Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.05.18. 11:43 emmausz

Szusszanásnyira

Szusszanásnyira megállok, hogy vissza- és előretekintsek. Vissza a teremtés könyvéig, amelyet néhány éve elkezdtem fejezetről fejezetre olvasni, megidézni, belőle ízelítőt készíteni, hogy kitessék, miről van ott szó. Aztán vettem egy szleng-kifejezést, (azért az, mert néhány éve a „mi közöd hozzá?” helyett csak annyit mondtak: „Közöd?” Mivel pedig úgy véltem, hogy a Bibliához ma is nagyon sok közöm van. Napról napra megírtam, hogy mi hozzá a Közöm. Eljutottam az Újszövetségbe, amelynek négy evangéliuma megismerkedtet Jézus életével és tanításával. Megváltó tettével. Itt egy percre megálltam, mielőtt nekiugrok a folytatásnak. A folytatásból megtudható, hogy mire mentek az apostolok a kereszténység őskorában a kapott tanítással, a pünkösdi lelkülettel megáldva. Majd a páli és apostoli levelekben kifejtett tanácsokat, tanításokat tekintem át, hogy végül az apokalipszisbe torkollva kitűnjön, mihez mi közöm van. Ma tehát elkezdem az Apostolok cselekedeteit, amelyet valamiért az egyház ApCsel-ként rövidít.
A szusszanásnak tehát vége.
Ízelítő Az apostolok cselekedetei (ApCsel) 1. f.-ből:
Előszó

Első könyvemben, kedves Teofil, elbeszéltem, mi mindent tett és tanított Jézus egészen addig a napig, amelyen azután, hogy útbaigazítást adott a Szentlélek által kiválasztott apostoloknak, fölvétetett a mennybe. Szenvedése után sokféleképpen bebizonyította, hogy él: negyven napon át ismételten megjelent nekik, és beszélt az Isten országáról.
Jézus mennybemenetele
Egyszer... megkérdezték Jézustól: Uram, mostanában állítod helyre Izrael országát? Nem tartozik rátok csak az Atya ismeri idejét. De megkapjátok a Szentlélek erejét, és tanúim lesztek ...egészen a föld végső határáig. Azután... fölemelkedett, és felhő takarta el őt. ...két férfi fehér ruhában: ...Mit álltok itt? Jézus úgy jön el ismét, amint szemetek láttára a mennybe ment.” ...visszatértek Jeruzsálembe... az emeleti terembe Péter és János, Jakab és András, Fülöp és Tamás, Bertalan és Máté,, Jakab, a buzgó Simon és Jakab testvére, Júdás. Mindannyian egy szívvel, egy lélekkel állhatatosan imádkoztak az asszonyokkal, Máriával, Jézus anyjával és testvéreivel együtt.

I. A JERUZSÁLEMI EGYHÁZ
Mátyás megválasztása
... mintegy százhuszan voltak ott, amikor Péter: „Be kellett teljesednie az Írásnak, amelyet Júdásról, jövendölt... Júdás gonoszsága bérén telket szerzett magának, amikor pedig lezuhant, kettérepedt és kifordultak a belei...azt a telket Hakeldamának, azaz Vérmezőnek nevezték el. Benne van ugyanis a zsoltárok könyvében: Lakóhelyük váljék sivataggá, ne lakja senki sátrukat. És: Tisztségét kapja meg más. Kell tehát, hogy azok közül, akik mindig velünk tartottak, ...valaki velünk együtt tanúskodjék a feltámadásról.” Kijelölték hát Jusztuszt és Mátyást. Majd imádkoztak: „Uram, ki belelátsz mindenkinek a szívébe, mutasd meg, e kettő közül kire esik választásod, hogy átvegye az apostoli szolgálatban azt a helyet, amelyet Júdás hűtlenül elhagyott, hogy az őt megillető helyre jusson.” Ezután sorsot vetettek. A sors Mátyásra esett, így a tizenegy apostolhoz sorolták. Közöm. – Aki mesél, Lukács evangélista. Ő foglalja össze az őskeresztények tetteit. A feltámadt Jézus utolsó találkozáskor még szólt néhány szót övéihez, majd szemük láttára eltűnt. Azaz nem látták többé. – Ahol együtt imádkoznak, az a cenákulum, az utolsó vacsora terme, amit ma nem kevesen „felház”-nak neveznek. Emeleti terem volt ugyanis. – Péter beszámol a Júdás vette telek sorsáról, és arról, hogy ezt megírták előre, miként azt is, hogy tisztségét más kapja meg. Imádkoznak és hittel sorsot vetettek. Utóbbit magam is szoktam alkalmazni érvelések és tipródások helyett. Különösen akkor, amikor a mérleg serpenyői kiegyensúlyozottaknak látszanak.  Én olvassak, vagy a feleségem? Ha fej, én, ha írás, ő. És sok más esetben is. Jó ez, csak bízni kell a Gondviselésben.       

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr3812513465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása