Mickey webnaplója

Véleményem a valóságról, annak egy-egy kiragadott darabkájáról. Főleg irodalomszeretetem, vallásom, kedvelt zenéim, saját élettapasztalataim lenyomatai ezek a rövid írások, amelyeket naponként megfogalmazok. Tehát egyfajta napló, füves könyv, önéletírás, (családi) eseménytár, benyomásaim laza szövésű összegzése mindarról, ami körülvesz. Reményeim szerint fotóimmal tarkítva.

Friss topikok

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korri... (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közös... (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!

Utolsó kommentek

  • exbikfic: Mielőbbi gyógyulást kívánok! (2024.02.14. 22:27) Hamvazószerda
  • exbikfic: Gyors javulást és teljes gyógyulást kívánok! (2022.12.09. 23:35) Covid
  • esperanto: Az ablakon bestírol Azt hiszi a szeme fírol Nem fírol a szeme Bekrepált a spine ez így jobban rímel (2022.08.24. 11:10) Versek így meg úgy
  • Klára Enikő Ágnes Hegyi: Köszönöm, Miki, a megfelelő reakciót! Visszafogott, ember léptékű! Élatfogytiglan kell talán korrigálni az embereket és dolgokat - és magamat is persze. Minden jót! Klári (2022.04.06. 11:07) Ide figyelj...
  • exbikfic: Mick, idézgesd csak azokat az utcákat, neked (és remélem, másoknak is) való téma lesz most a közösben! :) (2022.02.21. 16:33) Járt utat járatlanért el ne hagyj!
  • Utolsó 20

2017.06.12. 06:40 emmausz

Mi sem könnyebb annál

Mi sem könnyebb annál... Hajnalban eszembe jutottak azok a régi diákévek, amikor a piarista Szoboszlay András tanította a matematikát nekünk. Egyszer mesélt egy zsenigyerekről, akinek a kedvenc szavajárása volt: Mi sem könnyebb annál. Tanárát ez a magabiztosság rettenetesen zavarta, ezért fogós kérdést intézett hozzá. A gyerek kapásból megválaszolta, mondván szokása szerint: Mi sem könnyebb annál...
De hogy mi volt a szellemes kérdés, és mi a tanítvány még szellemesebb válasza, ötven év elteltével bizony már rég elfelejtettem, és P. Szoboszlayt se kérdezhetem meg immár.   
Ezért gondoltam egy merészet, hátha a google tudja. Beírtam hát, a bűvös szavakat, mert ugye (mi sem könnyebb annál, mint beírni néhány szót): majd rájöttem, hogy van, amit a google sem tud. Ilyen pl. a fenti történet folytatása. Adott viszont jó néhány találatot a szófordulatra. Úgy látszik, az írott sajtó és az irodalom tele van velük. Ollóztam hát közülük néhányat, mert mi sem könnyebb annál.    
- which is best proven by, , , Translation, human translation, automatic translation. ... Hungarian. Mi sem könnyebb annál. (fordító)
- Hogyan kell fiúzni? Mi sem könnyebb annál! (Éva magazin)
- Bár sokan úgy vélik, mi sem könnyebb annál, mint szeretni, a szeretet valójában – művészet. Ha nem készülünk fel rá, ha nem öltöztetjük ünneplőbe a szívünket... (Szt. Kereszt Pléb.)
- A galuskával semmi esetre sem tudsz megbirkózni; ez titok. – Mi sem könnyebb annál – felelte általános csodálkozásra a törpe. Mókuskorában ugyanis gyakran csinált ilyet. (Hauff)
-Mikor belekezdtem a cikkbe, úgy gondoltam mi sem könnyebb annál, hogy bemutassam az embereknek az én szenvedélyemet, a GrandUP-t. (edzésfajta)
- Mi sem könnyebb annál! Egyszerre viseljünk hadat Giskra ellen, Cillei ellen, Frigyes ellen, meg a török ellen is, mi? Így képzeled? Vitéz a feje búbját vakargatta. (Hunyadi: A hit harcosa)
- De ki nem mondta volna egyikük sem, mert ami igaz, igaz, más láthatatlan darazsak is .... És mi meg hagytuk itt vakon szenvedni! .... Ó, mi sem könnyebb annál. (Virágkoldusok. In memoriam Lázár E.)
- De mi lenne, ha mi a nép tapsához igazodnánk? Nekünk, Krisztus és a tudományok ... Mi sem könnyebb annál – felelte a házigazda. (Szathmári Sándor: Gépvilág)
- És mi jut eszembe, ha most lehunyom a szemem? Semmi ... Mi sem könnyebb annál, mint kiszakítani egy füzetlapot, a munkatervet megint csak nem tartjuk be (Christa Wolf: Ki volt Christa T.)
- Mi sem könnyebb annál, mint letaszítani onnan valakit – azon az oldalon még korlát sincs. – Az már biztos, hogy ott történt a tragédia? – Igen. Van itt egy kisfiú... (A. Christie: Miss Marple)
- Pedig, kedvesem, ma már mi sem könnyebb annál – ellenkezett Dobrev. – Régen művészet volt mozdonyt vezetni, jártasság és érzék is kellett hozzá. (CH. Kuznevski: A Vadászok)
- S a tengerész elmondta, mi minden történt velük. A mérnök derűsen hallgatta ...Vegyileg! – Hisz mi sem könnyebb annál! – kiáltotta az újságíró (J. Verne: A rejtelmes sziget)
- ...bullákat árulnak, diszpenziumok mennek át bankjukon, és ha a Fuggerek barátaid, mi sem könnyebb annál, mint hogy papi hivatalhoz juss.(J. Fugger halála. Rubicon)
Belátható, hogy mi sem könnyebb annál, minthogy a posztomat megíratom a googleval, miközben az idézetekkel bennetek is reminiszcenciákat ébreszthetek szembesítve egy-egy korábbi olvasmányélményetekkel.
Ízelítő az ApCsel 25. f.-ből:
Pál Fesztusz előtt
Fesztusz elé járultak az előkelő zsidók, és előadták panaszukat Pál ellen... Fesztusz: ...meghatalmazottaitok jöjjenek velem, és ha van valami bűne ennek az embernek, emeljetek ellene vádat... a Jeruzsálemből jött zsidók súlyos vádat hoztak fel ellene. De bizonyítani nem tudták őket. Pál így védekezett: „Sem a zsidók törvénye ellen, sem a templom ellen, sem a császár ellen nem vétettem.” Fesztusz: „Beleegyezel, hogy fölmenj Jeruzsálembe, s ott ezek ítélkezzenek fölötted ebben az ügyben?” Pál tiltakozott: „...A császárhoz föllebbezek! Fesztusz: „A császár elé mész.”

Agrippa király Fesztusznál
Amikor Agrippa király és Berniké Cezáreába érkezett..., Fesztusz előhozta a királynak Pál ügyét. Jeruzsálemben a főpapok  vádat emeltek Pál ...ellen... a vallásukkal kapcsolatban volt vele valami vitájuk, meg egy bizonyos halott Jézust illetően, akiről Pál azt állította, hogy él; ezzel hozakodtak elő... Pál föllebbezett a császárhoz.” Agrippa: „Meg szeretném magam is hallgatni ezt az embert.”

Pál Agrippa király előtt
... Fesztusz... Elétek hozattam, Agrippa király, hogy majd a kihallgatás után tudjak mit írni. Mert ostobaságnak tartom elküldeni a foglyot anélkül, hogy az ellene felhozott vádakat közölném.” Közöm. Pál sorsa a népszerűség. Akik ki akarják oltani életét, azoknak nincsenek védhető vádpontjaik. Félixtől Festus veszi át, Festus Agrippa segítségét kéri, mert nem igazán látja, mit vétett Pál. Egyik helytartó, de maguk a zsidók se tudják, hogy Pál sorsa az Isten kezében van, akinek gondja van rá, hogy a rá bízott feladatokat maradéktalanul véghezvigye. Másképpen fogalmazva, hogy megfussa azt az utat, amelyre kapacitáltatott onnan felülről. 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://emmausz.blog.hu/api/trackback/id/tr812586699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása