan helyekre, ahol az életkörülmények kedvezőbbek voltak azt átlagosnál. Maga a gesztus olyan, mint Keresztelő Szent Jánosé, aki egyengeti Jézus előtt az utat.
- Keresztelő Jánost a hóhér egy gépezettel nyakazza le. Egy vaspántot tesz a nyakára, majd mechanikai nyomásra kések kaszabolják le a fejét egy pillanat alatt.  
- Siloé tornyát Pilátus rendelte, de rászorult Heródes mestereire. A torony az aquaeductus vízátemelő szerkezete lett volna. Heródes emberei azonban anarchista módszerrel irányították az építkezést, s az ácsolatot elbontatták, mielőtt megszilárdult volna az építmény. Következmény: Ők maguk (18 fő) is odavesztek, mert az általuk biztonságosnak vélt párkány is leszakadt, de csaknem száz munkás életét oltotta ki az omlás, további százak megsebesültek. Pilátus emiatt veszett össze Heródessel, s csak Jézus kivégzésekor békültek ki egymással.
PS.: Nem ártott volna egy átfésülés a kötetnek.
Ízelítő a Márk 12. f.-ből. 1. rész.
A gyilkos szőlőművesek
példabeszéd: „Egy ember szőlőt ültetett, s bérbe adta szőlőműveseknek, elküldte a szőlőművesekhez szolgáját, hogy szedje be a neki járó részt. Ezek összeverték, és elzavarták. Egy másiknak betörték a fejét, a harmadikat megölték... csak egyetlen fia maradt, őt küldte el hozzájuk... a szőlőmunkások így biztatták egymást: Gyerünk, öljük meg, és mienk lesz öröksége! ...megölték... Mit tesz majd a szőlő ura? ... megöli a szőlőműveseket, és másoknak adja ki a szőlőt... „A kő, melyet az építők elvetettek, szegletkővé lett. Az Úr tette azzá, s csodálatos a szemünkben” a farizeusok megértették, hogy róluk mondta a példabeszédet.

Az adópénz
A farizeusok ...megkérdezték: „Mester, szabad adót fizetni a császárnak?” Jézus: „Kinek a képe van a pénzen, és kinek a felirata?” „A császáré” – felelték. Jézus: „Adjátok hát meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené!” Azok igen elcsodálkoztak rajta.

A feltámadás
szadduceusok: „Mester! Mózes megírta nekünk, hogy ha valakinek a testvére meghal, és asszonyt hagy hátra, gyermeket azonban nem, akkor a testvér vegye el az özvegyet, és támasszon utódot testvérének. Volt hét fiútestvér. Az első megnősült, aztán meghalt utód nélkül. Feleségét elvette...mind a hét, de egy sem hagyott hátra gyermeket. A feltámadáskor melyiküké lesz az asszony? Jézus: „...amikor feltámadnak, nem nősülnek és férjhez sem mennek Mózesnek mit mondott Isten a halottak feltámadásáról? Én, Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene vagyok! Tehát nem a halottak Istene, hanem az élőké. Így nagy tévedésben vagytok. Közöm.

ad 1. A tulajdonos Isten. A munkások a farizeusok. A szolgák a próféták. A fiú Jézus. Tökéletes allegória. Értik is a célzást, akiknek készült. ad 2. Briliáns válasz az adózást firtatók csapdájára. ad 3. Szerintem a szadduceusok bolondját akarják járatni Jézussal. Ő helyre rakja bandzsa elképzeléseiket. A teremtőt nem képesek meghaladni a teremtmények. Azért mindig megpróbálták és megpróbálják. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr6312323545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása