Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.16. 13:22 emmausz

Babanyelv

Domika három éves.
Tavaly kifejezetten babanyelvet használt.
Mint megírtam, Ágostont Kükünek, húgát Blankát Kakuának nevezte.
További nyelvi leleményekkel is gyarapította a magyar szókincset. Az almalét ma már ki tudja mondani, de amikor még „kicsi” volt, akkor még nem. Hogy mégis megértesse magát, tartotta a poharát, és kért „blüblüblét”. Rájöttek a szülei, hogy a dobozból öntött lé hangját utánozza elég élethűen. Azóta bátyja is szokott blüblüblét kérni, de öccse is képes már szépen ejteni az almalét.

Nem mindig ilyen egyszerű a dolog.
Egyszer nálunk lévén kérte, hogy keressük meg neki a kübkübkét.
Nem értettük.
Akkor – nem viccelek – néhányszor megismételte emelt hangon, mint egykor a politikusnő, hogy Orbán is megértse (Nem lesz gázáremelés), küb-küb-ke, küb-küb-ke. Aztán látva értetlenségünket, lemondott a további próbálkozásokról, s hogy mit gondolhatott rólunk, nem tudom. Nos, idővel valahogyan előkerült a kívánt játék: egy helikopter. Ha agyonszekíroztak volna, se jöttem volna rá, hogy ezt a repülő micsodát kéri.

***
Tudom, nem kell mindig a halottakkal foglalkozni. De néha muszáj.
Tegnap kaptam a hírt, hogy meghalt É.(76) Amerikában élő unokatestvérem. Isten nyugosztalja!
Majd újra telefonálásba keveredtem. Ezúttal főiskolás osztálytársam mondta, hogy találkozót szervez.  Közben megemlítette, hogy újabb három versenyző fejezte be földi pályafutását azóta, hogy nem hallottam róluk: DA, KJ, LE: Egy fiú, két lány. Már amennyiben a korombéli személyek fiúk és lányok. Ők is nyugodjanak békében.
Mi még programokat szervezünk. 
BL barátom szokta a tervekhez hozzátenni: Ha Isten is úgy akarja.
Igen, ha Isten is úgy akarja.

***
Van új a nap alatt: Találtam egy li végű szót, amely eddig nem szerepelt a listámon: a rétes értelmű strudli.  
Ízelítő a János 19. f.-ből:
Pilátus Jézust megostoroztatta. A katonák tövissel koszorúzták és gúnyolták: „Üdvöz légy, zsidók királya!” Majd arcul ütötték. Pilátus: „Íme, az ember!” ... zsidók: „Keresztre vele, keresztre vele!” Pilátus: nem találom bűnösnek... zsidók: meg kell halnia, mert Isten Fiává tette magát! Pilátus... Nem felelsz? Hatalmam van, hogy keresztre feszíttesselek. Jézus. nem volna fölöttem hatalmad, ha onnan felülről nem kaptad volna... aki a kezedre adott, nagyobb a bűne.

Jézus halálra ítélése
...zsidók: Ha elbocsátod, nem vagy a császár barátja! Mert aki királlyá teszi magát, ellene szegül a császárnak! Pilátus: Keresztre feszíttessem a királyotokat? főpapok: Nincs királyunk, csak császárunk! Erre kiszolgáltatta nekik, hogy feszítsék keresztre.

A keresztre feszítés
 Jézus vitte keresztjét. a Golgotán keresztre feszítették, s két másikat is vele... Pilátus felirata: A názáreti Jézus, a zsidók királya! héberül, latinul és görögül volt írva. főpapok: azt írd, hogy ... azt mondta magáról: a zsidók királya vagyok. Pilátus: Amit írtam, azt megírtam!

Sorsot vetnek Jézus ruhájára
...beteljesedett az Írás: Ruhámon megosztoztak egymás közt, és köntösömre sorsot vetettek.

Jézus anyja
Jézus keresztje alatt ott állt anyja, ..., így szólt hozzá: Asszony, nézd, a fiad! Aztán a tanítványhoz fordult: Nézd, az anyád! ...

Jézus halála
Jézus... így szólt: „Beteljesedett!” Aztán lehajtotta fejét és kilehelte lelkét.

Megnyitják Jézus oldalát
...Jézus meghalt. Ezért ...az egyik katona oldalába döfte a lándzsáját. Nyomban vér és víz folyt belőle. beteljesedett az Írás: „Csontját ne törjétek!” és „Föltekintenek arra, akit keresztülszúrtak.”
Jézus temetése
Arimateai József ... levette a testet. Nikodémus vitt mintegy 100 font mirha-­ és aloékeveréket. Jézus testét gyolcsba göngyölték... egy közeli sírba temették Jézust a készületi nap miatt. Közöm. Számos elhíresült mondat: Crucifige! Crucifige eum!... Ecce homo!... Quod scripsi, scripsi! ... Asszony, nézd, a fiad!... INRI: Iesus Nazarenus Rex Iudeorum. Nem is kommentálom, csak csendesen megjegyzem: Beteljesedett! 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr2112508899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása